Kan man byta ut lök och schalottenlök i ett recept?

Jag har nästan alltid lök i köket, vanligtvis några vita och röda lökar och ibland schalottenlök. Men även om jag verkligen älskar schalottenlök har jag en tendens att glömma bort den.

Men tack vare ett missöde vid en livsmedelsaffär där min man av misstag köpte ett dussin schalottenlökar i stället för ett dussin lökar, har jag fått upp ögonen för dem och funderar på möjligheten att använda lök och schalottenlök omväxlande i recept.

Lök och schalottenlök tillhör båda alliumfamiljen. Schallottenlök har en söt och mild (om än uttalad) smak, med en antydan till vitlök, och saknar det bett man får med gul eller vit lök.

Shallots fungerar särskilt bra i rätter där de äts råa, som dressingar och sallader, och kan smidigt blandas in i delikata quicher och vaniljsåser. Gul och vit lök har en mer stickande smak, men de mjuknar och mjuknar när de tillagas och får så småningom en lättare, sötare smak.

Hur man byter ut lök och schalottenlök

Trots skillnaderna kan lök och schalottenlök bytas ut mot varandra i ett recept. Det finns dock några grundregler.

Tumregel för utbyte av lök mot schalottenlök

1 liten lök = 3 små schalottenlökar

Att använda lök när receptet kräver schalottenlök

Om receptet kräver kokt schalottenlök, byt ut den mot lök och använd tumregeln ovan för mängden. Om receptet kräver rå schalottenlök, gå vidare. Rå lök är ett alltför hårt byte mot schalottenlök.

Eftersom schalottenlök är mindre och har fler fina lager än lök, är det viktigt att hacka löken i mindre bitar när du använder den i stället för schalottenlök.

Använda schalottenlök när ett recept kräver lök

Smaken är mildare, så var medveten om det när du byter ut schalottenlök mot lök.

Men att byta ut schalottenlök mot lök är mer än bara en smaksättning; den mindre storleken är ganska praktisk. Om du lagar mat för en eller till och med två personer eller delar upp ett recept är det enkelt och ekonomiskt att använda ett par små schalottenlökar i stället för en portion lök.

Lämna en kommentar