Mina tankar kring och recension av Globalknivar

Dessa knivar är tillverkade i japan och likt de flesta andra japanska knivar så är de tillverkade i hårdare stål än vad västerländska knivar brukar vara gjorda i. Dessutom så är de slipade i en 15 gradig vinkel. Något som gör att dessa knivar är väldigt vassa! I övrigt är knivarna i mångt och mycket västerländska. De är inte enkelslipade som många traditionella japanska knivar är, dessutom så är utformningen på knivarna ofta i västerländsk stil. Global har blivit väldigt populärt på senare år, både bland glada amatörer och proffs.

Om du vill veta mer om enkelslipning och slipningsvinkel så kan du läsa min artikel om knivseggar.

global kockkniv

Grepp

Globalknvar känns igen på deras unika design. De är gjorda i ett stycke med ett handtag i metall (ska man vara petnoga så är det två metallstycken som svetsats ihop). Detta är inte bara ett estetiskt val, ett handtag i metall gör att det går bra att blötlägga kniven utan att man behöver oroa sig för att handtaget spricker. Handtaget har även försänkningar för att föbättra greppytan. Handtaget är något som jag har hört vissa klagomål om, vissa personer tycker att man inte får något bra grepp samt att kniven inte ligger bra i handen. Jag kan inte säga att jag håller med, enligt mig fungerar greppet bra. Ända problemet är om man har våta händer, då är ett handtag i metall inte alls lika greppvänligt som ett i trä.

Om du funderar på att köpa en globalkniv så tycker jag att du borde testa och se om du gillar hur handtaget känns i handen. Därefter bör du fundera på om några andra knivar i samma prisklass inte hade passat bättre.

Är globals knivar prisvärda?

Globals knivar är definitivt bra och man hör lovord kring dem lite här och var. Det stämmer att de är knivar av hög kvalité, men är de prisvärda? Det är trots allt en slant man lägger ner när man köper globalknivar, kanske är dessa pengar bättre spenderade på ett annat märke?

Jag tror att Global har lyckats väl med sin marknadsföring, man ser ett par fräna köksknivar på kompisens knivlist och vet att han eller hon har lagt ner pengar på sina köksattiraljer. Som med många andra märkersgrejer så betalar man delvis för kvalité men också ganska mycket för design och märke. I slutändan är det upp till dig om du tycker att global är värt det eller ej, du kommer definitivt inte att köpa några dåliga knivar om du kör på Global i vart fall.

Falska Globalknivar

Tyvärr så skapas det alltid kopior när ett märke har blivit tillräckligt populärt. Lite här och var kan man se falska globalknivar, dessa är tillverkade av dåligt stål och duger knappt att skära upp smör med. Det finns lite olika saker du kan kolla på för att avgöra om en kniv är falsk eller inte.

Globals handtag är fyllda med sand, om du känner att handtaget är alldeles för lätt så är risken stor att du har stött på en oärlig försäljare. Dessutom så är de karakteristiska små urgröpningarna på handtaget inte färgade med kromdioxid utan med svart lack. Överlag har dessa knivar dålig finish och byggkvalitét, om man noggrannt undersöker så ser man att något inte står rätt till. Dessutom så saknas ibland det lilla incirklade R:et (en trademark symbol) vid det övre, högra hörnet på globals logga.

Lämna en kommentar