3 sätt att få en tomat att mogna

Även under högsäsongen kan de enda tomater du hittar vara lite för fasta och sakna den djupröda glöd som kännetecknar en perfekt mogen tomat. Men bara för att den är lite undermogen när du köper den betyder det inte att allt hopp är förlorat. Tomater är en av en handfull frukter som fortsätter att mogna efter att de plockats, så en undermogen tomat kan bli mogen och saftig på nolltid med rätt vård och uppmärksamhet.

Här är tre enkla sätt att mogna tomater.

tomat med kvist

1. Hitta en solig fönsterbänk.

Det mest klassiska sättet att mogna tomater är att ställa dem på den soligaste fönsterbänken i köket. Placera tomaterna med stjälksidan nedåt, vilket hindrar dem från att rulla och gör det mindre troligt att de får blåmärken på den hårda ytan. Efter några dagar i solen är de mogna och redo att avnjutas.

2. Lägg dem i en behållare som kan andas.

Om du vill skynda på det hela lite, ta fram en behållare som kan andas – t.ex. en plastpåse med små hål i, en papperspåse eller en kartong. Placera tomaterna i den, men överfyll dem inte; de behöver utrymme för att andas! Den här metoden fungerar genom att fånga upp en del av den etylengas som tomater naturligt avger, vilket i sin tur gör att de mognar snabbare.

2. Använd en banan.

Det snabbaste sättet att mogna en tomat är att lägga en banan i den andningsbara behållaren. Bananer släpper ut mest etylengas av alla frukter, så om du lägger till en banan i blandningen ökar nivån av etylen i behållaren och påskyndar mognadsprocessen. Om du inte har en banan till hands är ett äpple ett bra andrahandsval.

Lämna en kommentar