Stora listan över olika kryddor

Matlagningsvärlden är full av spännande kryddor som kan användas i olika maträtter. Oavsett om du vill laga en måltid till din familj eller vill experimentera med något nytt är det bra att veta vilka kryddor som finns tillgängliga och vilka som passar bäst till specifika rätter. Därför har vi sammanställt en lista över de mest populära typerna av kryddor och vad de passar bra till!

Paprikapulver

Paprika är en krydda som ger smak och färg åt många rätter. Paprika tillverkas av torkad röd paprika, särskilt paprikachili. Den vanligaste typen av paprika är den söta, som har en lätt rökig smak och en distinkt djupröd färg.

Ordet paprika kommer från ungerska ”paprikás”, som betyder ”pepparsås”. Paprika kan vara rökt, söt eller stark beroende på vilken paprikasort som används för att göra den.

Cayennepeppar

Cayennepeppar är en kryddig, röd chilipeppar som vanligtvis torkas och mals till ett pulver. Den används i matlagning och som ingrediens i många rätter, inklusive curryrätter, soppor, grytor och starka såser. Om du är osäker på hur mycket du ska använda i ditt recept kan du börja med 1/4 tesked per person, men om du gillar det kryddigt kan du lägga till mer!

Ingefära

Ingefära är roten av en växt som ger en kryddig och fräsch smak. Den kan användas i röror, soppor och desserter.
Det är viktigt att notera att färsk ingefära är mer potent än malen ingefära eftersom smakämnena inte frigörs fullt ut under malningsprocessen.

Ingefära är en krydda som har använts i hundratals år. Den är vanlig i kinesisk matlagning, där den ger smak utan att ge värme eller kryddighet.

Ett av de vanligaste sätten att njuta av ingefära är när den kombineras med andra kryddor som kanel och kryddnejlika i en rätt som kallas ”ginger beef”.

Malet ingefära är en vanlig ingrediens i många asiatiska rätter. Den används för att ge krydda åt röror, curries och andra soppor och grytor.

Malet ingefära är en krydda som har använts i århundraden i asiatisk matlagning. Ett av de mest populära sätten att använda malen ingefära är att blanda den med vatten och honung och använda den som en marinad för kött.

Kanel

Kanel är den vanligaste kryddan i dagens matlagning och är en söt och kryddig krydda som kan strös över alla typer av rätter. Den passar också utmärkt i te, kaffe eller varm choklad! Kanel har använts som krydda sedan urminnes tider för att smaksätta kött och desserter.

Kanel har en smakprofil som sträcker sig från söt till kryddig och finns i många kök runt om i världen. Den används ofta för att smaksätta efterrätter som äppelpaj eller pepparkakor, men den är också ett utmärkt komplement till salta rätter som curries och grytor när den kombineras med andra kryddor som spiskummin, kryddnejlika, kardemumma eller koriander.

Den första dokumenterade användningen av kanel går tillbaka till det gamla Egypten 2000 f.Kr., där den användes som balsameringsmedel under mumifieringsprocessen. I Spanien på 1500-talet använde man kanel på bröd och bakverk.

Har du någonsin undrat hur länge kanel håller och hur man ska förvara den? Läs då min artikel här!

Muskotnöt

Kryddan muskotnöt har använts i århundraden i bakverk och desserter, men den är också en viktig ingrediens i salta rätter som risotto. Den är känd för att ge extra smak till alla rätter och kan tillsättas i början av matlagningen eller som en sista touch.
Muskotnötter skördas från det torkade fröet från ett vintergrönt träd med ursprung i Indonesien, som måste mogna i upp till två år innan det huggs ner för hand. Träden kräver särskild omsorg under hela sin livstid eftersom de inte kan överleva torka och behöver hög luftfuktighet året runt.

Koriander

Koriander är en krydda som har använts i århundraden i matlagning, medicin och ritualer. Den används oftast i det indiska köket, men den är också populär i vietnam. Både färska korianderblad och frön används. För att krossa fröna kan du använda en mortel eller en elektrisk kaffekvarn.

Koriander är vanligt förekommande i indisk och asiatisk mat. Om du vill lära dig mer om vilka ingredienser man använder i asiatisk matlagning kan du klicka här.

Koriander är en fantastisk krydda att laga mat med eftersom den har en fantastisk smak och är så mångsidig. Den kan ge värme och djup åt rätter men också användas som en avslutande krydda om du vill ge rätten lite extra komplexitet.

Om du har köpt på dig för mycket färsk koriander så går det bra att frysa den eller torka den för längre förvaring.

Kummin

Kummin är en krydda som har använts av många gamla kulturer, och den är fortfarande en viktig ingrediens i kök runt om i världen idag.
Kumminplantan ger frön som torkas och mals för att användas som ingrediens i många olika rätter. Den har en varm arom med jordiga undertoner, vilket gör den perfekt för kryddiga rätter som chili, curries eller till och med soppor! Du kan läsa mer om kummin här.

Gurkmeja

Gurkmeja är en levande krydda som har använts i tusentals år. Fördelarna med att laga mat med gurkmeja är många. När gurkmejan är tillagad är smaken mildare och sötare än rå gurkmeja.

Gurkmeja har länge använts i indisk matlagning och blir nu alltmer populär i västerländska rätter. Det är inte bara för curry längre!

Anledningen till att gurkmejan har en så intensiv färg är att den innehåller curcuminoider, som är gul-orange pigment som finns i kryddan.

Peppar

Peppar har använts som krydda i matlagning och kök sedan urminnes tider. Den fanns ursprungligen i Sydostasien, men odlas nu i många länder runt om i världen. Det finns tre huvudtyper av svartpeppar: gröna, vita och svarta pepparkorn. Vilken typ du använder beror på vilken typ av maträtt du vill göra eller hur kryddig du vill att maten ska vara.

Du kanske är intresserad av det här: Var växer peppar?

Svartpeppar är en krydda som kan användas i många recept och ger en utmärkt smak när den kombineras med andra kryddor.

Peppar är en av de mest använda kryddorna i världen, och den finns ofta på restauranger runt om i världen.

Du kanske vill börja med att lägga lite svartpeppar i ditt potatismos eller kanske till och med lägga några nypor i dina ägg när de steks till frukost.

Vilka är dina favoritkryddor att laga mat med? Berätta i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar