Hur man tvättar en skärbräda i trä.

Trä är ett levande material som kräver visst underhåll. Till skillnad från plastbrädor så klarar inte plastbrädor av en omgång i diskmaskinen. Eftersom trä är ett poröst material, och för att många träbrädor är ihoplimmade så finns det ett antal rengöringssätt man bör undvika. Ett av dessa är att blötlägga. Trä absorberar snabbt vatten vilket kan gära att din skärbräda sväller, spricker eller böjer sig. Dessutom så ökar det risken att ihoplimmade brädor separerar. Du bör också undvika att tvätta med outspädd ätticka eftesom detta kan lösa upp ihoplimmningen av din skärbräda. Även blekmedel och andra starka kemikalier bör undvikas.

skärbräda i trä med santokukniv

För vardagsrengöring så fungerar det fint att rengöra din skärbräda med varmt såpvatten för att sedan skölja av med varmt vatten. För en djupare rengöring och för att rengöra fett så kan du använda vinäger, salt, citronjuice och bikarbonat. Dessa produkter gör under för att bli av med lukter från exempelvis kött, vitlök, skaldjur och lök. Kombinationen citronjuice och bikarbonat är även ett fantastiskt sätt att bli av med fläckar på.

Ättika

För att rengöra med ättika så blanda ättika och vatten 50-50 i en sprayflaska. Spraya rikligt på skärbrädan och skrubba sedan med en diskborste och torka av med en trasa. Skölj till sist av med varmt vatten och torka med en kökshandduk.

Salt och bikarbonat

Strö generöst med salt och bikarbonat på en torr skärbräda, doppa en diskborste i varmt vatten och skrubba. Tvätta och torka av som ovan.

Fläckborttagning.

Ibland behövs det lite extra för att bli av med fläckar och lukter. Strö bikarbonat eller salt på fläcken och skrubba med en citronhalva. Skölj med varmt vatten och låt torka.

Upprensning efter kött.

För att förhindra att bakterier från rått kött, fågel och fisk hamnar i din mat så är det viktigt att noggrant rengöra brädan efter att du har skärt upp kött. För att effektivt rengöra från fett och köttvävnad så strö en generös mängd havssalt på brädan och skrubba rigoröst med en citronhalva. Rensa noggrant med varmt vatten, torka av och låt torka.

Ta hand om din skärbräda

Förutom vardags och djup-rengöring så behöver en träbräda oljas in emellanåt. Detta gör att brädan inte böjer sig eller spricker. Beroende på hur ofta din bräda används så bör du göra detta med 1-2 veckors intervall. Jag brukar använda bivax eller Boos block cream.

Efter rengöring så applicera och arbeta in och arbeta in oljan. Stryk längs med träfibrerna. Fortsätt att applicera olja tills du märker att träet inte kan absorbera mer.

Lämna en kommentar