Bästa Stektermometern, dessa stektermometrar fick bäst i test 2023

Att tillaga kött kan vara en balansgång, man vill att köttet ska vara saftigt men man vill inte riskera att köttbiten gör dig eller dina vänner sjuka. Ofta stämmer tillagningstider i recept inte riktigt eftersom ugnar varierar i effekt och dessutom varierar köttbitar i storlek. Dessutom så skiljer sig ofta personers preferenser när det kommer till hur väl tillagad en köttdetalj ska vara, vad som är perfekt för receptskrivaren kanske inte är perfekt enligt dig.

Lyckligtvis finns stektermometrar som kan avgöra om ditt kött är färdigt eller inte. Stektermometrar är inte bara behändiga, för vissa typer av kött är de närmast ett måste eftersom köttet i många fall måste ha nått en viss temperatur för att inte riskera att göra dig sjuk. Dessutom så kan stektermometrar vara bra även till annat än kött, exempelvis när man gör sylt, knäck eller tillverkar annan konfektyr. Det är värt att nämna att det inte är alla termometrar som är gjorda för att kunna läsa av de höga temperaturer som man arbetar med vid godistillverkning, en viktig detalj att tänka på när du ska köpa en stektermometer.

Stektermometer till godis
Stektermometrar kan användas till annat än kött.

Det finns i princip två olika sorters termometrar; de som är gjorda för att vara i ugnen och de som inte är det. De som är gjorda för att vara i ugnen har oftast sladdar som man låter löpa ut ur ugnen och sitter ihopkopplade med en display. Dessa termometrar kan konstant hålla koll på vad köttbitens innertemperatur är och ofta är de utrustade med en funktion som larmar när en förinställd temperatur är uppnådd.

Den andra typen av termometer är gjord för att snabbt stickas in i köttbiten och läsa av temperaturen på ett par sekunder. Nackdelen med detta är att man måste ta ut köttbiten ur ugnen varje gång man vill kolla innertemperaturen. Man får helt enkelt gissa när man tror att köttet är klart och termometern får agera som en säkerhetslina som ser till att man inte äter kött som potentiellt kan vara farligt.

Någon gång under det senaste året upptäckte jag att det är väldigt bra att använda stektermometer när man tillagar fisk. Numera är alla mina fiskrätter i det närmaste perfekta, åtminstone när det kommer till köttet. Fisk kan lätt bli torrt och tråkigt om det får vara i ugen för länge, samtidigt är det riktigt obehagligt med en bit firre i munnen som man märker fortfarande är lite för nära att kunna sprattla till.

Det är lite av en smaksak vilken typ av kökstermometer man föredrar men om du är lika tankspridd som mig så är en termometer som piper till vid rätt temperatur att föredra.

Här är sakerna som är viktigast att tänka på vid köp av kökstermometer.

 • Hur snabbt den läser av temperaturen
 • Exakthet i temperaturavläsning
 • Temperatur intervall, dvs hur höga (och låga) temperaturer kan termometern registrera
 • Byggkvalitét
 • Kostnad
 • Allmän användarvänlighet

Bäst i test

Thermapen SuperFast Proffstermometer

thermapen stektermometer

Thermoworks Super Fast Thermapen är en avancerad termometer för snabbläsning med många fantastiska funktioner. Den är en av de snabbaste avläsningstermometrarna som finns att tillgå och erbjuder några av de mest exakta temperaturavläsningarna på marknaden.

I korthet:

 • 2-3 sekunders avläsningstid
 • Precis temperaturavläsning
 • Auto av/på
 • 1500h batteritid

Thermoworks erbjuder alltid fantastiska produkter och Classic Thermapen är en produkt som kombinerar användbarhet och stil. Till skillnad från många billigare modeller använder Classic Thermapen thermocoupleteknologi, vilket ger den snabbare och mer exakta avläsningar. Det finns en anledning till att Thermoworks-produkter används i fler professionella kök än något annat märke.

Thermapen är en produkt som designades med användaren i åtanke. En snabb och pålitlig termometer är alltid en bra idé. Att ha en som också är väldigt precis gör en stor skillnad. Thermapen är ungefär så bra som det blir på det här planet, tro mig. Detta gör att du kan laga kött och annan mat till en extremt noggrann temperatur vilket gör det både säkert och perfekt tillagat.

Den 180 graders roterande och lätt vikbara sonden gör den till en utmärkt termometer för att kontrollera konstigt formade föremål, som kyckling t.ex. Sonden är också användbar när du arbetar med mat på spisen eftersom du kan undvika att hålla handen direkt över värmekällan genom att böja sonden. Den höga läshastigheten hindrar dig också från att hålla handen över värmekällor under längre perioder. Eftersom den läser temperaturen inom tre sekunder kan du snabbt flytta handen ur vägen.

matlagning, bakning, grillning och mer. Oavsett om du behöver en termometer för att tillverka bröd, koka godis, kontrollera varm olja och vätska, testa hur nära något är att frysa eller göra underverk på grillen så är thermapen rätt. Detta beror på att thermapen kan läsa av temperaturer i intervallet -50—300 grader celsius

GEFU 

stektermometer digital

Den här termometer har en lång sond (16cm) att mäta med. Bra om du vill se till att mitten av en kyckling är klar.

 • Läser av temperaturer mellan 0 och 200 grader.
 • LCD skärm som är lätt att läsa av
 • Enmeters värmetålig sladd

Weber iGrill 2

stektermometer

Detta är lite av en high-tech variant av föregående termometer. Denna går att ansluta till din mobil och du kan därför hålla koll på hur middagen artar sig medan du är i tvättstugan. Speciellt bra tror jag denna funktion är om du ska grilla och inte vill ränna runt mellan uteplats och kök för att hålla koll så att köttet inte bränns.

Lämna en kommentar