Dyraste maten

Som du kanske vet så är saffran en av världens dyraste ingredienser. Men vad finns det för andra dyra ingredienser och maträtter och vad är det som gör att de kostar så mycket? Den här artikeln går igenom några rekorddyra ingrediensers smak och pris

Saffran

Kryddan utvinns ur krokusblommar och kostar väldigt mycket per gram. Lyckligtvis behövs det oftast inte så mycket. Saffran har en mild och behaglig doft och smak som du säkert känner igen ifrån när du käkat lussekatter eller paella.

Det höga kilopriset är inte så konsitgt. Saffran blommar en gång per år och saffranen måste handplockas. Det behövs i runa slängar 300 000 blommor för att få ett kilo saffran.

Iran är den största exportören.

Caviar

Kaviar är fiskrom, ofta kommer denna från stören och anses vara en av de främsta delikatesserna i världen. Den mest välkända kaviaren är så kallad Belugakaviar som kommer från belugastören. Denna stör är utrotningshotad och det finns väldigt lite belugakaviar som säljs lagligt. Priset är därför väldigt högt. Populationen av belugastör lär förbli liten ett bra tag till eftersom det tar thugo år för en stör att växa upp och nå sin slutgiltiga storlek.

Belugakaviar kostar ca 120 000 kr/kg, lyckligtvis behövs bara ett par gram.

Ostron

Ostron anses vara en lyxvara men så har det inte alltid varit. Under tidigt 1800-tal var ostron billiga och en viktig del av kosten för folk kring kusten.

Ostron är numera väldigt dyrt. Överfiske och föroreningar har varit förödande för ostronen. Bristen på ostron har gjort att priser skjutit i höjden. Detta till trots så finns det gott om folk som betalar för ett par goda mollusker. Smaken och konsistensen är ganska annorlunda så man får nog vara beredd på att man inte tycker att priset är värt det.

Vit tryffel

Vit tryffel. Dessa växer i norra Italien och är mycket sällsyntare än någon annan tryffel. De växer endast bland rötterna av vissa sorters trä och har särskilt intensiv smak och arom. Likt många andra svampar så kan de inte odlas, även om folk har försökt om och om igen.

Eftersom de är så pass sällsynta och svåra att hitta och skörda så har de en hög prislapp. En av de största tryfflarna som någonsin hittats vägde 1.5 kg och hade en prislapp på över 3 miljoner kr.

Iberisk skinka

Iberisk skinka, även känt som Jamón Iberico, produceras i spanien och portugal. Dessa är lufttorkade skinkor som görs på grisar som fått äta ekollon.

Vissa typer av iberisk skinka kallas också för Pata negra vilket betyder svart klöv på spanska. Detta syftar på den speciella grissort som köttet kommer ifrån. Det finns flera olika varianter av Jamón Iberico men den finaste sorten är gjord på gris som fått ströva runt fritt i ekskog och levt på ekollon. Det är inte bara grisarna som är speciellla, processen för att låta skinkorna mogna tar lång tid! En skinka kan lagras i 36 månader innan den säljs.

Wagyu

Wagyu betyder ”japanskt nötkött” och syftar på kött från fyra typer av japanska kor. Wagyu har väldigt intensiv marmorering och fettinnehåll. På grund av detta är köttet mört, saftigt och smälter i princip i munnen.

Det höga priset kommer från uppfödningen. Korna ges speciellt foder från ung ålder och aveln och märkningen av köttet är hårt reglerad. Den mest käna typen av wagyu är antagligen kobe-biff. Den Är också en av de dyrare. I japan kan kilopriset vara 5000 kr per kilo. Om du vill veta mer om wagyu så kan du läsa en mer ingående artikel som jag skrivit här.

Kopi Luwak Kaffe

Tekniskt sett är det en dryck. Men med tanke på att kopi kaffe säljs för upp till 7000 kr per kilo är det verkligen värt sin plats på den här listan. Kopi luwak, eller palmmårdskaffe, tillverkas av kaffebönor som äts, delvis smälts och sedan öh.. spillts av palmmården. Låter inte det aptitligt?

Från början så skördade man spillningen från frigående palmmård men idag är det vanligt att mårdarna får leva under väldigt dåliga förhållanden varför jag avråder från att köpa Kopi Luwak.

Lämna en kommentar