Varför får blomkålen bruna fläckar?

Om du köper blomkål med någon regelbundenhet har du förmodligen lagt märke till ljusbruna fläckar som är utspridda över de vita blommorna. Dessa prickar är den vanligaste defekten på blomkål. Ibland finns de redan när du köper ett blomkålshuvud, och ibland kanske du inte märker dem förrän du tar fram det ur kylskåpet för att äntligen göra den där soppan som du har varit sugen på.

Din grönsak har alltså fläckar men bli inte orolig – din blomkål är inte dålig och, viktigast av allt, den är fortfarande ätbar. Så här är det med de bruna fläckarna och vad du ska göra åt dem.

Oxidation orsakar bruna fläckar

Det är inte så onormalt med några blekbruna fläckar på blomkålen, och det behöver inte betyda att det är dags att dumpa den nyinköpta grönsaken. Orsaken till denna missfärgning är oxidation, som sker naturligt ju längre blomkålen förvaras.

Oxidation är helt enkelt en naturlig förändring av grönsakernas färg som beror på långvarig exponering för ljus och luft. Det är samma förändring som sker när fruktköttet på skivade äpplen blir brunt och när malet kött börjar bli grått.

Den goda nyheten är att du fortfarande kan laga mat med denna blomkål. Även om missfärgningen inte ser tilltalande ut är den ofarlig så länge som fläckarna inte har blivit mörka eller har en mjuk konsistens.

Det är lätt att ta bort fläckarna

De är inte skadliga att äta, men om du vill skrapa bort de största eller mest framträdande bruna fläckarna är det lätt att göra. Det enklaste sättet att ta bort de bruna fläckarna är med en kniv. Använd bladet på en kockkniv för att skrapa bort de bruna områdena eller klipp bort topparna på blommorna som är missfärgade.

När du ska blanda blomkålen

Om fläckarna är mörkbruna till svarta i stället för ljusbruna, blomkålen har fått en mjuk konsistens eller om den luktar illa, är det bäst att kasta blomkålen och skaffa en ny. Detta är alla tecken på att blomkålen blivit dålig.

Lämna en kommentar