Hur man tinar upp smör i mikrovågsugnen

Kan man tina upp smör i mikrovågsugnen utan att det smälter? Oavsett om du gör en krispig pajskorpa eller kakor med honungssmör så finns här den ultimata guiden till smör i mikrovågsugn så att varje måltid du gör blir fingertoppskänslig.

Smör kan förvaras i kylskåp i en månad eller i frysen i upp till 6 månader beroende på hur det förvaras och om det är saltat eller osaltat.

Frysning av smöret bromsar upp ranciditeten, vilket sker när fettet börjar brytas ner och absorberar obehagliga lukter och smaker. Fryst smör håller längre, men detta strider mot vad verkliga smörentusiaster gör.

När det gäller att tina fryst smör kan du ställa det i rumstemperatur i en timme eller kyla det över natten. Att använda mikrovågsugnen för att tina upp smöret kan dock hjälpa dig att ta en genväg när du är upptagen med att förbereda en måltid i farten.

Det bästa sättet att tina smör i mikrovågsugnen är att välja inställningen för avfrostning och låta det ligga i 10 sekunder i taget tills det mjuknar.

Avfrostningsinställningen använder automatiskt en låg temperatur beroende på vilken typ av mikrovågsugn du har. Så vad är detta för inställning för avfrostning av mikrovågsugn?

Vad är avfrostningsinställningen på mikrovågsugnen?

I allmänhet finns det en avfrostningsknapp på mikrovågsugnen som bestämmer hur länge frysta livsmedel ska tinas upp efter vikt. Avfrostningsinställningen hjälper till att tina frysta livsmedel i mikrovågsugnen utan att de tillagas eller överhettas.

Om målet är att få tillbaka frusen mat till rumstemperatur måste det göras på lägre effekt för att undvika att maten kokar eller smälter.

Många mikrovågsugnar har en avfrostningsinställning. Denna inställning ställer automatiskt in mikrovågsugnens effekt lägre mellan 30 och 50 % av full effekt.

När smör tinas upp använder mikrovågsugnen värmeböljor med låg effekt för att tränga in i mitten och tina smöret med smältning.

Det kan ta flera timmar att tina mat i rumstemperatur, vilket kan leda till att skadliga bakterier växer. Använd mikrovågsugnens avfrostningsinställning för att få dina frysta måltider i rumstemperatur innan du tillagar dem.

Är det okej att tina upp smör i mikrovågsugnen?

Oavsett om du behöver smör för matlagning, bakning eller för att breda ut det på rostat bröd sparar du tid genom att snabbt få fryst smör i rumstemperatur.

Använd mikrovågsugnen för att tina upp smöret i stället för att låta det stå i rumstemperatur, vilket kan ta en evighet.

Lämna dock inte tinat smör i mikrovågsugnen. Det tinade smöret kan börja smälta eller mjukna omedelbart efter att det nått rumstemperatur.

Funktionen för avfrostning i mikrovågsugn används bäst när smöret ska användas omedelbart eller serveras som ett ätfärdigt pålägg på bröd.

Hur tinar man upp en fryst smörstång?

Det finns många sätt att tina upp fruset smör, från rumstemperatur till rivning. Med mikrovågsugnens avfrostningsinställning kan du tina fruset smör på två sätt och göra det redo att användas på ett ögonblick.

  • För att tina fryst smör, tinas smöret upp i mikrovågsugn vid låg temperatur tills det mjuknar i korta stöt på 10 sekunder.
  • Lägg 2 koppar vatten i en mikrovågsugnssäker kopp och mikrovågsugn den i 2 minuter tills den är mycket varm. Ta bort vattnet och lägg det frysta smöret i mikrovågsugnen. Stäng mikrovågsugnsdörren för att fånga upp den återstående värmen så att smöret tinas upp på cirka 10 minuter.

Det är en hårfin gräns mellan tinat smör, mjukt smör och smält smör. När du använder mikrovågsugnen kan du snabbt gå över den gränsen utan att vara uppmärksam.

Börja med den lägsta effektinställningen och låt det smälta i mindre än 10 sekunder. Kontrollera smöret för att se om det har mjuknat tillräckligt.

Hur vet man när det frysta smöret har nått rumstemperatur?

Bara genom att titta på smöret är det svårt att avgöra om det frysta smöret har rumstemperatur och är redo att användas i ditt bakre recept.

För att se om fruset smör har nått rumstemperatur kan du använda en termometer, sticka i sidorna eller prova böjningstricket.

Böj försiktigt smöret och om det inte går sönder betyder det att det har rumstemperatur och kan användas. Men om den tappar formen har den värmts upp för mycket eller behöver mer tid för att tinas upp.

Saker att känna till innan du tinar smör i mikrovågsugnen

Oavsett om du behöver göra bredbart smör till en brödskiva eller kräm med socker till kakdeg är det säkert att tina smöret i mikrovågsugnen för en snabb och enkel reservlösning.

Om du har sparat en hel del smör och lagt det i frysen är det viktigt att känna till följande saker innan du tinar smör i mikrovågsugnen:

  • Använd den heta glasplattan för att placera en pinne med fruset smör ovanpå för att snabbt tina upp det. Den uppvärmda skålen fångar upp värmen och hjälper till att mjuka upp smöret nästan omedelbart.
  • Skär smöret i mindre bitar så att det snabbare når rumstemperatur.
  • Använd inte fryst osaltat smör som är äldre än 6 månader och saltat smör som inte är äldre än 9 månader. Uttjänt fryst smör börjar förlora sin smak och tar upp fryslukt som du inte vill ha på din mat.
  • När du mikrovågsugnar smör på avfrostningsinställningen, zappa i 10 sekunder och vänd kontinuerligt för att tina varje sida av pinnen.
  • Om mikrovågsugnen inte har någon avfrostningsinställning kan du ställa in effektnivån på 30 % för att tina fruset smör på en låg effektnivå.

För att tina upp fruset smör i mikrovågsugn,placera det frysta smöret påen mikrovågsugnssäker tallrik och låt det tina upp i 10 sekunders intervaller på låg eller 30 % effektnivå. Vänd den frysta pinnen på en annan sida efter varje varaktighet tills smöret har mjuknat helt och hållet till rumstemperatur.

Beroende på vilket recept du gör kan det vara en snabb lösning att tina fruset smör. Om du inte är försiktig kan det sluta med en fet smält röra över hela mikrovågsugnens insida. Använd de här knepen för att tina upp smör i mikrovågsugnen för att minska din tillagningstid i köket.

Lämna en kommentar