Hur man kokar potatis i mikrovågsugn

Om du någonsin har undrat om du kan koka potatis i mikrovågsugn är dagens artikel något för dig. Att koka potatis i mikrovågsugn är snabbt och enkelt att göra, det är perfekt när du lagar mat för 1 eller 2 personer. Potatisen blir precis som man vill ha den, mjuk och fluffig.

Koka potatis i mikrovågsugn

Oavsett om du vill ha potatis som senare ska rostas i ugnen eller kokt potatis som kan ätas direkt, har mikrovågsugnen allt du behöver. Den här tillagningsmetoden fungerar för alla typer av potatisar, nypotatis eller till och med sötpotatis.

I dag visar jag hur man tillagar tärnad potatis i mikrovågsugn, men du kan också använda detta tillvägagångssätt för att tillaga stora potatisar. Du behöver bara justera tillagningstiden för att anpassa den till storleken på potatisen.

Kokta potatisar i mikrovågsugn är bra om du bor ensam eller om du bara lagar mat till några få personer. Du undviker matsvinn, maten kokar snabbare och näringsämnena bevaras också. Du kan göra bakad potatis, pommes frites eller potatismos på en bråkdel av den tid som du skulle behöva om du använde andra tillagningsmetoder. Låt oss sätta igång

Psst! Vill du veta hur man gör bakpotatis i micro så kan du läsa min artikel här.

Verktyg och ingredienser

Skålen, som är mikrovågsugnssäker och BPA-fri. Detta är mycket viktigt, använd inte metallbehållare eller vanlig plast i mikrovågsugnen, det kan vara farligt.

Skärbräda

Skarp kniv

Potatis:Du kan använda vilken typ av potatis som helst, röd potatis,Idaho, King Edwards och liknande.

Salt efter smak

Vatten

Hur man kokar potatis i mikrovågsugn

Tvätta och skrubba potatisen för att få bort smuts. Klappa dem torra med en kökshandduk (detta steg är viktigt, särskilt om du ska skala och skära potatisen i tärningar).

Skala potatisen med en grönsaksskalare eller en liten kniv. Lägg potatisen en i taget på en skärbräda och tärna den i små tärningar (detta gör också att de kokar snabbare).

Lägg den tärnade potatisen i en skål och skölj den under kallt vatten en gång för att få bort överflödig stärkelse (gör samma sak om du lagar hela skalade potatisar).

Lägg den sköljda potatisen i en skål för mikrovågsugn, tillsätt salt och vatten, precis så mycket att det täcker botten av skålen. Lägg ett lock på skålen eller täck den med plastfolie.

Mikrovåga potatisen på hög effekt i 3 minuter, kontrollera att potatisen är klar med en gaffel eller kniv. Om den behöver lite mer tid, rör om och fortsätt tillaga med 1 minuts mellanrum tills potatisen är mjuk.

Häll av vattnet och servera potatisen på det sätt som du föredrar. Potatis i tärningar passar utmärkt i potatissallad, njut!!

Tips

Om du mikrovågsugnar en hel potatis, ska du sticka den med en kniv eller en gaffel flera gånger för att undvika att potatisen exploderar under tillagningen.

Om du inte vill skära potatisen, se till att alla potatisar är lika stora för att få en jämn tillagningstid, eller använd potatisar av samma storlek.

För att undvika olyckor bör du använda mikrovågssäkra skålar och lock.

Om det behövs, koka potatisen i omgångar för att säkerställa en jämn tillagning.

Mikrovågsugnstiden varierar beroende på modell, så kontrollera att potatisen är klar efter 3 minuter och ge den ytterligare 2 minuter om den fortfarande är hård eller mjuk.

Lagringsanvisningar

Kokad potatis i mikrovågsugn kan förvaras i kylskåp i upp till 3 dagar i en lufttät behållare.

Frysen: förvara i en lufttät behållare eller i frystäta påsar, stora potatisar bör packas in individuellt för att underlätta upptining. Frys in i upp till 2 månader, längre fungerar också men kvalitén på potatisarna kan ha blivit lite sämre.

Vanliga frågor

Hur länge ska man koka potatis i mikrovågsugn?

Du kan koka potatisen i mikrovågsugnen i 3-8 minuter beroende på om den är skuren eller inte. Dessutom skulle tärnad potatis koka snabbare än hel potatis. Använd en gaffel för att testa om de är ordentligt kokta.

Hur lång tid tar det att tillaga potatis i mikrovågsugnen?

Det brukar ta mellan 4-15 minuter (3-5 minuter med små- eller nypotatis) beroende på hur stor potatisen är.

Måste man skala potatisen?

Nej, det är bara en fråga om preferens. Det går bra att tillaga oskalad potatis i mikron.

Lämna en kommentar