Brödkniv – bäst i test

Tillsammans med en kockkniv och en liten skalkiv utgör en sågtandad brödkniv den viktigaste trion i ditt kök. Har du dessa tre knivar så är du redo att handskas med de allra flesta tärnings, skärnings eller hack-situationer som kan uppkomma.

Du kanske undrar om en brödkniv verkligen är nödvändig men dessa sågtandade verktyg är nästan ovärderliga när det kommer till en rad olika uppgifter.

Skuret bröd och brödkniv

Om du har bråttom.

Efter att ha testat på en rad olika sorters bröd, kakor och runt ett kilo lök så har jag kommit fram till en lista över knivar som jag tror skulle passa de flesta.

För att avgöra en gång för alla vilken brödkniv som är bäst har Blaskelius testat tre olika knivar.

Den exklusiva:

Zanmai Flame Classic Damascus Pro Brödkniv 23 cm

Zanmai brödkniv

Detta är kniven för dig som vill ha en kniv som kombinerar både design och funktion. Tyvärr finns det en nackdel; priset ör relativt högt. Det höga priset är inte omotiverat, handtaget är gjort i rött pakkaträ och bladet av damascusstål.

Standardvarianten:

Global G-9 Brödkniv 22 cm Tandad

Denna kniv är perfekt för dig som vill ha en högkvalitativ kniv men tycker att Zanmai-kniven har ett lite väl saftigt pris. Personligen så tycker jag att Zanmaikniven är mycket snyggare men detta är såklart en smakfråga.

Den prisvärda:

Fiskars Norr brödkniv 21 cm

En stilren kniv som gör vad den ska. Prisvärd!

Bäst i test:

Victorinox fibrox 26 cm

Bra och billig brödkniv från victorinox

Riktigt bra prestanda till riktigt bra pris. Kniven för den som bryr sig mer om funktion än pris. Kan inte rekomenderas nog.

Vad du ska titta efter.

Brödknivar är inte bara till för att skära igenom bröd. De fungerar utmärkt till att skära upp mjuka kakor som sockerkaka eller tigerkaka men är även ett jättebra verktyg till att skära upp biscotti eller andra hårda kakor. Jag använder även min brödkniv till en massa andra saker som att skära upp ananas, melon, isbergssallad, salami, kål, och inte minst för att skära upp kött och fågel. Brödkniven är mer allsidig än somliga tror!

Om du letar efter en ny brödkniv så fortsätt läsa medan jag går in på djupet vad gäller denna underskattade uppskärare.

bröd med hård skårpa och brödkniv

Jag kommer att gå igenom:

  • Vad som gör en sågtandad kniv effektiv.
  • Olika typer av sågtandning.
  • Bladets form och längd.
  • Hur man slipar dessa skönheter.
  • Recensioner av ett par knivar.

Låt oss börja!

Varför ett sågtandat blad?

Sågtandade knivar, med deras serrerade, skarpa blad är ideala för att skära igenom mat med en hård yta och ett mjukt innehåll – som en limpa med en hård skårpa.

Principen som får en brödkniv att fungera är densamma som hos en såg; tänderna sjunker in i ytan, sen skär de jämt när kniven dras fram och tillbaka.

Sågtandade knivar är effektiva på mat som är hård, hal, eller ”elastisk” på det där sättet som vissa skaldjur kan vara. Det är svårt för en vanlig kniv att få något grepp om ytan medan en sågtandad egg snabbt tar tag i ytan och påbörjar ett rent snitt.

Typer av sågtandning

När du letar efter en brödkniv att köpa så bör du ta en nogrann titt på knivens tänder, detta är för att både form och mängden tänder har en inverkan på hur kniven kommer att fungera.

Utformningen av tänderna kommer att skilja sig mellan olika märken. Vissa kommer att ha rundade tänder medan andra kommer att ha mer aggresiv utformning med skarpa, kantiga tänder.

De skarpa tänderna kommer vanligtvis kräva mindre tryck från användaren och de kommer ofta att skära igenom en hård skårpa lättare än en kniv med rundade tänder. Tyvärr kommer en sådan kniv också att producera mer smulor än en med mer följsamma tänder.

Mängden tänder spelar också roll, eller rättare sagt, mängden tänder per centimeter spelar roll. Desto fler tänder per cm desto finare snitt får man. Nackdelen är att en kniv med många tänder ofta fastnar och hakar fast när man skär. För att illustrera vad jag menar så tänk tillbaka till dina slöjdlektioner när sågen helt plötsligt greppade tag i träet och vägrade rubba på sig. En mycket mildare version av detta händer ibland när man skär med knivar som har många tänder per centimeter. Jag föredrar ett mellanting – en kniv som greppar tag i ytan men ändå tillåter följsamma snitt, en kniv som känns mer som en vanlig kockkniv än en fogsvans.

Bladets form och längd.

Bladet profil är ännu en sak att ta i beaktning. Vissa brödknivar är böjda på samma sätt som en kockkniv, andra är spikraka.

Jag upplever att ett böjt blad är lättare att hantera när det kommer till att skära de där sista skivorna. Dessutom är det extra viktigt att ha en böjd kniv när man har ett längre blad som lätt blir otympligt att hantera. Min personliga preferens är en kniv med en lätt böj men detta är något av en smakfråga.

Hur man vässar en sågtandad kniv.

Sågtandade knivar är extra svåra att vässa, lyckligtvis behöver de inte vässas lika ofta som andra knivar. Det finns specialverktyg som man kan köpa för att vässa sågtandade knivar medan vissa fungerar att använda i en manuell knivslip. Det finns rekommendationer fram och tillbaka om huruvida man ska slipa en sågtandad kniv alls. Min personliga åsikt är såhär: undvik att slipa din brödkniv så långt det går men om du märker att din kniv är långt ifrån forna glansdagar så kan det vara en god idé att vässa. Detta är dock bara en tumregel, hur bra det går att slipa en brödkniv beror på hur tänderna på kniven är utformad samt vilken utrustning du har tillgänglig.

Vilken bör man köpa?

Global har ett antal brödknivar ute på marknaden. G9 modellen är medeldyr men har hög kvalitet. Det karaktäristiska handtaget är inte bara snyggt, nersänkningarna gör att bladet blir lätt att greppa. Dessutom är det en garanti att du inte en dag står där med ett sprucket trähandtag.

Personligen kan jag tycka att kniven är lite i det korta laget. Feta limpor blir svåra att skära men å andra sidan så är kortare knivar generellt sätt lättare att hantera. Globalknivar brukar ha tunna blad och så är också fallet här. Detta gör att kniven med lätthet skär igenom även det torraste av bröd. Ett tunnt blad kommer än mer till pass när brödkniven ska användas till något annat än brödskivning, som att stycka en kyckling till exempel. Jag kan inte uttala mig om hur väl globals brödknivar håller men man ska vara lite extra försiktigt med tunnare blad. Dock bör det poängteras att global håller hög standard generellt sett och jag skulle bli förvånad om brödknivarna var ett undantag.

Global G 9 är ett bra köp om man är osäker på vad man ska köpa

Zanmai

Denna kniv är onekligen lyxig. Speciellt iögonfallande är handtaget i pakkaträ. Detta har tre nitar, varav den mittersta är smakfullt utsmyckad. Jag tycker att kniven balanserar både klassisk stil och hantverksstolthet med modern design och ergonomi.Handtaget går sömlöst in i bladet är gjort i Damaskusstål och har en gråmelering som man inte ofta ser på brödknivar. Som kuriosa kan nämnas att Zenmai tillverkar sina knivar i Seki City; en plats traditionellt känd för sin svärdtillverkning men idag säte för ett antal knivbolag. Bladet fungerar gallant, vilket man givetvis förväntar sig med tanke på priset. Skär som en dröm och lämnar knappt några smulor efter sig. Lämpar sig därför väl som verktyg om du ska skära upp en tårtbotten för att göra en trelagerskaka eller till att skära upp bröd vid nästa brunch.

Fiskars

Den här finsktillverkade kniven är nog lite som norden är överlag, Gör inte mycket väsen av sig, inget flash utan enkelhet och ändamålsenlighet står i fokus. Bladet är gjort i tyskt stål och fungerar bra till att skära upp allt från baguetter till vörtbröd. Personligen skulle jag vilja ha ett längre blad men om du vet med dig att du brukar handla smalare limpor så är detta inget problem.

Morakniv

Dessa blad känns onekligen gedigna, jag gillar både design och funktion för den här kniven. Nackdelen med den här kniven är att handtaget kan kännas något ogenomtänkt. Det ligger helt OK i handen men skulle nog må bra av att ha en räffling, nersänkning eller dylikt så att man känner att man har ett ordentligare grepp om kniven.

Den ligger i samma priskategori som globalknivarna. Även om mitt svenska hjärta vill säga att morakniven är bättre så tycker jag att globalkniven är, ursäkta ordvitsen, något vassare. Detta beror helt enkelt på att ergonomin hos globalkniven känns lite bättre. Nåväl, är man patriot och traditionalist kanske Morakniv är rätt val ändå.

Victorinox fibrox

Denna kniv ger klart mest värde för pengarna. Handtaget kanske inte ser så lyxigt ut men ligger väldigt bra i handen och riskerar inte att ta skada av väta som trähandtag kan göra. Det tunna bladet med en lätt böj gör att kniven är lämpad till lite allt möjligt, inte bara till att skiva bröd med. Jag måste säga att jag är imponerad av denna kniv, jag förväntade mig ärligt talat att en relativt billig kniv inte alls skulle vara så här bra. Denna kniv skär gång på gång tunna skivor utan att lämna en massa smulor efter sig eller att trycka ihop bröder, eller göra händerna trötta för den delen. Jag tror att anledningen till att kniven är så lätt att använda är inte bara att den är väl utformad, den är också lätt. Det tunna bladet och kompositmaterialet gör att kniven inte väger mycket alls. Till skillnad från en kockkniv så behöver inte en brödkniv någon vikt bakom sig, man använder den aldrig till att hacka och den horisontella rörelsen är det som gör att den sågtandade bladet skär, inte så mycket ett vertikalt tryck neråt.

Den största nackdelen med denna kniv är att den inte är jättesnygg. Jag kan tänka mig att vissa tycker att den är lite för lång men för mig passar den finfint. Denna kniv är mer formad som en konditorkniv än en traditionell brödkniv vilket gör att den saknar en spets. Något som man kanske saknar när man använder sin brödkniv till lite mer oortodoxa saker, som att skära upp kött till exempel.

Lämna en kommentar