Asiatiska ingredienser att ha i skafferiet.

Det är lite svårt att identifiera asiatiska grundingredienser, eftersom det finns en mängd olika asiatiska kök och inom varje kök eller land finns det många delregioner. Med det sagt, om du bara börjar i den asiatiska matlagningens värld vill du lägga en liten bas av ingredienser i skafferiet, och sedan utöka därifrån när du börjar utforska mer specifika kök, som thailändska, Hunan-kinesiska eller japanska.

Asiatiska nödvändigheter i skafferiet

Här är en handfull kryddor som används i många asiatiska recept, och när du väl lärt känna dem lite kan du leka med dem som en galning.

Sojasås

Oumbärlig i asiatisk matlagning (och även intressant som ingrediens i recept som inte är särskilt asiatiska i tonen). Det är en mycket mörkt färgad sås med en rik, salt smak som bryggs av sojabönor och vete. Du kan välja vanlig sojasås eller sojasås med mindre natrium, och om det finns glutenintoleranser i din familj, välj tamari, som är liknande men utan tillsats av vete.

Sesamolja

Oljan är tillverkad av rostade sesamfrön och har en distinkt, nötliknande och aromatisk smak. Den används som krydda eller smaksättare och tillsätts ofta i slutet av matlagningen för att bevara den underbara smaken. Den är ganska stark, så den används i små mängder. Det finns också chili-sesamolja, som är ett trevligt sätt att tillsätta den goda sesamsmaken och lite hetta samtidigt. Förvara den i kylskåpet för att den inte ska bli härskande.

Hoisinsås

Hoisin är en tjock, ganska intensiv sås gjord av malda sojabönor och någon sorts stärkelse, kryddat med röd chili och vitlök. Vanligtvis tillsätts också vinäger, kinesisk femkrydda och socker.

Chili vitlökssås

Den här mångsidiga såsen är kryddig och vitlöksaktig som namnet antyder, har en lite grov konsistens och en fin dos av syrlighet från vinägern.

Ostronsås

Denna tjocka, mörkbruna sås tillverkas av ostronextrakt i kombination med lite socker, sojasås, salt och förtjockningsmedel och anses vara ett viktigt inslag i kinesisk familjematlagning. Ostronsås är ett annat sätt att lägga till sälta och umami (smak) i rörda pommes frites.

Du kanske är intresserad av det här: Hur länge håller ostronsås.

Fisksås

Fisksås, eller nam pla på thailändska, är en av grundingredienserna i sydostasiatisk matlagning, särskilt i det thailändska och vietnamesiska köket. Den har en stickande lukt som kan överraska dig, men när den används i matlagningen är smaken mycket mildare än den stora sniff som du tog från flaskan. Den tillverkas faktiskt av den vätska som avges av ansjovis som har saltats eller jästs. Det här är en sak som du kanske vill behålla för dig själv tills dina barn har ätit och njutit av fisksås i ett recept.

Du kanske är intresserad av det här: Ersättningar för fisksås

Två saker att ha i kylskåpet:

Ingefära

Färsk ingefära är en av de bästa ingredienserna i wokrätter. Kryddig, fräsch, pikant, stark, upplyftande. Det är ett av de enklaste sätten att ge wokrätter en smak som är helt oslagbar.

Vitlök

Vitlök, vanligtvis finhackad, ibland i tunna skivor, är en grundpelare i wokrätter. Att vitlök och ingefära värms upp tillsammans i olja är ett tecken på att en fantastisk wokrätt är på väg att bli till.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar