Vad är skillnaden mellan cafe latte och cappuccino?

Skillnaden ligger inte i ingredienserna utan helt enkelt i hur mycket av varje ingrediens man använder. Latte innehåller mer ångad mjölk medan cappuccino innehåller mer espresso och mjölkskum. Med detta sagt så skiljer det sig lite hur varje barista tillverkar sin bryggd och därmed kan cappuccino och cafe latte bli väldigt lika.

Vad är Cappuccino?

Utöver vanligt bryggkaffe så är cappucinon ett av de vanligaste valen på kaféernas menyer. Denna kaffedryck består av tre delar, cappucino, ångad mjölk och mjölkskum. Den lena känslan som mjölkskummet bidrar till är en av anledningarna till cappucinons popularitet. 
Proportionerna mellan de olika ingredienserna skiljer sig något från barista till barista men merparten ska bestå av mjölkskum och resten jämt fördelat jämt mellan ångad mjölk och espresso. 

Cappuccino med block och penna

Hur man gör en cappuccino

Om du någonsin har undrat över vad baristan egentligen gör när han fixar din cappuccino så läs vidare. Jag brukar dela in min cappuccino i jämna tredjedelar. Dvs 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk och 1/3 mjölkskum.

  1. Häll 1-2 espresso-shotar i en stor mugg.
  2. Ånga mjölken och ha i.
  3. Toppa med mjölkskum

Historien bakom cappuccino

Etymologin bakom “Cappuccino” är ganska intressant. Från början kallades cappuccino för kapuziner av de österrikare som var de första att dricka denna lena dryck. Kapuziner betyder ungefär kaputjong och refererar till de munkar i Wien vars kläder hade ungefär samma färg som kaffe blandat med skummad mjölk. 

Vad är en kaffe latte?

En latte består av samma ingredienser som en cappuccino men propotionerna skiljer sig en del. Lejonparten av en latte består utav ångad mjölk och bara  en liten del skum 

kvinna som håller stor cappuccino

Hur man gör en latte hemma. 

Du behöver inte promenera ner till hipsterkafféet för att avnjuta en kopp latte. Det går finfint att göra latte i hemmets lugna vrår.

  • Brygg en liten kopp starkt kaffe och häll i en stor mugg.
  • Häll upp ca 3 dl mjölk i en burk, lägg på lock och skaka tills en lagom mängd skum bildas
  • Ta av locket och sätt in burken i micron på låg effekt i ca 30 sekunder. 
  • Häll över mjölken i kaffet och använd en sked för att få ut skummet. 

Folk har haft mjölk i sitt kaffe sen sextonhundratalet men sättet vi har gjort det på har varierat en del genom seklernas gång. Namnet är italienskt och betyder helt enkelt mjölk.

Båda dessa kaffedrycker använder espresso som bas, i avsaknad av detta går det givetvis bra med starkt kaffe. Om du vill veta mer om espresso och espressobryggare så klicka här. 

Lämna en kommentar