Vattenkokare-bäst i test

Vattenkokare kan tyckas vara en enkel manick men ofta är det de enkla sakerna som är svåra att lyckas med. Ibland stöter man på vattenkokare som är krångliga att hälla från eller tar år på sig för att koka upp lite vatten. Jag har testat några av de bättre vattenkokarna på marknaden.

Cuisinart CPK-17 

Denna vann testet med sin pålitlighet och lättanvända gränssnitt. I mitt test fann jag mycket liten variation i hur lång tid det tog att koka en liter vatten. Jag blev också imponerad av kokarens precision när det gäller att hålla vatten vid en inställd temperatur. Den har sex förinställda temperaturval, var och en med en dedikerad knapp, plus en ”hålla varm” -funktion som håller vatten vid inställd temperatur i 30 minuter. Tre års garanti är också ganska generöst jämfört med vattenkokare till liknande priser.

Modern vattenkokare


Bonavita BV 38

Den här lilla enliterskokaren är både lätt och lätt att hantera, så händerna tröttnar inte medan du häller. Du kan  ställa in Bonavita på vilken temperatur som helst mellan 60 och 100° C, något som är väldigt praktiskt med tanke på att olika kaffe och te-sorter blir olika bra vid olika temperatur. Denna modell kan till och med hålla en inställd temperatur i upp till en timme.. Det tar dock längre tid för den här vattenkokaren att få upp temperaturen på vattnet och det jag saknar en ljudsignal som låter dig veta att vattnet är klart..

vattenkokare bonavita

Smeg KLF03

Denna vattenkokare är en av de dyrare modellerna, men den är också en av de som kokar vatten snabbast och om man som mig gillar designen så lyfter den stilnivån i köket något. I linje med det italienska företagets andra apparater finns vattenkokaren i olika pastellfärger och har en Smeg-logotyp på varje sida.

smeg vattenkokare i snygg design

Handtaget känns stabilt och bekvämt, och vattenkokaren är lätt att hälla från. Kokaren har ett avtagbart kalkfilter och locket  öppnas med en knapptryckning. KLF03 är relativt tyst i drift 

Elkabeln på 75 cm kan enkelt lindas under basen när man vill sätta undan kokaren eller helt enkelt korta ner på sladden

Smeg KLF03 lyckades koka 1 liter vatten på bara 2 min 5 sek, vilket gör den till en av de snabbaste modellerna som jag har testat. Om du vill ha en högkvalitativ vattenkokare som ser bra ut är det den här ett bra val. 

Kuriosa: Smeg har inlett ett samarbete med dolce gabbana som bidrar till designen på produkten. Jag gillar hur produkterna ser ut men fy vilka överpriser; vad sägs om 5000 för en vattenkokare? 

Om testvinnaren:

Cuisinart CPK-17 PerfecTemp trådlös elektrisk vattenkokare vann testet tack vare dess användarvänlighet, hastighet och precision. Den har ett intuitivt gränssnitt med sex temperaturinställningar, och ett “håll varmt”- alternativ som håller vatten vid en inställd temperatur i 30 minuter. Det breda handtaget är bekvämt att hålla, och vattnet rinner i en jämn ström (droppar inte) när du häller, till skillnad från många vattenkokare som jag testade En enkel strömlinjeformad design gör så att det inte gör något om du lagrar den på din köksbänk.

Av alla modeller där man kan variera temperatuen  är Cuisinart CPK-17 en av de enklaste att använda. Var och en av de sex temperaturinställningarna har sin egen knapp höger på handtaget, som är märkt med både den temperatur och den dryck den är bäst för (grönt te, presskaffe, etc.). Detta är till stor hjälp om du inte känner till de perfekta vattentemperaturerna för att tillverka specifika typer av te. Allt du behöver göra för att använda den här vattenkokaren är att lägga till vatten, välja den temperatur du vill, slå start och vänta tills den piper när det är klart. Den startar sedan  en automatisk värmecykel där den håller temperaturen i upp till 30 minuter (givetvis går det att stänga av den här funktionen). En annan knapp på handtaget låter dig enkelt öppna locket med en hand.

Bortsett från dess okomplicerade, lättanvända design, fann jag att Cuisinart hade en extremt konsekvent koktid. I genomsnitt fick den 1 liter vatten till att koka på cirka 4 minuter. Även om det inte var det snabbaste av vattenkokarna som jag testade, var den snabbare än de flesta. Dessutom visade Cuisinart sig vara imponerande korrekt i mitt test: Vattnet var inte mer än en grad över den förinställda temperatur i “håll varm läget” – och ärligt talat så kan det vara min termometer som skiljer sig så lite och inte vattenkokaren. 

Cuisinart CPK-17 är lätt att rengöra men undvik bara att stänka vatten på kontrollknapparna på handtaget och se till att rengöra dem med endast en fuktig trasa eller en mild tvål om det behövs.

Lämna en kommentar