Hur länge kan man förvara kokt potatis i kylskåpet?

Jag kan inte låta bli att äta potatis. När middagen är över är det förstås ofta ett par potatisar som blir över. Kan man förvara kokt potatis i kylskåpet?

Kokta potatisar som svalnat kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i tre till fyra dagar. Kylning kan leda till att den kokta potatisen får en obehaglig smak. Det kan därför vara bäst att äta kokt potatis färsk i stället för att förvara rester i kylskåpet.

kokt potatis serverad på tallrik

Hur man förvarar kokt potatis i kylskåpet

Kokt potatis kan enkelt och säkert förvaras i kylskåpet. Tricket är att se till att de är kalla först. Hur kalla? Rumstemperatur är en bra riktlinje.

Det är dock inte säkert att bara låta potatisen stå i rumstemperatur och svalna i några timmar. Det är tillräckligt med tid för att bakterierna som orsakar livsmedelsburna sjukdomar ska växa till en tillräckligt stor koloni för att den ska kunna göra människor sjuka.

Se därför till att du är smart när det gäller att kyla ner varm mat, även kokt potatis. Försök att kyla ner dem på mindre än en timme. Och snabbare är ännu bättre!

 • När potatisen har kokt färdigt tar du upp potatisen ur vattnet. Lägg dem i en skål i ett enda lager. Under middagen bör de svalna tillräckligt för att sedan kunna ställas in i kylskåpet på ett säkert sätt.
 • Om potatisen inte svalnar tillräckligt under måltidens gång kan du överväga att kyla ner den på något av de olika sätten.
  • Om det är kallt ute, använd det till din fördel. Ställ potatisen utomhus (men i en behållare) en liten stund för att påskynda nedkylningsprocessen.
  • Om det inte är kallt ute kan du lägga den kokta potatisen i en lufttät behållare. Sätt behållaren i ett isbad för att påskynda avkylningsprocessen (riktigt kallt vatten fungerar också om du inte har is).
 • Glöm inte den lufttäta behållaren! Om du använder något annat kommer du att få problem. Potatis som lämnas utomhus och är oskyddad kommer att ätas upp. Potatis i ett isbad som bli blöt och slemmig.

Här är en stor fördel med att redan ha lagt den kokta potatisen i en lufttät behållare för att kyla ner den. När de har svalnat kan du flytta samma behållare (fortfarande full av nedkylda kokta potatisar) direkt till kylskåpet!

Se bara till att torka av behållaren först efter isbadet. Om den stod utomhus, se till att du tar bort all synlig smuts, vatten eller smuts. Du vill inte smutsa ner resten av vår mat eller kylskåpet.

När den kokta potatisen förvaras säkert i kylskåpet (i en lufttät behållare) kan den förvaras i 3-5 dagar. Fem dagar är verkligen den längsta möjliga tiden för att förvara kokt potatis i kylskåpet. Längre än så kommer potatisen att utveckla en konstig smak. Vi kommer att prata om det om en stund, så se till att fortsätta läsa och komma till den delen av artikeln!

Andra (och bättre) sätt att förvara kokt potatis på

Om du nu inte kommer att kunna återvända till den lagrade kokta potatisen inom några dagar, finns det ytterligare några sätt att förvara den kokta potatisen. Det fina med dessa andra metoder är att du kan förlänga lagringstiden upp till månader eller till och med år!

Frysning av kokt potatis

Frysning av kokt potatis är ett bra sätt att förvara potatis i upp till 6 månader.

Så här gör du.

 • Kyl den kokta potatisen som om du ska förvara den i kylskåpet.
 • När de har svalnat till kylskåpstemperatur tar du fram en bakplåt och täcker den med ett pergamentpapper eller en silikonmatta.
 • Lägg ut den kokta potatisen på brickan. Låt dem ligga i ett enda lager.
 • Täck brickan med lite gladpack för att undvika att potatisen absorberar extra lukt eller smak.
 • Ställ in brickan i frysen.
 • När potatisen har frysts, lägg den kokta potatisen i en lufttät behållare eller en frystålig plastpåse.
 • Förvara i frysen i upp till 6 månader.

Jag hatar att använda plastfolie. Så jag hoppar ofta över det steget. Jag tycker att så länge jag tar potatisen från brickan och lägger den i en lufttät påse så fort den är fryst går det oftast bra.

Men om du vill kunna glömma dem i några dagar? Då vill du inte hoppa över plastfolien.

Torkning av kokt potatis

Även om det är möjligt att torka kokt potatis är det inte mitt favoritsätt att förvara kokt potatis. D

Potatis torkas bäst när den är skivad, och det är inte helt enkelt att skära kokt potatis. Om du ändå vill prova det, så här är stegen.

 • Kyl potatisen på samma sätt som när den ska förvaras i kylskåpet. De är lättare att hantera och skära i skivor när de är kylda.
 • Skär den kokta potatisen i skivor.
 • Lägg de kokta potatisskivorna på brickorna i din mattork.
 • Kör torken enligt dess instruktionsmanual.
 • Kontrollera om de kokta potatisskivorna är torra när de är klara. Flytta sedan de torkade kokta potatischipsen till en lufttät behållare (vanligtvis en plastpåse) för förvaring.
 • Torkade potatisskivor kan lagras på hyllan i mellan 6 månader och 2 år, beroende på torrhet och lagringsförhållanden.

Enligt min erfarenhet kan torkad kokt potatis nästan ätas som chips. Nästan.

Om din kokta potatis har smör eller andra ingredienser på sig så spelar det inte så stor roll. De flesta kryddor borde inte påverka processen eller den totala lagringstiden. Fetter (som oljor och smör) kommer dock att förkorta hållbarheten.

Användning av uppvärmd kokt potatis

När du är redo att använda din lagrade kokta potatis är det dags att värma upp den och njuta av den! Hur du använder och återuppvärmer dem kommer dock att påverka hela processen. Så låt oss gå igenom alla generellt, och sedan går vi in på detaljerna efter hur de bearbetades och förvarades.

 • Att värma upp kokt potatis i ugnen är det bästa sättet att göra det, oavsett om du vill ha kokt potatis, potatismos eller till och med skära upp potatisen i skivor. Du kan värma upp dem i ugnen med hjälp av en bakplåt eller genom att slå in dem individuellt med aluminiumfolie.
 • Du kan värma kokt potatis i mikrovågsugnen om du kokar den som om den vore färsk potatis. Stick en gaffel i den och täck den sedan med en lätt fuktig pappershandduk. Koka den tills den är varm. Den kan bli riktigt mosig på detta sätt.
 • Om du kokar om kokt potatis faller potatisen isär, vilket är ett bra alternativ om du vill ha en gryta. Så om du vill ha en gryta, släng dem i när receptet säger det. Du kanske vill förkorta den totala tillagningstiden för receptet, dock.
 • Genom att skära upp och steka den kokta potatisen (antingen i olja eller i en air fryer) kan du göra pommes frites eller chips. Du bör dock vara medveten om att de kommer att ha en något annorlunda smak och konsistens än färska pommes frites. Detta gäller även för oljedrypade skivor av återuppvärmd kokt potatis som bakas i ugnen.
 • Ett annat bra sätt att använda potatisen är att lägga den i en gryta eller soppa.

Detta är inte alls de enda sätten att använda återuppvärmd kokt potatis – det är bara de sätt som vi har provat.

Uppvärmning av frysta kokta potatisar

När det gäller frysta potatisar behöver du inte tina dem innan du tillagar dem. Om du gör det blir de faktiskt mustigare. Gör det bara och koka dem som om de inte var frysta. Du måste bara veta att du måste lägga till lite extra tid till den totala tillagningsprocessen.

Användning av torkad kokt potatis

De flesta torkade livsmedel återfuktas inte bra bara i vatten. De kan rehydreras ganska bra om de kokas direkt i en måltid under tillagningsprocessen. Det finns dock ofta en extra ”knäck” i torkad mat.

Förvänta dig alltså inte att du ska kunna torka kokt potatis och använda dem som vanligt. Tänk i stället på hur du kan använda dem i soppor, grytor, potatismos eller låt dem vara dehydrerade och äta som tilltugg.

Kokta potatisar som förvaras i kylskåpet får en dålig smak

Kokt potatis som förvaras i kylskåpet får definitivt en konstig smak. Smaken påminner lite om kartong.

I alla fall har jag grävt igenom flera vetenskapliga studier som bekräftar att kokt potatis som förvaras i kylskåpet har en dålig smak.

Dessa studier gav till och med bra beskrivningar av de föreningar som kan orsaka den kartongliknande smaken. Jag kommer inte att räkna upp dem alla här, eftersom en av artiklarna innehöll mer än 50 möjliga bidragande föreningar. Poängen med den här artikeln är inte att diskutera dessa föreningar, utan bara det faktum att de är en känd och verklig sak.

Det har också gjorts studier för att se om behandling av kokt potatis med citrat (och andra livsmedelssäkra konserveringsmedel) kunde förhindra att lagrad, kokt potatis får en obehaglig smak. Hittills har endast kaliummetabisulfit hjälpt till att förhindra den kända smaklösheten, men det skapade ytterligare en dålig smak. Det är alltså inte heller till någon större nytta.

Så när din kokta potatis har fått en dålig smak av att ha legat i kylskåpet finns det inte mycket du kan göra förutom att lägga den i komposten – så länge det är säkert att göra det.

Relaterade frågor

Håller råa potatisar längre om de förvaras i kylskåpet? Rå potatis förvaras bäst i en sval, torr plats utanför kylskåpet.

Vilket är det bästa sättet att förvara råa sötpotatisar? Rå sötpotatis kan förvaras på samma sätt som vanlig potatis. Rå sötpotatis bör kylas i ett svalt och torrt utrymme i upp till två månader.

Kan man förvara potatis utomhus på vintern? Även om vissa livsmedel kan vara säkra på marken under vintern, bör skördad potatis (eller andra livsmedel) inte förvaras utomhus under vintern. Det kan vara farligt att förvara livsmedel utomhus på grund av att tining och frysning gör att livsmedlen kan bli dåliga.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar