Chokladens historia

När de flesta av oss hör ordet choklad föreställer vi oss en chokladkaka, en alladinlåda eller en chokladkanin. Det verb som vi kommer att tänka på är förmodligen äta, inte dricka, och det lämpligaste adjektivet verkar vara söt. Men under ungefär 90 procent av chokladens långa historia var det en ren dryck, och socker hade inget med saken att göra.

Terminologin kan vara lite förvirrande, men de flesta experter använder numera termen ”kakao” för att hänvisa till växten eller dess bönor före bearbetning, medan termen ”choklad” hänvisar till allt som görs av bönorna.

Etymologer spårar ursprunget till ordet ”choklad” till det aztekiska ordet ”xocoatl”, som syftade på en bitter dryck bryggd på kakaobönor. Det latinska namnet på kakaoträdet, Theobroma cacao, betyder ”gudarnas mat”.

Många moderna historiker har uppskattat att choklad har funnits i ungefär 2000 år, men ny forskning tyder på att den kan vara ännu äldre.

Hur choklad tillverkas


Choklad tillverkas av frukten från kakaoträdet, som är inhemskt i Central- och Sydamerika. Frukterna innehåller cirka 40 kakaobönor. Bönorna torkas och rostas för att skapa det vi kallar för kakaobönor.

Det är oklart exakt när kakao uppfanns eller vem som uppfann den. Man tror att olmekerna använde kakao för att skapa en ceremoniell dryck. Men eftersom de inte hade någon skriftlig historia går åsikterna isär om huruvida de använde kakaobönor i sina hopkok eller bara fruktköttet från kakaoplantan.

Varifrån kommer choklad?


Från Latinamerika till vår tid har choklad kommit långt för att nå fram till dig. Är du nyfiken?

Chokladen har sitt ursprung i sydamerika.
Chokladens 4 000-åriga historia började i det gamla Mesoamerika, nuvarande Mexiko. Det var här som de första kakaoplantorna hittades. Olmekerna, en av de tidigaste civilisationerna i Latinamerika, var de första som förvandlade kakaoplantan till choklad. De drack sin choklad under ritualer och använde den som medicin.

Flera århundraden senare hyllade mayaindianerna choklad som gudarnas dryck. Maya-choklad var en vördad brygd gjord av rostade och malda kakaofrön som blandades med chili, vatten och majsmjöl. Mayaindianerna hällde denna blandning från en kruka till en annan och skapade en tjock skummande dryck som kallades ”xocolatl”, vilket betyder ”bittert vatten”.

På 1400-talet använde aztekerna kakaobönor som valuta. De trodde att choklad var en gåva från guden Quetzalcoatl och drack den som en uppfriskande dryck, ett afrodisiakum och till och med för att förbereda sig för krig.

Choklad når Spanien


Ingen vet säkert när chokladen kom till Spanien. Legenden säger att upptäcktsresanden Hernán Cortés tog med sig choklad till sitt hemland 1528.

Cortés tros ha upptäckt choklad under en expedition till Amerika. På jakt efter guld och rikedomar hittade han i stället en kopp kakao som han fick av den aztekiska kejsaren.

När Cortés återvände hem introducerade han kakaofrön till spanjorerna. Även om den spanska chokladen fortfarande serverades som en dryck, blandades den med socker och honung för att söta den naturligt bittra smaken.

Choklad blev snabbt populär bland de rika och förmögna. Även katolska munkar älskade choklad.

Choklad förför Europa


Spanjorerna höll chokladen för sig själv under en mycket lång tid. Det dröjde nästan hundra år innan godiset nådde grannlandet Frankrike och sedan resten av Europa.

År 1615 gifte sig den franske kungen Ludvig XIII med Anne av Österrike, dotter till den spanske kungen Phillip III. För att fira föreningen tog hon med sig choklad till de kungliga i Frankrike.

Efter Frankrikes exempel dök choklad snart upp i Storbritannien i särskilda ”chokladhus”. I takt med att trenden spreds i Europa anlade många länder egna kakaoplantager i länder längs ekvatorn.

En chokladrevolution


Choklad förblev oerhört populärt bland den europeiska aristokratin. Kungligheter och överklassen konsumerade choklad för dess hälsofördelar såväl som för dess smak.

Choklad tillverkades fortfarande för hand, vilket var en långsam och mödosam process. Men med den industriella revolutionen runt hörnet var saker och ting på väg att förändras.

År 1828 revolutionerade uppfinningen av chokladpressen chokladtillverkningen. Denna innovativa anordning kunde pressa ut kakaosmör från rostade kakaobönor och lämna ett fint kakaopulver kvar.

Pulvret blandades sedan med vätskor och hälldes i en form där det stelnade till en ätbar chokladkaka. Vips så var den moderna chokladeran kommen!

Lämna en kommentar