Världens dyraste kaffe.

Kopi Luwak, även känt som sibetkaffe har sit ursprung i Indonesien. Kaffet är bokstavligen talat gjort på bajs, eller rättare sagt på de kaffebönor som palmmårdar har lämnat i sin spillning. Att kaffet fick en mildare och lenare smak av att passera palmmårdens tarmkanal var något som upptäktes av en slump på ön Java. De små djuren tog sig in i kaffeodlingarna och valde ut de bästa bönorna att snaska på. I ett försök att rädda lite av sin skörd så sköljde vissa av bönderna av avföringen och rostade kaffet som vanligt. Resultatet blev ett mildare kaffe. Snart blev detta en dyr delikatess. Lönsamheten gjorde tyvärr att produktionen industrialiserades och palmmårdarna får sitta i burar och bara äta kaffebönor. Något som de må mycket dåligt av. Numera är det alltså bajskaffe på mer än ett sätt!

Det finns många bättre alternativ till Kopi Luwak.

Om du vill ha ett gott och exklusivt kaffe så föreslår jag några av dessa alternativ istället:

Jamaica Blue Mountain kaffe.

Som namnet antyder så odlas kaffet på blue mountain i jamaica. En plats som är sval, dimmig och rik på nederbörd. Detta i kombination med den mineralrika jorden gör att dessa bönor är några av de mest eftertraktade i världen. En annan önation är faktiskt de största konsumenterna – Japan importerar ca 80% av Jamaicas kaffeproduktion.

Likt Kopi Luwak så är detta kaffe milt med en tydlig avsaknad av bitterhet samtidigt som det har en rik arom.

Hawaii Kona kaffe.

100% Kona kaffe produceras av handplockade arabicabönor, och endast kaffe plockat i det lilla Kona distriktet på Hawaii ön Big Island får med laglig rätt kallas 100% Kona. Kaffeträden växer på sluttningarna av vulkanerna Mauna Loa och Hualalai, där jorden är extremt mineralrik. Jorden i kombination med de ultimata klimatförhållandena på 800m höjd av Big Islands västra kust, med soliga förmiddagar och regninga eftermiddagar, gör smaken på 100% Kona kaffe optimal.

Kaffe har odlats på Hawaii sedan 1828 då kaffeplantan fördes dit från Brazilien. Även andra delar av Big Island, Hamakua och Ka´u, samt de andra Hawaii öarna producerar utomordentligt kaffe. Just Kona distriktet är begränsat till 9 km². På den ytan finns ca 800 lokala odlare med plantager på mindre än 20,000 m².

Kaffeträden blommar under februari och mars, och gröna bär börjar synas på träden fram i april. I augusti börjar bären bli röda och mogna. Alla bär på träden mognar inte samtidigt utan varje träd måste handplockas succesivt under perioden augusti till januari. Under den tiden plockas totalt cirka 7,5kg kaffebär från ett träd, vilket i slutändan resulterar i endast 1kg rostat kaffe.

Då bären plockats från träden går de inom 24h igenom en ”pulper”, en maskin som skalar och rensar bären. Därefter läggs bönorna på jäsning i 12-24h beroende på platsens höjd över havet. Efter jäsning torkas bönorna i torkräcken under solens strålari 14 dagar för att få den optimala fuktnivån på 10-13%. Speciellt tak rullas ut vid regn. Bönorna har fortfarande ett tunt gulaktigt skal som tas bort innan rostning. Då får bönorna en grön färg och blir under rostningen bruna. Under rostningen förlorar bönan 25-30% av sin vikt.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar