Wusthofknivar – århundanden av skarpa knivar från Wusthof.

 Wusthofs knivar är några av de mest kända och betrodda inom köksvärlden. Gå in i varje köksförsäljningsbutik från Åhléns till din lokala specialbutik så kommer du att se namnet ”Wusthof” graverat på knivarna i de inglasade väggskåpen. Titta in i ett professionellt kök och oddsen är att du kommer att se någon hacka lök med ett Wusthof-blad.

Kniv av märket wusthof

Tillverkad i Solingen, Tyskland, sedan 1814 har Wusthof-knivar, tillsammans med den andra stora tyska tillverkaren, Henckels, dominerat försäljningen av knivar runt om i världen under de senaste 50 åren. Det finns goda skäl (förutom smart marknadsföring) – de är välgjorda med en mycket hög kvalitet. Wusthof är stolt över sin obevekliga strävan efter spetskompetens. Naturligtvis skadar det inte att företaget för närvarande drivs av Viola och Harald Wüsthof, sjunde generationen av samma Wusthof-familj som grundade företaget för 200 år sedan!

Med detta sagt så vill jag lägga in en liten brasklapp: Wusthof gör en hel del olika modeller av knivar och om du vill dra mest nytta av vad märket har att erbjuda, bör du hålla dig till de smidda modellerna (och inte de “stampade”) .

Stämplade vs smidda knivar

Återigen – Wushosts smidda knivar är det jag rekommenderar och kommer att koncentrera mig på i den här artikeln. Så om inget annat anges talar jag alltid om deras smidda knivar.

En smidd kniv är tillverkad av stål som har värmts upp och hamrats och värmts upp och hamrats … allt detta arbete gör den starkare och mer elastisk. Medan en stampad kniv bokstavligen stämplas ut ur en stålplåt och saknar  därmed denna styrka. Med modern tillverkningsteknik är linjerna lite mer suddiga än så. Men i fallet med Wusthof är deras smidda knivar av högre kvalitet och kommer att hålla sig skarpa längre.

Hur wusthof tillverkar sina knivar


Wusthof-knivar använder alla samma speciella rostfria stål  med molybden och vanadin tillsatt för att förbättra knivens hållbarhet och motståndskraft mot korrosion. Stålett är tufft och rostar definitivt inte. Varje kniv är smidd från en enda bit stål, bladet och handtaget är alltså ett stycke

 Knivarna värmebehandlas till en Rockwell-hårdhet på 58, vilket är normen för knivar i tysk stil. Slutligen är de alla slipade(med några få undantag) till en vinkel på 14 grader per sida. Detta är mycket skarpare än vad knivar i tysk stil brukade vara slipade till och är antagligen en effekt av att knivar i japansk stil blivit mer och mer populära.

Detta recept för knivtillverkning skapar ett hållbart blad som tål mycket stress och kommer att behålla en skarp egg under en lång tid. Det kan inte helt matcha den galna skärpan hos många japanska knivar som vanligtvis är gjorda av stål med högre kolhalt. Men för ett hemmakök (och de flesta proffs) är det mer än tillräckligt skarpt. Dessutom kräver det inte det underhåll och vaksamhet som krävs av många japanska blad.

Det som är viktigt att komma ihåg om Wusthof är att alla de olika linjerna (smidda, det vill säga) har samma tillverkningsprocess, samt samma smidda blad i deras kärna. De anpassas till en myriad av stilar som skiljer sig från varandra genom sina handtag och deras balans och känsla. De extra pengarna du  betalar för de lite finare knivarna a går till handtaget och känslan, inte till konstruktionen av bladet. En Wusthof Classic-kock kan skiva genom en morot lika enkelt som Ikon Blackwood, hålla skärpan lika bra och ha lika lång livscykel. Detsamma gäller för Classic Ikon, Grand Prix II, et al. Bladen bör alla fungera på samma sätt.

Det finns ett milt undantag från denna regel – de japanska hybridmodellerna. Santoku, nakiri och chai dao är alla något tunnare än motsvarande kockkniv och skärps till 10 grader per sida (istället för 14). Detta gäller både Classic- och Ikon-versionerna av dessa knivar och gör att de kan glida genom mat med något mindre motstånd.


Lämna en kommentar