Med så många knivar att välja mellan kan det vara svårt att veta var du ska börja när du påbörjar din personliga knivsamling. Behöver du verkligen en skalkniv om du har en kockkniv? Vad är så bra med en santokukniv? I ett försök att göra dessa viktiga livsval enklare har jag sammansatt en liten snabbguide till dig.
De tre knivarna.
Om du läser den här artikeln så har du antagligen frågat dig själv – vilka knivar behöver man?
Om jag skulle ge ett generellt råd så skulle jag säga att man som minst bör ha en kockkniv, en brödkniv och en skalkniv.
En kockkniv är hörnstenen i ett kök. Man använder den till allt möjligt och det är antagligen det köksredskap som du kommer att spendera mest tid med att använda. Utöver detta behöver man en bra brödkniv, denna kan användas till så mycket mer än att bara skära upp bröd. Brödknivar fungerar utmärkt till att skära upp tuffare grönsaker, skära upp choklad, skala ananas, skära upp kött mm. Som komplement till dessa två är det bra att ha en skalkniv, en liten kniv som mycket namnriktigt fungerar fint att skala med. Återigen ska man inte hänga upp sig så mycket på namnet, en skalkniv fungerar till allt som kräver en lite mindre knivs nätta snitt.
Att välja rätt kniv
Försök att skala en tomat med en brödkniv, försök sedan att skala den med en skalkniv och du förstår snart att varje kniv skapades med ett visst syfte i åtanke. Det betyder inte att du behöver köpa varje kniv under solen, men du bör överväga vad du brukar laga och skräddarsy din knivsamling efter det. Vissa knivar är bra multitaskers, andra är specialverktyg. Denna artikel hjälper dig göra rätt val.
Så hur väljer jag vilka olika knivar jag behöver?
Du kan göra det enkelt för dig genom att köpa en färdig knivuppsättning, men om du redan har grunderna för en knivsamling så kanske det är bättre att komplettera med ett eller två blad. Personligen så tycker jag att man kan få mer värde för pengarna än vad de flesta knivset erbjuder genom att välja ut knivar själv. Detta kräver dock att du läser på lite så att du väljer knivar som ger mycket valuta för pengarna.
Som sagt tidigare så fungerar det bra med tre knivar men beroende på vilken typ av kock du är så kanske du ska överväga att lägga till en extra kniv för vissa specialuppgifter.
Varje knivs syfte
Är det viktigt att använda rätt kniv för rätt ändamål? En skalkniv fungerar inte för att klyva och om den gör det använder du för mycket kraft och skadar bladet. En kockkniv är en utmärkt multitasker, men för känsligt arbete som att rensa paprika är en liten och smidig skalkniv mycket bättre. Nedan kommer jag gå igenom lite olika knivar och vad de används till. Vilka du kommer att behöva beror på vad du brukar tillaga.
Kockkniv
En riktig kockkniv är där de flesta knivkollektioner börjar. Dessa praktiska, klassiskt formade knivar kommer att lägga grunden för alla dina matberedningsuppgifter, som att hugga och skiva färska ingredienser. En bra kockkniv kan förändra din inställning till matlagning helt och hållet, det blir roligare att laga mat med en riktigt bra kniv helt enkelt. Det är väldigt troligt att det är denna kniv som du oftast kommer att använda, du bör därför prioritera en kvalitativ kökskniv framför t.ex. en fin benkniv.
Skalkniv
Skalande och skivning görs enkelt med dessa behändiga små blad och de är jättebra om du bara behöver ta med en kniv på picknick eller camping. Viktigt att tänka på om du behöver en skalkniv med ett sågtandat blad – bra för att skära genom mjuka skalade tomater – eller ett rakt blad. Av någon anledning ser jag ofta folk göra lite allsköns tokiga saker med skalknivar, de försöker skära upp morötter med dem och försöker till och med hacka lök. Om du ska utföra ett arbete som kräver att du sätter lite tyngd bakom bladet så använd för guds skull en kökskniv, de fungerar mycket bättre till sådanna uppgifter.
Brödkniv
Det långa sågtandade bladet kommer att skära genom limpor utan att pressa ihop ditt bröd till en oaptitlig klump, fungerar också bra för att dela kakor i hälften. Den kan också fungera som en förskärarkniv, om du inte redan har en det vill säga.
Kolla in mitt test över olika brödknivar här!
Benkniv
För den seriöse, eller budgetkocken som har specialiserat sig på att tillaga kött kommer denna smala, dolkformade kniv att skära genom ledband och ta bort ben och bindväv i ett knyck.
Filékniv
Bra om du äter mycket fisk. En filékniv har ett flexibelt blad som gör det enkelt att skära bort fiskens skinn och ben. Är också väldigt användbar för att skära bort fetthinnor på nöt och griskött.
Förskärarkniv
En gång var en förskärarkniv och gaffel ett måste i de flesta hushåll. Knivbladet är fint, skarpt och väldigt långt, och utformat för att ge jämna skivor kött. I mitt tycke inte ett måste men kommer väl till pass om du ofta tillagar kött i ugn.
Köttyxa
Används för att hugga igenom senor och mindre ben. Fungerar även utmärkt till tuffare grönsaker som pumpa eller melon.
Santoku
Du behöver inte vara ett fan av asiatisk mat för att finna denna japanska typ av kniv användbar. Änden är trubbig, snarare än spetsig, och kniven är konstruerad för skivning och hackande. Ofta har dessa knivar försänkningar på bladet som förhindrar att tunna skivor och klibbig mat fastnar. Den här typen av kniv kan var väldigt behändig, speciellt när man tillagar sushi.
Kolla in min artikel om santokuknivar här.
Ta hand om din kniv.
Att förstå vad varje kniv är designad till är viktigt att komma ihåg, om du använder fel kniv till fel uppgift så riskerar du att slita onödigt på kniven. Oroa dig inte för mycket dock, det är mest japanska knivar som santokun med flera som kan vara lite kinkiga. Knivarna i den rekomenderade ”trion” som jag skrev om innan är svåra att slita i onödan.
Jag tror att många köper för många knivar och att det hade varit bättre om de hade köpt färre men bättre knivar. Värt att nämna är att man inte ska förringa kringutrustningens viktighet. Det är då främst knivslip och brynstål jag tänker på.
Alla knivar bör handdiskas, vissa maskindiskmedel är lätt slipande vilket kan göra dina knivar slöa. Dessutom är risken stor att din kniv kolliderar med gafflar och dylikt vilket också onödigt sliter på kniven. Om man har en kniv som inte är tillverkad i rostfritt stål så gör man bäst i att inte låta den vara blöt för länge, man bör även undvika överdriven kontakt med salta och sura ämnen.
Glöm inte att du också bör ha ett vettigt sätt att förvara knivarna på, knivar som ligger löst i låda blir snabbt slöa och du riskerar att skära dig på dem. Jag rekomenderar en knivlist men knivblock fungerar också utmärkt.
Hej! Tack för ditt inlägg. Jag har gamla ärvda knivar hemma och tänkte byta upp mig. Jag har funderat på vad jag gör i köket; jag hackar grönsaker och ibland skalar jag dem först. En skalkniv är alltså given. Mina frågor till dig som knivmaster:
– Borde jag satsa på en designerad grönsakskniv istället för en kockkniv? Jag hackar och skär grönsaker till alla måltider. Några gånger per år håller jag på med kött, men jag tänker att det borde funka med en grönsakskniv även om det inte går så smidigt. Eller tänker jag galet?
– Jag skär mjukt bröd väldigt sällan. Är kvalitetskockknivar så pass bra att man kan skära en levain med dem någon gång ibland? Skulle man t.o.m. kunna klara det med lite tålamod med en grönsakskniv?
Som du märker är budgeten inte så stor, så jag måste utgå ifrån mina behov, och behöver därför lite professionell vägledning. Tack på förhand!
Hej igen! Ett tillägg till föregående fråga:
– Med småbarn vill jag inte ha sylvassa knivar, vilket du beskriver att de populära japanska är, men de japanska verkar vinna alla tester. Du rekommenderar Victorinox brödkniv, och den verkar möta mina behov. Kan du med hänsyn till ej för vass egg och spets rekommendera märke och specifika knivar utifrån grönsaksbehovet, alltså antingen kockkniv eller grönsakskniv (kanske en santoku?)?
Tacksam för svar, då jag känner förtroende för dina analyser.
Hej Tina!
Det går bra att skära upp bröd med annat än brödknivar, speciellt om brödet inte har någon hård skorpa som man måste ta sig igenom. En vanlig kockkniv, santoku eller grönsakskniv skulle alltså alla fungera till mjukare limpor.
Om du bara tillagar kött någon gång per år så skulle jag säga att det går bra att hantera en köttbit med en grönsakskniv. Tänk på att santoku också fungerar till köttbitar som är fria från ben och brosk.
Japanska knivar är ofta väldigt vassa men om man undviker att vässa/bryna dem ett tag så försvinner den skarpa eggen. Värt att nämna är att en av anledningarna till att folk gillar japanska knivar är ofta skärpan. Mitt förslag är att du köper en santoku men bevarar den utom räckhåll för barn, det finns bladskydd som gör att man kan förvara kniven i en kökslåda. Om du har en vanlig kockkniv bland de knivar du nu använder så kan du behålla en gammal kniv för att hantera kött och köpa till en bra grönsakskniv. Jag vet inte hur din budget ser ut men victorinox santoku är bra och prisvärd. Kommer inte på någon billigare grönsakskniv just nu men kan återkomma.
Mvh Blaskelius
Hej igen!
Jag tänker att en MAC mighty grönsakskniv kanske hade varit något för dig. Har hört mycket gott om dem och de ligger i något sorts mellanläge rent prismässigt.