Kaffe till perkulator

Har du precis skaffat dig en perkulator men undrar vilken typ av kaffe man ska använda? Då har du komit rätt!

De flesta kaffesorter funkar men man bör se till att använda ett relativt grovmalet kaffe, annars riskerar man att få med lite sump i kaffet. Kaffesorter markerade med presso, fransk press eller liknande fungerar bra! Dessa är framtagna till presskaffe som likt perkulator behöver grövre malning.

Perkulatorn brukar dra ut mer smak ur bönorna än andra bryggningsmetoder, detta gör att jag föredrar kaffe utan jättemycket blommiga smaker. Ett gammalt hederligt mörkt kaffe funkar bra.

Jag har gjort ett test av olika typer av kaffe till perkulator om du är intresserad.

kaffepåsar på bänk
Det finns många kaffesorter som passar till perkulator.


Hur grovmalet kaffe för perkolatorer?

Kaffe bör malas grovt när det bryggs i en perkolator. En malningsgrad som liknar den du använder för en fransk press bör fungera bra.

Den grövre malningen minskar kaffepartiklarnas yta och gör därmed att extraktionen går långsammare. Detta är bra när du använder en bryggmetod med hög extraktion, vilket perkolatorer är eftersom de återvinner bryggvattnet flera gånger.

Vilken typ av bönor passar bäst i en perkolator?

Eftersom perkolatorer brygger kaffe vid kokande temperatur och återvinner bryggvattnet är det inte den bästa metoden för att få fram de finaste aromerna i ett dyrt kaffe. Perkolatorer är istället väl lämpade för kaffe som känns lite smaklöst i vanlig bryggare.

Äldre kaffe smakar ibland smaklöst och unket. En perkolator kan ta fram den smak som bönorna fortfarande har, eftersom vattnet passerar genom kaffesumpen flera gånger för att extrahera den.

Det betyder inte att färskt kaffe inte ska användas med perkolatorer. Det finns bättre bryggmetoder (t.ex. automatisk droppbryggning, pour-over, fransk press) för färskt kaffe, men alla mörkrostade kaffebönor kan smaka gott när de bryggs i en perkolator.


Hur bör förhållandet mellan vatten och kaffe vara för perkolatorer?

Det rekommenderade förhållandet mellan vatten och kaffe är normalt 16 delar vatten för varje 1 del kaffe. Förhållandet brukar anges som 1:16 (kaffe, sedan vatten), men det är enklast att mäta upp vattnet först när man använder en perkolator.

Denna rekommendation ändras inte mycket mellan olika bryggmetoder (med undantag för espresso). Det är en bra riktlinje för perkolatorer. Om något inte stämmer med din bryggning bör du ändra en annan variabel innan du justerar den här.


Kan man använda ett filter i en perkolator?

Ja, du kan använda ett extra pappersfilter om du vill. Metallkorgen i en perkolator ger redan en viss filtrering, men om du vill ta bort ännu mer oljor är det möjligt att använda ett pappersfilter också. Det finns pappersfilter som är särskilt utformade för perkolatorer som du kan använda. Melitta tillverkar skivformade filter för detta ändamål.


Hur smakar perkolatorkaffe?

Perkolatorkaffe har normalt en stark smak, där de enskilda aromerna och tonerna blandas ihop. Detta är resultatet av att redan bryggt vatten hälls tillbaka över kaffesumpen flera gånger. Brygden blir starkare och individuella egenskaper går förlorade.

När vissa toner kan urskiljas i perkolatorkaffe kan du förvänta dig mörkrostade tendenser som har kakao, rökig, tannin och jordiga smaker.


Varför är mitt perkolatorkaffe bittert?

Perkolatorkaffe är lätt att överextrahera. Att hälla tillbaka bryggvattnet över kaffesumpen ökar extraktionsgraden. Det är också svårt att avgöra exakt när bryggningen börjar och slutar, vilket gör att många är benägna att låta bryggningen pågå längre än den borde.

Bitterhet är ett tecken på överextraktion. Om ditt perkolatorkaffe är bittert kan du prova en större malningsgrad och/eller kortare bryggtid. Båda metoderna minskar extraktionen – och förhoppningsvis även bitterheten.


Så här rengör du din perkolator

Skölj åtminstone ur perkolatorn varje dag. Häll ut kaffesumpen ur korgen när den har svalnat och skölj korgen och röret för hand. Häll vatten i kannan för att skölja ur den också.

Med jämna mellanrum (t.ex. varje vecka) kan du rengöra din perkolator mer noggrant. Korgen och röret är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål som tål maskindisk, så du kan diska dem med vilken disk som helst. Även kannan tål troligen maskindisk, så länge det inte finns några elektriska komponenter i den. Kannor till elektriska perkolatorer bör diskas för hand.

Om du märker att det bildas vita beläggningar i perkolatorn kan du köra en lösning av vit vinäger eller citronsaft genom kaffebryggaren. En 1:2-lösning med vatten tar bort mineralavlagringar.

Någa sista ord om perkolatorkaffe

Perkolatorkaffe är inte det mest hippa sättet att göra kaffe just nu, men det är värt att prova om du inte är bekant med bryggmetoden. Du kan köpa en perkolator billigt om du inte redan har en. Hitta några gamla bönor och se hur bryggmetoden fungerar med dem.

Kom ihåg att malningen på kaffet bör vara grov, liknande den för en fransk press, för att extraktionen ska gå långsammare. Det rekommenderade förhållandet mellan vatten och kaffe är normalt 16 delar vatten för varje 1 del kaffe.

Om kaffet blir bittert kan du prova att använda en större malningsgrad och/eller kortare bryggtid. För att rengöra perkolatorn ska den sköljas varje dag och kan rengöras mer noggrant med diskmedel och vit vinäger eller citronsaft för att ta bort mineralavlagringar.

Lämna en kommentar