Supé – en bortglömd måltid

En supé är ett lättare mål mat som serveras på kvällen. Supén är enkel men kan mycket väl vara fint serverad. Ordet kommer från franskan och ordets rot kan spåras till det franska ordet för soppa; en rätt som ofta serverades sent på kvällen.

Tidigare åts ofta middagen tidigare på dagen vilket gjorde en lättare måltid strax innan läggdags nödvändig.

Idag har våra vanor ändrats och det är ganska ovanligt att man äter supé. Det kan dock förekomma på diverse sociala tillställningar där en kvällsmåltid är nödvändig, baler och sittningar exempelvis.

Maten är inte menad att försörja en med lejonparten av dagens energibehov, den ska stilla hungern och vara en trevlig social sammankomst. Exempel på supémat är enklare lagade rätter som crêpes, paj och soppa.

Modernt användande av ordet supé varierar kraftigt, ibland beskriver det ett mellanmål sent på kvällen, antingen som en ersättare åt middag eller inte. Ibland beskriver supé vilken måltid som helst som serveras sent på kvällen. Eftersom supén inte längre är en vanlig förekomst så hör man inte heller ordet så ofta. Jag tycker det är lite synd att supén inte är så vanlig längre, det känns ju hur trevligt som helst med en elegantare måltid med familjen innan det är dags att gå och lägga sig.

Supper club

En supper club är en social klubb där gästerna äter tillsammans. Måltiden är oftast billig och syftet med klubben är att träffa nya människor. Fenomenet har sitt ursprung i antikens Rom och hade ett uppsving i USA på trettio och fyrtiotalet, numera återfinns supper clubs främst i USA men ett par klubbar har börjat dyka upp i Stockholm.

Lämna en kommentar