Fem kryddor/five spices – ett måste i det kinesiska köket

Fem kryddor är en av de viktigaste baskryddorna i mycket av den kinesiska matlagningen. En liten mängd av denna starka blandning räcker långt och ger rätterna en balanserad blandning av sött, salt, bittert och surt.

Vad är fem kryddor?

Smak: Söt
Populäraste användningsområde: Kött, grönsaker, bakverk

De traditionella kryddorna som ingår i denna blandning är stjärnanis, szechuanpeppar, fänkål, cassia och kryddnejlika. Cassia är en släkting till kanel och något mer bitter. Tillsammans skapar dessa kryddor en balans av smaker, värme och munkänsla som är avsedd att förstärka maträttens egenskaper utan att överväldiga den.

Du kan köpa färdiga kryddblandningar, men om du vill ha garanterad färskhet och bästa smak kan du försöka göra dem själv. Förvara kryddblandningen i en lufttät kryddburk borta från solljus. Det är bäst att göra små partier så att blandningen fortfarande är mycket färsk när du använder den, men kryddblandningen kan också förvaras i flera månader.

Hur man använder kinesiskt femkryddigt kryddpulver

Femkryddor är ett fantastiskt komplement till välsmakande kötträtter, och vi använder det ofta i marinader eller torra skrubbor för nötkött, anka och griskött. Vi lägger också till en nypa i grönsaksröra, risrätter och till och med vissa bakverk för de oväntade och värmande smakerna.

Gör ditt eget kinesiska kryddpulver

Ger ungefär 1/4 kopp

2 hela stjärnanis
2 teskedar Szechuanpeppar (eller vanliga pepparkorn).
1 tesked kryddnejlika
1 tesked fänkål
1 tesked korianderfrö (valfritt)
1 cassia- eller kanelstång, bruten i några bitar.

Rosta anis, pepparkorn, kryddnejlika, fänkål och koriander (om du använder dem) i en torr stekpanna på medelvärme tills de doftar. Virvla försiktigt i pannan och vänd på fröna då och då för att undvika att de bränns. Låt dem svalna.

Lägg fröna och kanelstängerna i en kryddkvarn. Mal i tjugo sekunder tills ett fint pulver bildas. Om det finns stora bitar kvar, mal i ytterligare 5-10 sekunder.

Är du intresserad av andra asiatiska ingredienser? Då kan du läsa min artikel här.

Lämna en kommentar