Detta kan du ersätta cheddar med.

Behöver du en bra ersättning för cheddar?

Här är 18 fantastiska cheddarostersubstitut om din matbutik inte har något i lager eller om du behöver en ersättare i en nödsituation.

Du hittar också hälsosammare alternativ för de som vill minska sitt fett- och kaloriintag, samt veganska alternativ för de som inte kan eller vill äta mejeriprodukter.

Oavsett omständigheterna hittar du de bästa ersättningarna för alla dina favoritrecept och kostbehov nedan!

Cheddarost

Cheddar är en av de mest populära ostarna i världen. Dess karakteristiska färg, fasta konsistens och nötiga smak är svår att överträffa!

De flesta livsmedelsbutiker har vit och orangefärgad cheddar.

Vad är skillnaden mellan vit och gul cheddar?

Den enda skillnaden mellan gul cheddar och vit cheddar är färgen. Smaken är exakt densamma!

Du kan välja vit cheddar framför gul cheddar beroende på hur din maträtt ser ut eller vad som finns tillgängligt i din butik.

Lätta sätt att ersätta cheddarost

Nedan finns 14 enkla sätt att ersätta cheddar. Om du har en mejeriallergi eller följer en vegansk livsstil, fortsätt att bläddra för veganska alternativ i slutet av listan.

Hamburgerost

Denna ost har en liknande smak som cheddar, men den är mildare och något sötare. hamburgerost har också en mjukare och mer följsam konsistens.

Du kan använda amerikansk ost som ersättning för cheddar på hamburgare, grillade ostmackor och smörgåsar.

Används som ett 1:1-substitut.

Schweizerost

Den här lätta osten har en mild smak jämfört med cheddar, men fungerar utmärkt som ersättning på smörgåsar och recept där ost inte är huvudingrediensen.

Använd schweizisk ost som ett 1:1 substitut.

Blåmögelost

Blåmögelost har en stark, stickande smak som skiljer sig mycket från cheddarost. Om du tycker om stark, mogen ost är detta ett utmärkt substitut för cheddar i sallader, hamburgare och ostbrickor.

Blåmögelost är dock inte ett bra substitut för grytor.

Använd som ett 1:1-substitut.

Gouda-ost

Denna läckra, holländska ost är en utmärkt ersättning för cheddar i nästan alla användningsområden, inklusive grytor, dip och smörgåsar.

Gouda är en halvhård ost med en lätt krispig konsistens och liknande utseende som cheddar.

Använd som ett 1:1-substitut.

Parmesanost

Strimlad parmesan är en utmärkt ersättning för cheddar i sallader och pastasallader. Även om parmesanosten har en mycket annorlunda smak än cheddar och en torrare konsistens, gör dess rika umamismak den till ett utmärkt komplement till dessa typer av rätter.

Du kan använda parmesan som en 1:1 ersättning för cheddar i dina favoritsallader.

Mozzarellaost

Denna distinkta vita ost har en krämig konsistens och en mild smak som skiljer sig mycket från cheddar. Men det är ett hälsosammare alternativ för dem som vill minska sitt fett- och kaloriintag.

Mozzarellaost är relativt fett- och kalorisnål och passar bra i sallader, vissa grytor och dippar.

Använd som ett 1:1-substitut.

10. Cantal-ost

Cantalost, som ibland kallas cheddarns kusin, är en av de äldsta ostarna som tillverkas i Frankrike.

Den har en liknande smak som cheddar (särskilt äldre cheddar) och är ett bra substitut om du kan hitta den i din livsmedelsbutik eller i en specialaffär.

Använd som ett 1:1-substitut.

Keso

Du kanske inte tänker på keso som en ersättning för cheddar, men det är ett utmärkt hälsosamt substitut för de som är noga med sin vikt.

Keso har en mild smak och en mjuk konsistens som skiljer sig mycket från cheddar. Men den kan ge hälsosamma proteiner och lite extra smak till sallader och vissa dipprecept.

Det är dock inte en idealisk ersättning för smörgåsar på grund av dess mjuka konsistens. Det är inte heller bra till grytor eftersom det inte smälter så bra.

Edamer

Edam-ost är en halvhård ost från Nederländerna. Den är salt och syrlig, har en mjuk konsistens och smälter, skivas och strimlas bra.

På grund av dess liknande konsistens och smak kan du använda Edam-ost som ersättning för cheddar i nästan alla recept!

Den passar också bra ihop med frukt, så det är en bra cheddarersättning för ett ostbord eller charkuteribord.

Använd som ett 1:1-substitut.

Gloucester

Den här nötiga halvhårda osten har en mjuk och smörig konsistens med en smak som liknar cheddar, men är mildare. Den smälter bra och har en aprikosfärg på grund av tillsatsen av växtextrakt i produktionsprocessen.

Om du kan hitta Gloucesterost i din livsmedelsbutik eller i en specialaffär kan du använda den som en 1:1 ersättning där du skulle använda cheddar.

Gruyere

Denna schweiziska ost har en jordig, nötaktig smak och en mjuk och hård konsistens. Den är ett utmärkt cheddarersättning för ost- och charkuteribord, smörgåsar och dippar.

Använd som ett 1:1-substitut.

Veganska cheddarostersättningar

Om du är allergisk mot komjölk eller lever veganskt bör du undvika ost helt och hållet. Så här är några mjölkfria och veganska ersättningar för cheddar som du lätt kan hitta eller göra själv.

15. Näringsjäst

Näringsjäst är ett viktigt inslag i många veganska hushåll. Den ger en ostliknande smak när den strös på rätter, och du kan också använda den för att göra veganska ostsåser.

Strö näringsjäst över sallader, pizzor och smörgåsar eller använd den för att göra en ostsås till pasta, dippar och grytor.

16. Cashewost

Du kan göra cashewost genom att koka eller blötlägga cashewnötter och mixa dem tills de är en slät pasta. Cashewost kan ersätta cheddar på smörgåsar, i grytor och i dippar.

17. Sås med sötpotatis

Visste du att du kan använda sötpotatis för att göra en ostsås? Det krävs bara några få ingredienser, bland annat cashewnötter och näringsjäst, som anges ovan.

18. Butiksköpt vegansk cheddar

De flesta livsmedelsbutiker har numera kommersiellt framställda veganska ostprodukter.

Den smälter som vanlig ost, så du kan använda den överallt där du skulle använda cheddarost.

Använd som ett 1:1-substitut.

Lämna en kommentar