Bästa grönsakskniven

Vilka egenskaper bör en grönsakskniv ha?

  • Raka kanter för skarpa snitt och enkelt underhåll.
  • Bra handtagsdesign. Vänster- och högerhänta kockar kan fast greppet utan trötthet.
  • Knivbladet ska sträcka sig till spetsen på kniven, detta gör att spetsen inte böjer sig. Detta är också en av de största skillnaderna mellan en kockkniv och en grönsakskniv.
  • Lätt att vässa. 

Vad används grönsaksknivar till

Grönsaksknivar används bäst för att förbereda grönsaker. De används för hackning, strimlig och tärning. Grönsaksknivar fungerar som namnet kanske avslöjar inte särskilt väl ihop med kött. Framför allt så är kockknivar mycket bättre än grönsaksknivar på att hacka i ben och brosk. 

Grönsakskniv och uppskuren chili

Skillnaden mellan en grönsakskniv och en kockkniv

Den största skillnaden ligger i hur mångsidiga de är. Grönsaksknivarna är avsedda för att uteslutande  hantera grönsaker medan kockknivarna är avsedda för flera uppgifter.

Du kan använda kockknivar för att tärna grönsaker, men du kan inte använda grönsaksknivar för att skära kött. Kockkniven är kökets arbetshäst, du kan hantera de flesta situationer även om mer specialanpassade redskap kanske är mer effektiva. Enda saken som jag  skulle avråda att använda en kockkniv till är det grova arbeta man använder en köttyxa till. 

Global

OK, så den här kniven är dyr men väl värd pengarna. Tillverkad i Japan av cromova rostfritt stål, den här kniven är viktad för att ge dig den bästa balansen i din hand, låter kanske lite gimmickaktigt men kniven ligger faktiskt fint i handen. Global designar alla sina produkter baserat på ett Samurai-svärdet. Denna grönsakskniv glider utan problem fram  igenom allt från sötpotatis till gurka. För att hålla denna superskarpa kniv i toppskick måste du skärpa den med hjälp av en vattensten eller keramisk sten regelbundet och handtvätta den efter användning. Om budgeten tillåter så kan en globalkniv vara ett utmärkt tillskott till din köksarsenal

Global grönsakskniv

Egenskaper: 

  • högkvalitativt stål
  • modern design, kniven är gjord i ett sömlöst stycke

Fördelar

  • skarp
  • insänkningar på bladet gör att grönsakskivor inte ”klibbar fast”

Nackdelar

  • dyr
  • enligt vissa är handtaget okomfortabelt

Mercer Culinary Genesis Nakiri

Produktbeskrivning
Mercer Culinary Genesis är ett lättviktigt Nakiri-underverk.
Bladet har den perfekta bredden för att skopa både kryddnejlika och grönsaker. Bladets extremt smala profil gör att du kan få till de därultratunna skivorna.
Samtidigt skyddar den vinklade hälen dina knogar när du hackar lök eller skivar gurka.Det här är utan tvekan en av de bästa knivarna för grönsaker.

Mercer grönsakskniv i japansk nakiri-stil

Egenskaper: 

  • Ergonomiskt handtag i santoprene
  • Rostfritt stål med högt kolinnehåll.

Fördelar

  • Rostresistent
  • Komfortabelt greppstarkt handtag
  • Vass egg som håller sig skarp länge

Nackdelar:

  • Inte lika mångsidig som många andra knivar

Varför ska du köpa den här produkten?
Stabilitet är en underskattad men avgörande faktor för grönsaksknivar.
De bästa knivarna för skärning av grönsaker bör aldrig böjas oavsett om du hugger, tärnar eller trycker på vitlöksklyftor.
Mercer Culinary Genesis, med sin avsmalnande kant, är bättre än andra knivar i sin prisklass. Med tanke på hur smalt bladet är så har kniven i princip inget giv.
Det är extremt stabilt vilket är fantastiskt med tanke på dess lätta och tunna blad. Sammantaget är denna grönsakskniv värd din pengar.

Lämna en kommentar