Förvara grönsakerna rätt

Du vet säkerligen redan med dig att mjölkprodukter och kött bör förvaras i ett kylskåp, men vad gäller egentligen när det kommer till grönsaker och frukter? Vissa behöver förvaras kallt och gärna i en påse som är försluten, medan andra föredrar att ligga ute i rumstemperatur. Med det sagt är det alltså tydligt att varje grönsak och frukt har sin alldeles egna optimala förvaringstemperatur som du behöver anpassa dig efter för att få dem att hålla längre.

På Livsmedelsverket kan du hitta en lista på mängder med frukter och grönsaker och även deras bästa förvaringstemperatur. Det kan naturligtvis vara svårt att följa varenda liten punkt, men ju fler du lyckas med, desto bättre. Till att börja med behöver du införskaffa dig en termometer för att se hur kallt det är i ditt kylskåp. Ett vanligt misstag är att man har det kallare än vad det bör vara.

Bästa förvaringstemperaturen för de vanligaste grönsakerna

Här nedan har vi samlat en lista på de vanligaste grönsakerna som finns i de allra flesta hem. Genom att veta hur du ska förvara dina grönsaker på bästa sätt kan du se till att de håller sig fräscha och ätbara mycket längre. Få är till exempelvis medvetna om att vissa grönsaker och frukter kan få köldskador om de placeras i kylen eller på en plats som är för kall.

Potatis

Många gör misstaget av att låta potatisen stå ute i rumstemperatur. Ofta köper man kanske så pass mycket att det är svårt att få in dem i kylen, men kylen är inte heller alltid det bästa alternativet. Om potatisen får stå ute kommer det inte ta lång tid innan den blir skrynklig, mjuk och får groddar. Den optimala förvaringstemperaturen för potatis är mellan 6 till 8 grader och det får mer än gärna vara på en mörk plats.

Lök

Det här är en mycket tacksam grönsak som klarar av att förvaras i alla möjliga temperaturer. Det betyder att du själv kan välja om du vill ha den i rumstemperatur eller om du vill förvara den i kylskåpet. Detta gäller dock främst för vanlig lök. Handlar det däremot om t.ex. salladslök så är det bäst att dessa förvaras kallt och då är kylskåpet ett bra alternativ.

Morot

Har du dina morötter i kylskåpet? Grattis! Då gör du helt klart rätt. För att dina morötter ska trivas så bra som möjligt ska de förvaras på en plats med en temperatur på mellan 0-5 grader. Denna grönsak kan således klara av rätt låga temperaturer. Som bäst mår morötterna om du även förvarar dem i en påse, men undvik kondens. Det kan få morötterna att mögla snabbare.

Tomat

Vill du säkerställa att dina tomater håller så länge som möjligt bör du se till att de förvaras i kylskåp. På så sätt kommer du att kunna hålla dem fräscha och fina mycket längre. Här är det dock viktigt att du tittar på vilken temperatur kylskåpet har. Om du förvarar grönsaken i en temperatur under 13 grader riskerar de att få köldskador. En lägre temperatur kan också orsaka en försämrad smakupplevelse.

Purjolök

Precis som vanliga lökar så är purjolöken en mycket tacksam och enkel grönsak att förvara, utan att den blir dålig. Om du förvarar den rätt, vilket betyder att du har den i ett kylskåp, kan du med fördel ha den fräsch i en hel månad innan den börjar att ge vika. Om du har den ute i rumstemperatur bör du dock vara beredd på att det inte krävs mer än några dagar innan den har blivit torr och fnasig. Är det så att du vill se till att den håller optimalt länge kan du med fördel torka den, men torkning ska då ske på rätt sätt och inte genom att du har glömt den ute på köksbordet.

Paprika

Paprika är gott och bra till mycket. Grönsaken är full med nyttigheter och kan ätas rå, såväl som tillagas i stekpanna eller t.ex. i en gryta. För att se till att de håller så länge som möjligt bör du förvarar dem i kylskåpet och vid en temperatur på max 5 grader. Grönsaken kan hålla väldigt länge, men om de får vistas i 5 grader under loppet av två veckor ökar risken för köldskador.

Är du förtjust i grön paprika mer än andra färger? Då måste du också vara extra försiktig. Det är nämligen så att de gröna alternativen är betydligt känsligare för kyla än andra färger.

Avokado

Avokado är en grönsak som är otroligt uppskattad och som på sista tiden har blivit väldigt trendig och populär. Att hitta den perfekta avokadon är en konst och ofta brukar det gå fort när de går från ”perfekt” till oätlig och övermogen. Hur du ska förvara din avokado beror på hur pass mogen den är. Är den väldigt hård och omogen kommer den att vara relativt känslig för stark kyla och bör därför förvaras på en plats med cirka 5 till 13 grader. Är det så att den redan är mogen när du köper den kan du med fördel förvara den i 0-2 grader utan problem.

Svamp

Svamp är otroligt gott och när sommar går till höst är det många som beger sig ut i skogen för att plocka både kantareller och Karl Johan svamp. Även i butikerna är det tydligt att svampsäsongen är här, men hur ska man egentligen förvara dessa godsaker? Om du vill att svampen ska hålla länge bör du se till att den förvaras mycket kallt. Gärna på så låg temperatur som 0-1 grad. Här är det viktigt att vara medveten om att fukt kan orsaka mögel väldigt snabbt. Se därför till att du förvarar svampen i en papperspåse.

Gurka

Finns det någon som inte gillar gurka? Gurka är en stor favorit hos både barn och vuxna och de allra flesta har en i sitt kylskåp. Det är också precis här som de ska vara, men med en maxtemperatur på 10-12 grader. Om man förvarar gurkan kallare än så är risken stor att grönsaken får försämringar i kvalitet, men även köldskador kan uppstå.

Lämna en kommentar