Detta kan du ersätta brunt socker med

Att låna en kopp socker från grannen är lättare sagt än gjort – särskilt nuförtiden – och när du är mitt uppe i att baka kakor är det sista du vill att stjärningrediensen ska ta slut. Men vi vet alla att saker och ting händer: Kanske har du glömt att köpa en reservpåse brunt socker, eller så har du lite gömt längst bak i ditt skafferi som har förvandlats till en stenhård massa. Men oroa dig inte – det är där dessa bästa brunt sockerersättningar kommer väl till pass. Dessa utbyten är så enkla att göra att du kan återgå till att baka utan att springa till affären eller störa dina grannar. Beroende på vad du gör kanske du vill välja ett substitut framför ett annat, men den goda nyheten är att det finns ett brunt sockeralternativ för nästan alla recept. Oavsett om du bakar en omgång chocolate chip cookies, gör kanderat bacon, eller förbereder en söt och välsmakande grillsås, kommer dessa ersättningar till brunt socker att rädda dagen.

Vad är det som gör brunt socker så speciellt? Förutom att det bruna sockret ger sötma är det fukten i det bruna sockret som ger kakorna deras klassiska tuggighet. Det packbara sockret ger bakverk rikedom och en mjuk konsistens, men här är en liten hemlighet: Brunt socker är faktiskt bara vanligt socker blandat med melass!

I recept brukar man använda antingen mörkt brunt socker eller ljust brunt socker. Skillnaden är bara mängden melass. I ljusbrunt socker finns det ungefär 3,5 % melass jämfört med 6,5 % i mörkbrunt socker. Det betyder att mörkt brunt socker tenderar att ha en något starkare karamellsmak (perfekt för pepparkakor). Lyckligtvis kan de två sockerarterna användas om du har ont om tid. Den andra vägen är att använda ett av dessa sockeralternativ. Här hittar du vanliga substitut i skafferiet, nya nyttiga ingredienser och till och med ett recept för att göra ditt eget bruna socker – alternativen är många!

Vitt socker

Den kanske enklaste ersättningen för brunt socker är att använda granulerat vitt socker. För varje kopp packat brunt socker använder du 1 kopp vitt socker. Kom bara ihåg: Eftersom brunt socker tillför fukt till bakverk kommer du att märka en skillnad i konsistens (t.ex. att kakorna blir krispigare).

Gör ditt eget brunt socker

Eftersom brunt socker bara är granulerat socker med tillsatt melass kan du enkelt göra en hemmagjord version genom att blanda melass med vitt socker tills melassen är jämnt fördelad För ljust brunt socker: Använd 1 kopp strösocker och 1 matsked melass. För mörkt brunt socker: Använd 1 kopp strösocker och 2 matskedar melass.

Läs gärna min artikel om melass här!

Vitt socker och flytande sötningsmedel

Även om du har slut på melass kan du göra ditt eget bruna socker med en kombination av vitt socker och flytande sötningsmedel. Prova lönnsirap, agave nektar eller honung och följ samma förhållande som ovan.

Kokosnötssocker

Detta naturliga socker har en liknande sötma som brunt socker. Det är tillverkat av saften från kokospalmen och kan enkelt bytas ut mot brunt socker 1:1.

Muscovado

Precis som brunt socker innehåller muscovado melass. Faktum är att det innehåller mycket mer melass än brunt socker, vilket gör det extra mörkt och smakrikt. Leta efter ljus muscovado för att få en smak som ligger så nära brunt socker som möjligt.

Turbinadosocker

Om du köper de bruna paketen med Sugar in the Raw till din morgonkaffe har du tur! Det är turbinado – ett råsocker som har stora, ljusbruna kristaller. Turbinadosocker blandas inte alltid i smeten lika bra som brunt socker, men det kan ändå ersättas i lika stora mängder.

Dadelsocker

För dem som vill dra ner på raffinerat socker är detta hälsosamma alternativ gjort av malda torkade dadlar och kan lika gärna bytas ut mot brunt eller vitt socker.

Palmsocker

Detta naturliga sötningsmedel får inte förväxlas med dadelsocker, utan kallas ibland för dadelpalmsocker. Det säljs i block eller som en tjock pasta, så det måste hyvlas eller hackas innan det används.

Lönnsocker

Detta socker är ett annat oraffinerat socker som kommer från lönnträdet och har en distinkt lönn-smak. Det ger inte samma konsistens som brunt socker, så det används bäst i exempelvis musli eller för att strö över din havregrynsgröt på morgonen.

Lönnsirap, honung eller agave

Dessa flytande sötningsmedel fungerar bäst i recept som inte är bakade, som såser eller glasyrer – men om du använder dem i bakverk ska du se det som ett experiment. Du kommer förmodligen att behöva justera receptet. Använd ¾ kopp flytande sötningsmedel för varje 1 kopp brunt socker, och minska sedan all annan vätska i receptet med några matskedar.

Lämna en kommentar