Detta kan du ersätta ströbröd/brödsmulor med.

Brödsmulor är en viktig ingrediens i många recept. Kan du föreställa dig din favoritgryta eller rostad kyckling utan den där krispiga, knapriga, smöriga ytan? Vi trodde inte det!

Brödsmulor är också ett viktigt bindemedel i recept som köttbullar och köttfärslimpa. Och när de rostas är de en utsökt krispig toppning till pastarätter, rostad fisk eller rostade grönsaksrätter. Och naturligtvis skulle fiskpinnar inte vara samma sak utan den karaktäristiska brödsmulan! Men vad händer om du gör ett recept som kräver ströbröd och du har slut på ströbröd? Spring inte till mataffären än – du kanske redan har några av dessa enkla brödsmulsersättningar till hands!

Det visar sig att många av de vanligaste livsmedlen i skafferiet (inklusive kex, chips och andra torkade varor) kan användas som en ströbrödsersättning. Det räcker med att krossa några tortillachips eller pulverisera några butiksköpta krutonger för att få samma effekt som dina vanliga brödsmulor – du kanske till och med upptäcker att du tycker bättre om några av dessa utbyten än den riktiga varan! Läs vidare för några av våra favoritvaror i skafferiet som du kan använda som substitut för brödsmulor.

Krutonger

Köpta croutoner är en av de bästa ersättningarna för brödsmulor – de har så mycket smak! Bearbeta dem bara till fina smulor och använd dem sedan i alla recept som kräver brödsmulor.

Potatischips

Har du några chips i skafferiet? Släng dem i en matberedare, bearbeta dem till fina smulor och använd dem som brödsmulor när du tillagar kyckling eller fläskkött eller när du toppar dina favoritgrytor. Vi rekommenderar dock inte att du använder dem i recept som köttfärslimpa eller köttbullar, eftersom de tillför för mycket extra fett. Tänk också på att potatischips troligen är saltare än vanliga brödsmulor.

Mandlar

Mandlar kan ge en krispig, nötaktig smak när de används till fisk, kyckling eller fläsk. Bonus: De tillför också nyttiga fetter och protein till din maträtt (och de är glutenfria!). Krossa dem bara fint innan du använder dem – en matberedare fungerar bra, men bearbeta inte för mycket, annars får du mandelsmör. Även köpt mandelmjöl fungerar bra som ströbrödsersättare.

Havregryn

Havre är ett utmärkt alternativ till brödsmulor när den används som bindemedel i köttbullar eller köttfärslimpa. Tänk bara på att de inte tillför mycket smak, så om du använder dem i ett recept som kräver brödsmulor kan du behöva lägga till lite extra kryddning.

Tortillachips

Krossade tortillachips ger en krispig, salt och majsig smak till alla recept där du normalt använder brödsmulor. De är perfekta för att täcka kyckling, fisk eller fläskkött innan de bakas eller friteras. De skulle också smaka utmärkt som en topping till diverse grytor och soppor.

Salta kex

Prova krossade salta kex i stället för brödsmulor i köttfärslimpa eller köttbullar – kexen har en mild smak och kan göras till ganska fina smulor. Krossa dem bara ordentligt eller kör dem snabbt i matberedaren innan du använder dem.

Cornflakes

Frukostflingorna i ditt skafferi – cornflakes kan faktiskt vara ett utmärkt substitut för brödsmulor! De ger fantastisk krispighet till stekt kyckling och är till och med ett utmärkt överdrag för fläskkotletter. Blanda dem bara med några kryddor som oregano, vitlökspulver och lökpulver för lite extra smak och för att balansera upp sötman.

Kokosflingor

Du kan använda detta för att binda ihop en blandning eller för att täcka en fläskkotlett. Kom ihåg att det ger det du lagar en något sötare smak.

Kringlor

Kringlor har en trevlig krispighet och salt smak, vilket gör dem till en perfekt ersättare till ströbröd. Bearbeta dem bara till grova smulor och använd dem sedan i nästan alla recept som kräver brödsmulor.

Kokt ris

Kokt ris är ett utmärkt substitut för brödsmulor när du behöver ett bindemedel, till exempel i hamburgare, köttbullar eller köttfärslimpa. Använd bara inte ris som brödsmulor om du ska göra något krispigt (som kött eller fisk som är överdragna) – riset innehåller alldeles för mycket fukt för att det ska bli bra.

Bröd

Det kanske låter självklart, men om du inte har färdiga brödsmulor i ditt skafferi kan du alltid göra dina egna av överblivet eller gammalt bröd (korv- eller hamburgerbröd fungerar utmärkt för detta!).

Parmesanost

Om du letar efter en glutenfri eller ströbrödserättning med lite kolhydrater, men fortfarande vill ha lite av den goda smaken och krispigheten från brödsmulor, kan du använda finriven eller strimlad parmesanost. Det är särskilt gott när man toppar kyckling eller toppar bakade pastarätter, men det fungerar inte bra som bindemedel.

Lämna en kommentar