Allt du velat veta om citron!

Hur lång tid innan citroner mognar?

Citroner fortsätter att mogna efter att de plockats. Detta innebär att mogna citroner kan bli gula efter att du tagit hem dem.

Odlar man egna meloner så kan det ta väldigt lång tid innan citronerna har mognat. Det kan ta upp till 9 månader. En faktor som påverkar mognadstiden väldigt mycket är mängden soljlus som citronträdet får.

Vad är egentligen skillnaden mellan lime och citron?

  1. Utseende: Lime är vanligtvis mindre och rundare än citroner. Limes har också en mörkare grön färg än citroner som är ljusare gul till ljusgul.
  2. Smak: Lime har en syrlig smak som är mildare och sötare än citron. Citron har en skarp och syrlig smak som är mer intensiv än lime.
  3. Användning: Både lime och citron används i matlagning och bakning för att ge smak och syra till rätter. Lime används ofta i asiatiska, karibiska och latinamerikanska rätter som guacamole, salsa och curry. Citron används ofta i europeiska rätter som marinader, såser och bakverk.
  4. Näringsinnehåll: Både lime och citron är låga i kalorier och rika på vitamin C, men citroner innehåller också en högre mängd citronsyra, kalium och vitamin B6 jämfört med lime.

Sammanfattningsvis är lime och citron mycket lika citrusfrukter men har några skillnader i smak, utseende och användning.

Hur gammalt kan ett citronträd bli?

Citronträdets genomsnittliga livslängd är över 50 år. Med rätt förhållanden kan ett träd leva över 100 år. Sjukdomar kan förkorta ett citronträds livslängd, men god skötsel leder till ett starkt och friskt träd som är mindre mottagligt för sjukdomar. Tyvärr så tillåter inte vårt nordiska klimat citronodling utomhus. Det går dock att odla citron inomhus

Hur länge lever då ett citronträd i behållare? Citronträd kan faktiskt leva nästan lika länge i behållare som i marken. För att få ett långt liv i behållare bör man plantera om trädet i en större behållare vart till vartannat år. Det är viktigt att använda ny jord när man planterar i en ny kruka. När trädet har nått sin fulla storlek behöver det inte längre någon större kruka, men det behöver fortfarande färsk jord.

Hur man vet om en citron är mogen.

Det finns några sätt att avgöra om en citron är mogen:

  1. Färg: En mogen citron är vanligtvis ljusgul eller gul. Om citronen är grön eller har gröna fläckar kan den vara omogen.
  2. Konsistens: En mogen citron ska vara fast men ändå mjuk att trycka på. Om citronen är hård eller mjuk och skrynklig kan den vara omogen eller övermogen.
  3. Vikt: En mogen citron ska kännas tung i förhållande till sin storlek. En lätt citron kan indikera att den är omogen.
  4. Doft: En mogen citron ska dofta citrusaktigt och fräscht. Om citronen inte har någon doft eller luktar illa kan den vara gammal eller övermogen.
  5. Smak: Den enklaste och mest tillförlitliga metoden att avgöra om en citron är mogen är genom att smaka på den. En mogen citron ska smaka syrligt och friskt. Om citronen smakar beskt eller torrt kan den vara övermogen eller av dålig kvalitet.

Är citron på flaska nyttigt?

Citron på flaska kan vara ett smidigt alternativ till färskpressad citron men är det lika nyttig?

Båda är mycket kalori- och fettsnåla och båda är bra källor till C-vitamin, folat och kalium.
Färsk citronsaft innehåller dock betydligt mer C-vitamin än citronjuice på flaska.

Om du någonsin har smakat citronjuice på flaska kommer du dock att märka att smaken inte är helt rätt – den är inte lika fräsch och citronig som riktig citron. Detta beror på att citronjuice på flaska vanligtvis innehåller tillsatser och konserveringsmedel. Dessutom så fuskar vissa tillverkare och har väldigt lite citronjuice i, resten av syrligheten skapas genom citronsyra. I dessa fall är färskpressad citron mycket nyttigare.

Metabisulfiter används för att bevara den naturliga färgen i livsmedel och för att skydda livsmedel mot bakterier. De används vanligen vid vin- och öltillverkning. Kaliummetabisulfit är i allmänhet att föredra av de två eftersom den inte tillför natrium till kosten. Båda klassas som allergener eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner hos dem som är känsliga för sulfiter.

Vårt råd är alltså att hålla sig till att pressa färska citroner. Om du vill ha citronjuice till hands när som helst utan att behöva köpa färska citroner, kan du pressa ett gäng citroner och frysa in saften i isbrickor för att använda den vid behov.

Lämna en kommentar