Blir kokosolja dålig med tiden, hur länge håller den egentligen?

Din första burk med kokosolja står halvöppen i förrådet tre månader efter öppnandet. Det är då du börjar fundera: blir kokosolja dålig med tiden?

Eller kanske är du osäker på om du kan förvara den i skafferiet eller om den behöver stå i kylskåp.

Oavsett vilket är det dags att lära sig ett och annat om förvaring, hållbarhet och fördärvning av kokosolja.

Om det är vad du letar efter kan du läsa vidare.

Hur man förvarar kokosolja

Du kan förvara kokosolja i skafferiet, i kylskåpet eller i rumstemperatur.

Det du behöver veta är att dess smältpunkt ligger runt 24 °C.

Om temperaturen i rummet där du förvarar den är högre blir den flytande. Några grader lägre och den får en gelékonsistens. Om temperaturen blir ännu lägre kommer oljan att stelna.

Det betyder att om den står i kylskåpet blir den hård som sten.

INFO

Du kan förvara kokosolja i båda konsistenserna – flytande och fast. Smält kokosolja är inte på något sätt dåligt, och konsistensförändringen är helt naturlig.

TIPS

Om kokosoljan är fast och du inte kan ta upp den ur flaskan (eller burken) kan du värma den en stund i en kastrull med varmt vatten. Du bör kunna skopa upp lite olja efter några minuter.

Det finns en sak till när du ska skopa olja: kom ihåg att redskapen du använder måste vara rena.

Om du har använt skeden för andra ändamål ska du tänka på att tvätta den innan du tar upp olja med den. På så sätt undviker du att lämna kvar föroreningar i oljan och risken att den möglar.

Kokosolja tycker inte om ljus, syre och värmeexponering. Förvara behållaren tätt försluten och borta från direkt ljus (t.ex. i ett skåp).

När det gäller förvaringstemperaturen – om du förvarar den i ett rum med varm temperatur försämras kvaliteten snabbare.

VARNING

Undvik att förvara kokosolja på en plats där lufttemperaturen ofta ändras (t.ex. ovanför spisen).

Med detta i åtanke verkar skafferiet vara en bra plats att förvara oljan som täcker alla behov.

Hur länge håller kokosolja

Varje flaska eller burk med kokosolja bör ha ett datum tryckt på sig. I de flesta fall är det ett bäst före-datum.

Det datumet är bara en grov uppskattning, och det informerar dig om att kokosnötsolja bör vara av högsta kvalitet fram till det datumet. Vanligtvis ligger bäst före-datumet någonstans mellan två och fyra år efter produktionsdatumet.

Naturligtvis blir kokosolja inte magiskt dålig en dag eller två efter det datumet. Så länge som inga föroreningar har kommit in i oljan är den helt okej i flera månader, eller till och med flera år till.

Med tiden kommer kvaliteten att försämras långsamt, men den är fortfarande säker att använda. Så länge du inte kan se några tecken på att den är förstörd är kokosolja okej att använda.

Riktlinjerna ovan ändras inte efter att burken öppnats. Du kan fortfarande förvara den under lång tid. Det är ingen brådska att använda den. Ta god tid på dig och använd den bara när det behövs.

Observera att de angivna tiderna är ungefärliga och att du alltid bör kontrollera om kokosoljan är lämplig för konsumtion innan du använder den.

Hur man ser om kokosolja är dålig

Eftersom kokosolja innehåller mycket mättade fetter är det en mycket stabil olja. Den kan dock bli dålig, särskilt om du tar upp den från behållaren med en smutsig sked eller fingrar.

Testen för att se om oljan fortfarande är lämplig att använda liknar kontrollen av andra vegetabiliska oljor.

Det första du bör göra är att analysera dess utseende.

Om det finns tecken på mögel på oljans yta är det bättre att kasta den. Vissa väljer att skrapa upp möglet och ytterligare en tum av oljan och använda resten av den, men det rekommenderar jag inte.

VARNING

Om oljan är flytande och du märker mögel, släng den omedelbart.

Titta också på botten av burken. Om det finns några bruna eller gröna (eller andra oväntade) partiklar, gör dig av med oljan.

Om oljan har blivit gulaktig har den börjat bli härskande och du bör kasta den.

Om du antar att allt är okej hittills, lukta på den. Om den inte har utvecklat en bitter lukt är det sista testet smaktestet. Om den smakar bra kan du använda den.

Vanliga frågor om kokosolja

Blir kokosolja dålig om den smälter?

Nej, som tidigare beskrivits är smältning av kokosolja en helt naturlig process och det betyder inte att oljan är dålig. Om temperaturen där du förvarar den är över ca 24 °C är flytande olja normalt.

Blir kokosolja dålig om den inte kyls ner?

Nej, kokosolja behöver inte kylas.

Du kan förvara den i kylskåpet om du vill, men då blir den väldigt fast. Och fast kokosolja innebär att det inte blir så lätt att skopa upp lite som det borde vara.

Om möjligt, förvara kokosolja i skafferiet.

Vad är skillnaden mellan raffinerad och extra jungfruolja (oraffinerad) kokosolja?

Skillnaden mellan extra jungfruolja och raffinerad kokosolja ligger i produktionsprocessen.

Extra jungfruolja tillverkas av kokosmjölk utan kemikalier eller värme.

Raffinerad kokosolja tillverkas däremot av kopra som genomgår en raffineringsprocess för att göra den lämplig för konsumtion. Raffineringsprocessen gör smaken något mer neutral

Kan man använda utgången kokosolja i håret?

Som redan nämnts blir kokosolja inte dålig efter datumet på etiketten.

Den kan användas i månader eller till och med år efter det datumet om den förvaras på rätt sätt. Det betyder att så länge din olja är lämplig för konsumtion bör det inte orsaka några problem att använda den som hårvårdsprodukt.

Sammanfattning

Kokosolja håller inte för evigt, men den blir inte heller dålig direkt när den passerat det tryckta datumet. I stället håller kokosolja ofta i ett par månader efter utgångsdatumet, särskilt om du förvarar den tätt förseglad och svalt.

Kokosolja har också nytta av kylning, men du behöver inte nödvändigtvis kyla den. Det räcker att lämna den i skafferiet eller köket, bort från värmekällor.

Lämna en kommentar