Vilka knivar använder kockar?

Detta är en svår fråga att svara på, som du kanske misstänker så varierar det en del beroende på kockens eget tycke. Generellt sätt så verkar kockar föredra knivar som är av det lite finare slaget men lyxmodellerna är inte jättevanliga. Vissa knivar använder ett eget knivset medan andra använder vad som finns på jobbet.

Professionella kockar har lite andra krav än hemmakockar. För en profesionell kock så blir det jobbigt att konstant behöva vässa eggen. Därför föredrar de knivar som håller sig vassa lite längre än snittet. Även ergonomi blir viktigare eftersom de ska klara av en hel arbetsdag utan att känna några krämpor.

En av de kockar jag talade med föredrog victorinox. Anledningen? De tål mycket och är relativt billiga. Han sa också att Japanska knivar har blivit vanligare på senare år. Anledningen är nog att japanska knivar blivit mer lättillgängliga samtidigt som folk börjar få upp intresse för den kvalité och skärpa som japanska knivar är kända för.

Andra knivar som nämndes var Wüsthof, Zwilling, Masahiro, Porsche och Global. Just Wüsthof och Zwilling har nog varit populära kockknivar under en lång tid.

Med detta sagt så kommer det skilja sig en del beroende på var kocken arbetar, veganrestaurangen, sushistället eller lunchrestaurangen som riktar in sig på gott kött kommer alla att ha lite olika arbetsuppgifter och därför kräva olika knivar.

Lämna en kommentar