Bestickskola

Det är något speciellt med bestick, folk förundras över bordsdekorationer och fina porslinstallrikar men jag kollar alltid på besticken. Bestick som bestick kanske vissa tycker men det finns subtila skillnader mellan bra och dåliga bestick. Riktikt fina silverbestick vittnar om raffinerad klass.

Utöver allt detta så påverkar besticken måltiden, bestick som sitter dåligt i handen gör måltiden lite sämre.

Rätt bestick till rätt tillfälle

Grillbestick är gjorda för att skära upp en fin stek men fungerar även utmärkt till pizza. Den tandade kniven kan ta sig igenom det mesta.

Handtagen är vanligtvis gjorda av trä. Varför har jag ingen aning om, antagligen handlar det om tradition och snyggt är det även om an inte kan köra dem genom diskmaskinen.

Dessertbestick

består av lite olika föremål. Ofta används en speciell typ av gaffel där vänsterspetsen är tjockare och därför kan användas för att ”skära upp” en bit av tårtan. Även mindre skedar och knivar förekommer.

Dessertskedar

Tårtspadar används också, ibland har dessa en tandad kant för att skära i tuffare tårtbottnar. För vissa typer av efterätter kan en konditorkniv vara användbar, dessa används alltså till att skära upp efterrätten innan servering och kan också användas som brödkniv.

Ostbestick

är en annan typ av bestick med ett väldigt nischat användningsområde.

Ostgafflar används också ibland för att hålla fast ost under uppskärning och för att plocka upp ostbitar men de är inte strikt nödvändiga.

Ostknivar är specialiserade för att skära i ost och varierar mycket i utformning beoroende på vilken ost den är tänkt att skära upp. Det är primärt hur hård osten är som bestämmer utformningen på kniven. Oftast tänker man på en kniv gjord för att skära mjuk ost när man säger ostkniv. Dessa har korta breda blad och påmminner lite om en köttyxa i utformningen, även om ostkniven givetvis är mycket mindre.

Om man vill klara av att skära upp en varierad ostbricka kan man köpa ett set med olika sorters ostknivar.

Skaldjursbestick brukar bestå av en knäckare, ibland kallad tång. denna används för att bryta upp klor och andra hårda delar på t.ex. hummer och kräftor. Dessutom används speciella gafflar för dessa kräftdjur. Även ostronknivar räknas in i denna kategori även om de knske inte är det vanligaste i det svenska köket.

Finbestick – fina bestickset till högtider

Vid finare tillställningar är det inte ovanligt att man ser flera gafflar och knivar uppradade sida vid sida, dessa är menade att användas på varsin rätt, regeln är att man börjar med de yttersta besticken och arbetar sig inåt.

Finbestick är oftast tillverkade av högkvalitativa material som silver eller rostfritt stål och har ofta en mer elegant och utsmyckad design än vardagsbestick.

Finbestick består oftast av tre delar: en gaffel, en kniv och en sked. Gaffeln och kniven används för att äta huvudrätten, medan skeden används för soppor och desserter. Dessutom kan finare bestick inkludera fler delar, som en salladsbestick, en fiskgaffel eller en dessertgaffel.

Det är vanligt att finbesticken matchas med tallrikar, glas och andra dukningsdetaljer för att skapa en enhetlig och elegant dukning.

Lämna en kommentar