Hur länge håller tortillas? Hur förvarar man dem?

 

Du har köpt en massa tortillas och insett att du har mer än du behöver. Du använder en eller två då och då, men snart börjar du undra: blir tortillas dåliga?

Eller så har du köpt ett paket tortillas för att försöka göra hemlagade tacos, burritos eller någon annan maträtt från det mexikanska köket som kräver dessa tunnbröd.

Receptet som du provade blev jättegott, men det är inte så att du kan äta det varannan dag till middag. Sådana rätter tar tid, så de är ganska reserverade för helgen. Och på grund av det måste du ta reda på vad som är det bästa sättet att förvara tortillas och hur man förvarar dem på lång sikt.

Om du vill veta mer om tortillas, hur de förvaras, hur de håller sig och hur de blir dåliga, är den här artikeln något för dig. Läs vidare.

Hur man förvarar tortillas

De flesta bakverk, som bröd eller baguetter, kan förvaras i rumstemperatur, men tortillas är lite annorlunda.

Generellt sett bör du förvara oöppnade tortillas på samma sätt som de förvarades i butiken. Om paketet låg i kylavdelningen, se till att du ställer in det i kylskåpet när du kommer hem. Om den inte var i kylskåp ska du förvara den på ett svalt och torrt ställe bort från värme. Det innebär ett mörkt skåp i skafferiet eller köket.

Varje tortillatillverkare använder sin egen unika formel. Vissa tillsätter konserveringsmedel för att göra sina produkter hållbara. Andra väljer att vara fria från konserveringsmedel och ofta även ekologiska, men sådana produkter kräver vanligtvis kylning. På grund av detta är det bäst att hålla sig till rekommendationen på etiketten.

TIPS

Om det inte står på etiketten hur den ska förvaras kan du slänga in den oöppnade förpackningen i kylskåpet. Tortillas behåller sin färskhet bättre vid låga temperaturer.

När du öppnar förpackningen är det inte mycket som förändras. Först och främst ska du slå in dem ordentligt innan du lägger tillbaka resterna i förvaringen. Om originalförpackningen är återförslutningsbar får du gärna använda den. Om inte, överför antingen tortillorna till fryspåsar eller omsluta dem med plast eller aluminiumfolie.

Nu ska vi tala om var vi ska förvara de återstående tunnbröden. Om det var en variant som såldes kyld, stannar den självklart i kylskåpet. Om det var den butiksköpta okylda varianten beror det på.

Vissa producenter ber dig att kyla tortillas efter öppnandet, andra inte. Precis som med oöppnade förpackningar är det bäst att följa rekommendationerna på etiketten. Om du är tveksam, kyls ned för att få längre hållbarhet.

När det gäller hemgjorda tortillas ska du förvara dem väl insvepta i kylskåpet.

Kan man frysa tortillas?

Den allmänna uppfattningen är att man i stort sett kan frysa tortillas. Om inte tillverkaren uttryckligen säger att man inte får göra det, finns det ingen anledning att inte göra det. Även om frysningen kan förändra konsistensen något är det vanligtvis inte så stort problem (om ens något).

När det gäller att frysa in dessa mexikanska tunnbröd är det viktigaste att skydda dem från kall luft. Och det innebär att de måste vara väl insvepta. Originalförpackningen är oftast inte tillräckligt bra, så använd gärna fryspåsar eller aluminiumfolie.

En annan sak att tänka på är att sätta en skiljevägg mellan varje förpackning så att de inte fryser ihop. Tortillas fryser ofta i en stor klump och det är svårt att separera dem (även efter upptining).

Om du vill veta mer om hur du fryser in wrapsen kan du läsa vår artikel om att frysa tortillas.

Hur länge håller tortillas

Tortillas som säljs okylda har vanligtvis ett bäst-före-datum. Och det datumet är vanligtvis en ganska bra uppskattning av hur länge de behåller sin kvalitet. Några dagar efter detta datum bör kvaliteten naturligtvis fortfarande vara helt okej, men vid någon tidpunkt blir den ganska dålig.

När du öppnar förpackningen och förvarar resterna på rätt sätt bör tunnbröden hålla sig fräscha fram till det datum som står på etiketten. Eller till och med några dagar längre. Om du öppnar förpackningen efter det datumet är det bäst att antingen använda alla tortillas direkt eller frysa in resten om de är bra.

Om tillverkaren inte kräver att du ska kyla tortillorna efter öppnandet kan du förvara dem i kylskåpet för att få upp till fyra veckors extra hållbarhet.

När det gäller tortillas som säljs i kylskåpsavdelningen är idéerna ganska lika. Vanligtvis finns det ett sista försäljningsdatum på förpackningen, och plattbröden bör hålla sig fräscha i kanske en vecka efter det datumet. Att öppna förpackningen förändrar inte mycket.

Om du behöver förvara tortillorna mer än en vecka efter datumet på etiketten, frys in dem. Ju tidigare du fryser in dem, desto bättre. För bästa resultat följer du frysningsguiden tidigare i artikeln.

Sist men inte minst bör hemgjorda tortillas hålla sig fräscha i ungefär en vecka i kylskåpet. Det beror på vilket recept du använder, men en vecka är en ganska säker uppskattning. Om du vill göra dem i stora mängder kan du lämna så mycket som du behöver för veckan i kylskåpet och frysa in resten.

Hur vet man om tortillas har blivit dåliga?

Kontrollera först och främst om det finns de vanliga tecknen på att produkten är förstörd, t.ex. mögel, mörka fläckar på ytan, missfärgningar eller en dålig lukt. Om något av dessa tecken förekommer, släng tortillorna. Chansen är stor att du antingen har förvarat dem felaktigt, att fukt har trängt in i dem eller att de har stått i förvaringen alldeles för länge.

Om inget av dessa tecken förekommer och du inte har förvarat tortillorna för länge bör de vara helt säkra att äta. Nu är det dags att värma upp dem.

Om du är osäker på om de är goda nog att äta kan du skära ut en liten skiva och smaka på den innan du lägger till andra ingredienser i tortillas. Du vill inte göra en burrito eller en kcycklingwrap bara för att senare upptäcka att bröden är gamla och att det hela är osmakligt.

Lämna en kommentar