Är bananen ett bär? -Vi har expertsvaret

Har du hamnat i en diskussion med kollegorna kring lunchbordet om bananer eller har du fastnat i ett forum om grönsaker och frukt? Då har du med största sannolikhet haft samtalsämnet om huruvida banan är en frukt, ett bär eller en ört. Det finns ändlösa diskussioner om den gula böjen som under många år har benämnts som just en frukt. Vad det egentligen är kan dock kallas för ett stort mysterium. Forskare, experter och ”vanliga personer” kan helt enkelt inte enas om vad det är.

Bananklase på vit bakgrund

Med få andra grönsaker och frukter finns det så stora oenigheter som med just våra bananer. Den perfekta bananen har en lätt böj och är kraftigt gul i färgen. Bananen är god, söt och kan användas till både matlagning eller som ett perfekt mellanmål. Den är också full med massor med vitaminer. Majoriteten skulle nog hålla med om ovanstående påstående om bananer, men i ärlighetens namn så är inte ens detta helt och hållet sanning.

Hur ser den klassiska bananen ut?

Bananer kommer i alla möjliga storlekar och skulle du fråga en person på gatan skulle de nog beskriva bananen som gul med en böj. Visst finns det en sanning i detta, men bananer kan också vara gröna eller röda och då kommer vi tillbaka till frågan om det egentligen är en frukt.

Frukt eller bär – eller ört?

Många skulle nog hävda att en banan antingen är en frukt eller ett bär. Orsaken till detta är att bananen egentligen stämmer in rätt bra på de flesta beskrivningar. En frukt eller ett bär har en köttig eller saftig insida och är beklädd med ett skal, precis som bananen är. En frukt eller ett bär producerar frön som den sedan släpper ifrån sig för att allt fler frukter ska kunna växa.

bananer i butik

Om bananen ska kunna klassas som en frukt eller ett bär måste den alltså ha frön, vilket den klassiska bananen inte har. Tittar man däremot på de vilda bananerna så finns det här frön som de klassiska alternativen inte har. Det man också måste ha i åtanke är att bananen inte växer på ett träd, även om man gärna vill tro det. Bananen växer faktiskt på en ört, eftersom det inte finns någon fast trävävnad. När plantan har producerat den mängd bananer som den kan ”lyckas med” så dör plantan, vilket t.ex. ett äppelträd inte gör.

Den stora frågan

Nu har du fått läsa om vad som skiljer en banan från ett bär eller andra frukter, men svaret på frågan är ännu inte löst. Det man i dagsläget kan säga gällande bananer är att de inte sitter på ett träd, utan en ört. Det i sin tur betyder alltså att bananen inte är en frukt, utan att den har mer liknelse med ett bär. Många experter menar att det är både en ört och ett bär i ett och samma skal.

Har det då någon betydelse för den vanliga bananätaren? Nej, egentligen inte. Du kan fortsätta äta bananer på precis samma sätt som innan. Här kan det dock vara rekommenderat att du inte äter alldeles för mycket av den söta frukten. Ja, vågar man ens kalla det för frukt längre? Orsaken till detta är helt enkelt att bananen innehåller vad som kallas för kalium. Även om det inte är mycket så innehåller ämnet en liten del radioaktivitet.

Trots det är bananer goda och bra till väldigt mycket. Det sägs till och med att ”frukten” kan hjälpa med olika typer av hälsorelaterade problem. Bland annat är de utmärkta att använda sig av om du har varit ute sent och har en ordentlig baksmälla, men skalen kan också användas för att lindra kliande myggbett. Vill du minska risken för stroke med hela 40 %? Ja, då är det bananen du ska vända dig till.

Psst! Visste du att det finns röda bananer?

Lång tid till klarhet

Vill du veta det exakta svaret på frågan om bananen är ett bär, en frukt eller en ört, får du troligtvis vänta ett tag till. Trots att det har skett många olika studier och forskningar har man ännu inte kunnat enas om vad det egentligen är. Till dess rekommenderar vi att du njuter av den söta smaken och fortsätter att ha bananen som ett mellanmål, frukost eller i bakverk.

Lämna en kommentar