Vilket ris smakar bäst?

Även om detta är en fråga om personliga preferenser finns det en ganska stark samstämmighet om vilket ris som är mest tilltalande för smaklökarna.

Jasminris är det ris som smakar bäst. Det är nötigt och sött, har en blommig arom och dess distinkta doft liknar jasmin och popcorn. Basmatiriset är en annan utmanare. Det är mer nötigt än jasminriset, har en starkare och kryddigare smak och en liknande, mindre uttalad arom.

Dessa är dock bara några av många alternativ som står till buds. Det finns andra typer av ris som smakar riktigt bra. Så låt oss jämföra några olika sorters ris och se varför jasmin och basmati är så populära.

Jämförelse av de fyra mest välsmakande risvarianterna

Bland de många risvarianterna finns det fyra som är särskilt populära om du letar efter ett smakfullt alternativ att laga mat med: jasmin, basmati, arborio och bomba. Låt oss ta en titt på var och en av dessa sorter för att förstå deras likheter och skillnader.

1. Jasminris

Jasminris är ett långkornigt ris som främst odlas i Thailand, Vietnam, Kambodja och Laos. Det är en undertyp av oryza sativa, även kallat asiatiskt ris.

De tre viktigaste sorterna av jasminris är vitt, brunt och svart. Det vita är det absolut vanligaste och det svarta är det mest sällsynta. Som nämnts ovan har det en nötaktig och söt smak, med en blommig doft som påminner om jasminblom och smorda popcorn. Den ingår oftast i asiatiska rätter från de områden där den odlas, till exempel stekt ris eller som tillbehör till curryrätter.

2. Basmatiris

Basmatiris är ett annat långkornigt ris som främst odlas i Indien och Pakistan. Det finns i två huvudvarianter, brunt och vitt, där det vita är det vanligaste.

Basmatiris är smakrikare än jasminris och har en mer nötaktig smak. Andra smaknyanser är bl.a. blommiga och kryddiga (jämfört med andra typer av ris, snarare än andra ingredienser). Å andra sidan, även om de har en liknande arom, är jasminriset det mer väldoftande av de två. Basmatiris används oftast för att göra saffransris och som tillbehör till diverse indiska rätter.

3. Arborio ris

Arborio-ris är ett kortkornigt ris från Italien. Det är uppkallat efter kommunen Arborio i Piemonte i Italien. Det är vitt ris, men det genomgår mindre malning än annat vitt ris och har mer stärkelse.

Riset har en krämig konsistens och en stärkelserik smak. Efter tillagning blir det tuggigt och klibbigt och absorberar smakerna från de ingredienser som det tillagas med väl. Detta ris används traditionellt för att göra risotto, och andra recept som det kan användas i är bland annat rispudding och arancini. Det fungerar också som ett tillbehör till soppor och kan användas för att göra paellas (även om bomba är det bättre alternativet).

4. Bomba ris

Som du kanske har gissat är bomba en spansk risvariant. Det är ett kortkornigt ris som främst odlas i östra Spanien.

Bomba är populär på grund av sin vattenabsorberande förmåga. Den kan absorbera tre gånger sin egen vikt i vatten och kornen klibbar inte ihop. Den har också en naturligt mild smak och absorberar smaken och aromen från ingredienserna och buljongen som den tillagas med, vilket gör den mycket populär bland kockar. Den här sorten används oftast för att göra paella, men du kan också använda den för att göra andra medelhavsrätter och, i nödfall, risotto.

Basmatiriset är det mest smakrika av dessa fyra typer av ris, med jasminriset på andra plats. Jasmin är dock det bästa alternativet eftersom vissa människor ogillar den starkare smaken hos basmatiriset, medan jasminriset ger den perfekta balansen mellan smak och arom.

Sött ris

Kladdigt ris är sött i smaken. Det kallas också kladdigt ris och odlas i Sydostasien och Östasien samt i delar av Indien och Bhutan. Riset är mycket klibbigt när det kokas och kornen kladdar ihop.

Även om namnet antyder något annat är glutenfritt ris glutenfritt. Det används i många asiatiska efterrätter. Men det är också utmärkt att använda i salta rätter, till exempel salta dumplings, dim sum och wokrätter. Kladdigt ris används också för att fylla anka och som tillbehör i det thailändska och laotiska köket.

Vilken typ av ris använder indiska restauranger?

Basmati är den typ av ris som indiska restauranger använder och serverar till traditionella indiska rätter. De kan dock även servera andra sorter beroende på vilken maträtt det rör sig om. Vissa restauranger kan ersätta basmatiris med vanligt vitt ris eller jasminris eftersom de kostar mindre.

Sammanfattning

Av de många olika risvarianterna är enligt mig jasminriset det bästa. Andra smakrika sorter är basmatiris, bomba, arborioris och klibbigt ris. Jasmin är ett nötigt, sött och aromatiskt ris. Basmatiriset är mer nötigt i smaken och något mindre väldoftande än jasminriset.

Bomba- och arborio-ris är relativt milda i smaken och absorberar smaken av de andra ingredienserna mycket väl. Arborio är också stärkelserikt och krämigt i konsistensen.

Lämna en kommentar