Visste du att du kan koka disktrasor?

Disktrasor är ett ofta förbisett hjälpmedel i köket. Utöver min kockkniv så kan det nog vara det jag använder oftast. Men vilken typ av trasa är bäst? Och vilken är bäst ur miljösynpunkt? Hur ska man göra för att hålla sin trasa ren och fräsch? Dessa saker benar jag ut i den här artikeln.

Bakterier – anledningen till att din trasa börjar lukta illa.

Tyvärr är disktrasor en perfekt miljö för bakterier att växa. De flesta bakterierna är relativt harmlösa och bidrar mest till att trasan luktar illa, dock finns det vissa bakterier som kan göra oss sjuka om vi får i oss dem.

För att minimera bakterietilläxt så se till att vrida ur så mycket vätska ur trasorna som möjligt och häng upp dem på ett ställe där de snabbt kan torka, gärna så att de får lite solljus på sig.

Viktigt är också att faktiskt tvätta trasan emellanåt, i den här artikeln finns flera användbara tips om hur man tvättar sin trasa.

Wettextrasan- den är faktiskt tvättbar!

Även om namnet inte antyder det så är wettex en svenska uppfinning. 1949 kom Curt Lindquist på den briljanta idén att kombinera cellulosa och bomull för att skapa en trasa som enkelt kan suga upp vätska.

Tvättad Wettextrasa
Som ny! Nästan i alla fall.

Jag trodde alltid att wettexdukarna var små miljöbovar men det stämmer inte, de är faktiskt komposterbara! Dessutom så går det bra att köra dem i tvättmaskinen när de blivit lite ofräscha. De blir som nya, eller närapå i alla fall.

Koka i ättika, ett sätt att fräscha upp din trasa

Efter ett tag kan dina disktrasor börja bli lite äckliga och smutsa ner istället för att fräscha upp. Då är det dags att göra något åt situationen och rengöra din trasa. Ett riktigt effektivt sätt att bli av med odör och bakterier är att koka disktrasan i ättika. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull och ha i en matsked ättika. Släng i dina trasor och låt koka upp. Majoriteten av bakterierna försvinner av värmen, ättika ger det där lilla extra och ser till att ingen dålig lukt finns kvar.

Disktrasor i lin

Disktrasor i lin är ganska populära, jag tycker att de inte absorberar vätska lika bra som exempelvis en wettextrasa men de torkar väldigt snabbt. Jag skulle rekommendera att använda dessa om man använder trasan för att torka av en mindre mängd disk emellanåt.

Rengör disktrasan i micron

Att köra sin disktrasor i mikron är ett utmärkt sätt att ta kål på bakterier. Allt du behöver göra är att lägga trasan i en skål med vatten och köra den i mikrovågsugnen på full effekt i två minuter. Tänk på att vatten värms upp extremt snabbt i mikron så var försiktig när du tar ut trasan. Det har faktiskt gjorts vetenskapliga undersökningar på det här och det visar sig att mikron är ett av de effektivaste sätt att döda bakterier i trasor på.

Tvätta disktrasa i diskmaskin eller tvättmaskin?

Det går alldeles utmärkt att tvätta disktrasor i tvättmaskinen. Vissa tvättat till och med sina trasor i diskmaskinen, jag avråder dock från detta eftersom det finns risk att trasan flyger runt i din diskmaskin och täpper till dräneringshål och ställer till med andra problem. Använd tvättmaskinen istället, den är gjord för att rengöra textilier.

Sammanfattning

Disktrasor behövs rengöras och hållas torra, detta för att undvika att bakterier börjar växa på dem. Det finns en rad olika sätt att tvätta disktrasor på och wettextrasor som många tror är engångstrasor kan också tvättas, blir de tillräckligt utslitna kan de slängas på komposten.

Lämna en kommentar