Varför har min choklad blivit vit?

Du packar upp din favoritchokladkaka när du plötsligt får en överraskning! Den har blivit vitaktig? Läs vidare för att ta reda på varför din chokladkaka bildar denna tunna dammlika hinna. Har du inte tid att läsa igenom artikeln så kan jag meddela dig att choklad med en vit hinna på sig är ok att äta.

Denna vita film betyder inte att chokladen är möglig eller har blivit dålig. Det är faktiskt bara en process där antingen chokladens socker eller fett har lagt sig på ytan.

Sockerlagret uppstår när fukt kommer i kontakt med chokladen – den löser upp sockerkristallerna på chokladens yta och lämnar ett vitt, pulverliknande utseende.

Fettlagret uppstår på grund av felaktiga lagringsförhållanden, dramatiska temperaturförändringar eller en dålig tempereringsprocess. Detta fettlager ger chokladen ett pudrigt, vitgrått utseende och gör att chokladen blir mjuk.

matlagningschoklad
Mörk choklad kan ibland få en gråvit hinna.

Även chokladtillverkare gör sitt bästa för att undvika dessa processer, har många inte så mycket kontroll över fraktförhållandena när chokladen väl är på väg till kunderna. Lådan kan stanna över natten i transportörens lager där temperaturen stiger och sjunker dramatiskt, vilket gör att en av processerna jag beskrivit kan uppstå.

Sammantaget bör det noteras att choklad som blivit vit inte är skadligt för din hälsa. Du kan fortsätta att äta din välförtjänta sötsak. Om chokladen inte smakar som den ska är den fortfarande helt okej att använda i matlagning eller för att göra varm choklad. Om du vill veta mer om hur choklad ska förvaras och hur länge det håller kan du läsa min artikel här.

Lämna en kommentar