Varför heter det hamburgare och burgarens historia.

Anledningen till varför det heter hamburgare har inget att göra med det engelska ordet för skinka – ”ham”. Hamburgaren fick sitt namn efter tyska immmigranter i USA. De lagade biffar av malet kött som fick samma namn som tyskar som kommer från Hamburg – hamburger. Till en början så var hamburgaren inte mer än en biff, idén att lägga den i ett bröd och lägga till sallad tomat och ketchup kom senare.

Det förmodas att den första moderna hamburgaren såg dagens ljus år 1904 under världsutställningen i St. Louis där en dansk presenterade det revolutionerande sättet att servera biffen. Onekligen så bidrog detta enormt till att göra hamburgaren till den populära maträtt den är idag. Hamburgarens ursprung är inte helt fastställt dock, det finns vissa källor som indikerar att hamburgare serverades även under 1800-talet.

Första hamburgerrestaurangen i Sverige

Troligen så serverades den första svenska hamburgaren år 1955 i Helsingborg. Under sjuttiotalet bestämde sig McDonalds för att öppna upp i Sverige vilket bidrog till att hamburgaren blev en populär del även i vår kost.

Är hamburgare nyttigt?

Det är svårt att säga om en rätt är nyttig eller onyttig men jag kan tycka att hamburgare har fått oförtjänat dåligt rykte. En stor del av detta är nog att hamburgerkedjor serverar extra onyttiga hamburgare, som dessutom ofta äts tillsammans med läsk och pommes frites.

Hamburgare innehåller både fett kött, dressing och bröd vilket gör att kaloriinnehållet är ganska högt. Detta måste inte vara något negativt och det kan faktiskt vara en bra idé att äta hamburgare som ett sätta att återhämta sig efter träning. När man tränar gör man av med mycket energi och man behöver protein från kött eller annan källa för att bygga upp sina muskler.

Vill man göra sin hamburgare nyttigare så rekommenderar jag att man drar ner på eller skippar dresingen. Försöker man gå ner i vikt eller går på en LCHF diet eller liknande så kan jag rekommendera att använda portobellosvampar istället för hamburgerbröd, bäst blir det om man steker svamparna lite så att de mjuknar.

Hamburgerkedjor Sverige

Sverige har ett flertal stora kedjor och på senare år så har många mindre restauranger som specialiserar sig på gourmetburgare etablerats. De största kedjorna är amerikanska jättar som etablerat sig i världens alla hörn men det finns också många svenska kedjor som lyckats väl, både i Sverige och utomlands. Dessa är de största hamburgerkedjorna i Sverige:

  • MAX har sitt ursprung i Gällivare men idag finns det restauranger över hela Sverige och ett flertal utomlands, bland annat i polen Danmark och Egypten. Max har blivit så populärt att man till och med kan köpa deras bröd och dressing i vanliga matbutiker.
  • McDonalds har på många sätt blivit synonymt med snabbmatskedjor och stora världsomspännande företag. Donken som det i folkmun kallas grundades i 1940-talets San Bernardino, Kalifornien.
  • Burger King är McDonalds största konkurrent och har marknadsfört sig som ett alternativ med grillade hamburgare. Burger King etablerades i Sverige under mitten av sjuttiotalet och restaurangen i Malmö var faktiskt den andra europeiska restaurangen som företaget öppnade.
  • Sibylla serverar visserligen mycket annat än hamburgare men kvalar ändå in på listan. Företaget grundades på trettiotalet men några hamburgare dök inte upp på menyn förrän på femtiotalet.
  • Frasses har funnits sedan mitten i sjuttiotalet, merparten av restaurangerna finns i norrland men av de circa 40 restauranagerna så finns det en del som har hittar sig ner till de större städerna utanför norrland.

Tillbehör till hamburgare.

Hamburgare gör sig väl tillsammans med alla sorters möjliga tillbehör. Klassikerna är såklart pommes frites, om du vill få lite omväxling kan du testa sötpotatispommes. De har en lite sötare smak och annorlunda textur men påminner fortfarande om vanliga pommes frites.

Coleslaw är en annan rätt som passar bra till pommes. Rätten består av vitkål i majonnäs eller dressing. Rätten går utmärk att variera, exempelvis genom att ha i äppelskivor,rödlök eller morötter.

Potatisklyftor är ett nyttigt alternativ till pommes som gör att burgaren känns lite mer vuxen och mättar bättre.

Lämna en kommentar