Hur länge håller havremjölk, hur vet man om den blivit dålig?

Här är allt du behöver veta om lagring, hållbarhet och fördärvning av havremjölk. Efter att ha läst den här artikeln vet du om du behöver kyla den och hur du kan se om din är dålig.

Du köpte en kartong havremjölk, drack ett glas och ställde resten i kylskåpet. Nu undrar du: hur länge håller havremjölken i kylskåpet?

Eller så har din vin stått i kylskåpet i ett par dagar och du är osäker på om den fortfarande går att dricka eller inte.

Låter det bekant? Då har du kommit till rätt ställe.

Låt oss börja med att tala om huruvida havremjölk behöver kylas eller inte, eftersom det är avgörande för att förstå allt annat.

Behöver havremjölk kylas?

Havremjölk som är hållbar kan stå i rumstemperatur tills du öppnar den. Efter öppnandet måste resterna kylas. Kyld havremjölk kräver däremot kylning hela tiden.

Med andra ord ska du förvara din havremjölk på samma sätt som i affären (kyl den om den fanns i kylavdelningen) ochställa den i kylskåpet när du öppnar kartongen eller flaskan.

Det fungerar på samma sätt för vanlig mjölk och andra mjölkfria alternativ som mandelmjölk, sojamjölk, kokosmjölk och rismjölk.

Nu kanske du undrar varför vissa flaskor eller kartonger måste kylas hela tiden och om de som är hållbara är fulla av konserveringsmedel. Låt oss ta upp detta.

Kylskåp vs. hållbar havremjölk

I nästan alla fall är det förpackningen som är skillnaden mellan hållbar och kylskåpskall havremjölk. Båda typerna har vanligtvis samma ingredienser och näringsinnehåll.

De kartonger eller flaskor som kräver kalla temperaturer är helt enkelt inte aseptiskt förpackade. Resten är i stort sett detsamma, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för några galna konserveringsmedel i den hållbarhetsanpassade varianten.

Därför bör du alltid läsa etiketterna för att vara säker på att du förvarar dina produkter på rätt sätt.

Vissa märken, som Califia Farms, försöker göra det lite enklare för sina kunder ochanvänder flaskor för havremjölk som kräver kylning och kartonger för den hållbarheten.

Det är inte alla märken som erbjuder kylda produkter, så fråga ditt favoritmärke om du vill veta mer om deras produkter.

TIPS

Om du använder havremjölk främst till kaffe, kan du överväga att köpa Barista-versionen av ditt favoritmärke (om den finns tillgänglig). Den smakar lite mer som vanlig mjölk och brukar ångas och skumma bättre.

I korthet är ingen av dem bättre än den andra, men den hållbara varianten är utan tvekan ett bättre alternativ om du vill ha ett stort lager.

Hur länge kan havremjölk stå ute?

Du ska kasta din halvöppna havremjölk om den har stått i rumstemperatur i mer än två timmar. Det är den officiella riktlinjen för lättfördärvliga livsmedel (vilket öppen havremjölk är) som inte är kylda.

Naturligtvis är det förmodligen bra om du låter den stå ute längre än så, men man vet aldrig riktigt.

Om du bestämmer dig för att tänja lite på den regeln, var smart. Om havremjölken står på bänken i tre timmar är det förmodligen okej, men om du råkar lämna den ute över natten måste den bort.

Det är bättre att vara säker än att vara rädd.

Andra förvaringsmetoder

Förutom att förvara kartongen på rätt plats finns det några andra grundläggande förvaringsrutiner för havremjölk att tänka på.

Dessa är:

  • Håll alltid kartongen förseglad när den inte används.
  • Drick inte direkt från kartongen (om du inte vet att du kommer att dricka upp den).
  • Häll upp så mycket havremjölk som du behöver i ett glas och ställ tillbaka kartongen i kylskåpet.
  • Om kartongen inte är lätt att återförsluta kan du förvara resterna i en plastbehållare eller en glasburk.
  • Skaka flaskan eller kartongen innan du häller upp den.

Hur länge håller havremjölken?

Havremjölk har lång hållbarhet och håller sig i några månader efter bäst-före-datumet. Kyld havremjölk håller däremot bara i ungefär en vecka efter bäst före datumet.

När du har öppnat en kartong eller flaska bör du äta upp den inom 7 till 10 dagar, beroende på märke.

Det är det viktigaste.

Utgående havremjölk

Som du redan vet finns det två typer av havremjölk på marknaden: en hållbar och en som säljs i kylskåp. Och den viktigaste skillnaden mellan de två, förutom hur du förvarar dem, är deras hållbarhet.

Havremjölk som är hållbar har vanligtvis en hållbarhetstid på 6-12 månader och håller sig lätt ett par månader efter datumet, så länge den är oöppnad. Den kylda varianten har ett sista förbrukningsdatum som bara ligger ett par veckor från produktionen och håller sig bara en vecka eller så efter bäste före datumet.

Det betyder att det beror på vilken sort vi talar om om din havremjölk som har gått ut kan vara okej att använda eller inte.

Om det är en hållbar produkt är det troligt att den är bra även om den är ett halvår efter datumet. Så om du inte känner dig obekväm med att använda havremjölk med ”utgångsdatum” kan du gärna öppna den, kontrollera om det finns tecken på fördärv (mer om det senare) och använda den om det inte finns några.

Om havremjölken är kyld skulle jag slänga den om den har passerat datumet i mer än 7-10 dagar, bara för säkerhets skull. Du gör förmodligen samma sak med de flesta mejeriprodukter.

Efter öppnandet

Havremjölk håller vanligtvis i ungefär 7 till 10 dagar efter att kartongen eller flaskan öppnats för första gången. Rekommendationerna varierar lite mellan olika märken, men om du dricker upp din mjölk inom 4-5 dagar bör du vara säker oavsett vilket märke du väljer.

(Rekommendationen om 4-5 dagars förvaring stämmer överens med regeln om 4-5 dagar för lättförstörbara rester.)

Sanningen är att det främst handlar om produktens kvalitet, och förmodligen bör alla olika havremjölkar som finns tillgängliga smaka ganska bra efter sju dagar.

TIPS

Skriv den dag du öppnade kartongen på flaskan för att hålla reda på hur länge den har varit öppen.

Sist men inte minst, om din mat har varit öppen i två veckor eller så, släng den även om den inte visar några tecken på att vara förstörd. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen.

Hur vet man om havremjölken är dålig?

Så här kan du kontrollera om din havremjölk är okej:

  1. Kontrollera hur länge den är öppnad, om det är mer än två veckor, släng den i alla fall.
  2. Öppna flaskan eller kartongen och lukta på den. Om den luktar mögel, konstigt eller surt, släng den.
  3. Skaka den och häll upp lite i ett glas.
  4. Kontrollera konsistensen och färgen. Det kan förekomma några mindre förändringar, men inga större. Om den är slemmig, helt separerad eller något annat liknande måste den bort. Samma sak om du märker någon mikrobiell tillväxt eller något annat som inte borde finnas där.
  5. Smaka på vätskan. Om allt är okej hittills är det dags för smakkontrollen. Havremjölk ska vara lite nötigare än komjölk och med en antydan av havre. Många märken smakar också ganska sött, även om det inte finns några konstgjorda sötningsmedel eller socker tillsatt. Om den är sur är det dags för den att gå.

Om din havremjölk har klarat alla de tester som beskrivs ovan är det troligt att den går bra att använda.

Om du inte är 100 % säker på att det är säkert att dricka, släng det som vanligt. Det är bättre att vara försiktig och öppna en ny i stället.

VARNING

Havremjölken från olika märken smakar olika. Om du har köpt ett annat märke än det du är van vid ska du inte bli förvånad över att smaken inte är densamma. Eller att du plötsligt inte gillar den i ditt kaffe.

Lämna en kommentar