Melass – en söt biprodukt

Melass är en mörk, söt och sirapsaktig biprodukt som uppkommer när man extraherar socker från sockerrör eller sockerbetor. Extra starkt förknippad är nog melassen med västindien och den amerikanska södern där odling av sockerrör och betor är vanligt. Den var ett populärt sötningsmedel i USA men används inte like ofta idag. Vissa traditionella recept kräver det dock. BBQ-sås, pepparkakor, bruna bönor.

Smaken karäkteriseras av en tydlig sötma samt en rökighet som är lite mer komplex än vanlig sirap.

Melass är en en trögflytande sirap som framställs genom aatt man rafinerar sockerrör eller sockerbetor. Melass kan variera en del beroende på vad den är gjord på, hur mycket sockerinnehållet är samt hur extraktionen går till.

Sockerrörsmelass

Melass används som ingrediens i matlagning och bakning, den var dock populärare förr, speciellt i Amerika där den bland annat används som en ingrediens i ölbryggning. Melass tillverkas genom att extrahera vätska från krossade sockerrör. Sedan kokas vätskan för att få en söt och trögflytande sirap.

Till skillnad från rent socker så innehåller melass höga mänder av vitamin B och även mineraler som kalcium, magnesium och järn.

Idag används melass bland annat som en ingrediens i foder till nötkreatur.

Vad kan jag ersätta melass med?

I Sverige är det inte särskilt vanligt med melass och man hamnar i knipa om man använder ett utländskt recept som kräver det som ingrediens. Mörk sirap är den bästa ersättaren till melass även om smakerna skiljer sig en del. Allra bäst blir det om man blandar ner lite farinsocker i sirapen.

Tänk på att om du ersätter melassen i ditt recept med blackstrap så finns det en risk att smaken överröstar allt annat i ditt recept. Det är mindre riskfyllt att ersätta mörkare melass med ljusare, som värst så har slutprodukten inte den där djupa komplexa smaken – tråkigt såklart men slutprodukten blir ändå god.

Typer av melass.

Det finns ett par olika typer av melass. I Sverige ser man fodermelass oftare än matlagningsmelass. Denna typ av melass är gjord på betor och är inte lämpad för människor.

När det kommer till matlagningsmelass så finns det ljus, mellanljus, mörk och blackstrap. Blackstrap är väldigt trögflytande och innehåller mindre socker än de övriga varianterna. Smaken är kryddig och komplex.

Melassens användningsområden

Melass används i diverse bakverk och såser. Användningen är vanligare i utlandet än i sverige och Många utländska recept kräver melass. Det är inte bara sötma som melass bidrar med, den ser också till att öka vattenhalten i bakverk och bidrar med en mörk färg. Dessutom innehåller det kalcium vilket påverkar matens konsistens. Det fungerar även bra som för att söta till frukostfilen, müslin eller gröten.

Melass används också för att göra brunt socker. Brunt socker är en kombination av vanligt socker och melass. Den rika, mer mörka smaken som utmärker brunt socker kommer från melass.

Hur man lagar mat med melass

Medium och mörk melass används oftast i matlagning och är mest mångsidiga. Blackstrap kan också användas men bidrar då med en komplexare, mer bitter smak.

Eftersom melass är så tjockt och klibbigt så är det en bra idé att köra decilitermåttet i varmt vatten eller smörja det med fett innan du mäter upp. På så sätt rinner melassen ut lätt.

Hur smakar det?

Melass har en rund, söt och något rökig smak. Ju mörkare melass desto mer komplex smak. Blackstrap har en smak som är åt det bittra och är inte alls lika mild och söt som ljus melass.

2 tankar på “Melass – en söt biprodukt”

  1. Hej!

    Eftersom du har skrivit en så bra artikel om melass i matlagning och bakning, vet du var man kan få tag på det?

  2. Hej!
    Det säkraste kortet är att köpa online. Annars kan det vara en idé att kolla runt i butiker som specialiserar i utländska råvaror. Vet att många amerikanska recept innehåller melass.

Lämna en kommentar