Kan man frysa tortillas?

Du har några tortillasrester i förrådet och du har inga planer på att använda dem just nu, men du vill inte att de ska gå till spillo. Så frågan är: kan man frysa in tortillas?

Eller kanske har du förberett en stor mängd hemgjorda tortillas och behöver förvara dem längre än ett par dagar.

Hur som helst verkar frysning vara den perfekta lösningen. Men innan du lägger de tunna bröden i frysen vill du veta hur det fungerar.

Låter det bekant? Om så är fallet, läs vidare.

Kan man frysa tortillas?

Det spelar ingen roll om du har tortillas av vete eller majs, det går utmärkt att frysa in dem (precis som att frysa in brödskivor).

Wrapsen kan frysas in och smakar ungefär likadant när de tinas upp och värms upp igen. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att kvaliteten på dina tortillas försämras under nedfrysningen.

Det du bör tänka på är att tortillas har en tendens att frysa ihop och det är nästan omöjligt att separera dem utan att förstöra dem. Det gäller både före och efter upptining.

Det betyder att du förmodligen inte kan dela de tre wraps som du fryst in tillsammans till tre tortillas utan att göra någon skada.

VARNING

Lägg inte bara tortillorna i sin ursprungliga förpackning i frysen. De fryser ihop och blir svåra att separera.

Lyckligtvis kan du enkelt åtgärda problemet genom att placera en skiljevägg mellan de olika delarna. På så sätt kan du ta så många frysta tortillas som du behöver utan problem.

När det gäller valet av avdelare finns det minst två alternativ.

Den första är att använda aluminiumfolie eller plastfolie. Båda gör sitt jobb bra, men genererar också mycket plastavfall. Och vi skulle alla kunna använda mindre plast, eller hur?

Det andra alternativet är att välja något som du kan kasta i komposten, till exempel brödsmulor. Det räcker med ett tunt lager för att wrapsen inte ska frysa ihop.

Hur fryser man tortillas?

Det går snabbt och enkelt att frysa in tortillawraps. Ta något att slå in tortillorna i (t.ex. en stor fryspåse eller aluminiumfolie), en valfri delare och så är det dags.

  1. Sätt en delare mellan varje omslag. Om du använde folie, skär av tillräckligt stora bitar för att täcka tortillan och lägg en mellan varje wrap. Om du använde brödsmulor räcker det med ett par nypor på varje. Se till att du sprider ut smulorna jämnt.
  2. Linda in tortillorna. Nu när de tunna pannkakorna är fina och färdiga är det dags att slå in dem. Se till att de är tätt insvepta, och pressa ut luften om du använder en påse. Lägg till en etikett om du vill.
  3. Lägg förpackningen i frysen.

Det var allt. Dina tortillas kan ligga i frysen i minst ett par månader utan att kvaliteten försämras nämnvärt. Och du kan snabbt ta fram så många du vill.

Hur tinar man upp och värmer upp tortillas?

Börja med att ta ut så många tortillas från frysen som du behöver. Du behöver inte planera så mycket, eftersom de tinas upp på nolltid. Jag förutsätter att du tinar upp dem var för sig och inte i en stor hög.

De mest populära alternativen är:

  • Vid rumstemperatur. Låt inpackningen ligga på en tallrik på bänken i ca 10 minuter. Vänd upp och ner efter de första fem. Nu ska den vara redo att värmas på nytt.
  • På spisen. Det räcker med ett par minuter på en uppvärmd panna utan fästmassa för att tina upp och värma upp en tortilla. Om du inte behöver den varm, avsluta i god tid.

När dina tortillas är varma är de redo att användas till det du har planerat att göra dem till.

Användning av frysta och tinade tortillas

Frysta och tinade tortillawraps skiljer sig inte mycket från färska tortillawraps. Det betyder att du kan använda dem i princip i vilket recept som helst. De inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Tacos.
  • Burritos.
  • Wraps
  • Fajitas.

Som du kan se finns det mycket att välja mellan!

Lämna en kommentar