Vad kan man ersätta riven kokosnöt med?

Är du allergisk mot kokosnöt eller gillar du bara inte smaken? Eller kanske älskar du kokosnöt men tål inte konsistensen, eller kanske så har du bara inte någon kokosnöt hemma? Hur som helst har du ett recept som kräver kokosnöt och du kan inte använda kokos av någon anledning. Du kan antingen strunta i receptet eller leta efter en kokosersättning.

VIlka ingredienser du kan ersätta beror på hur mycket du vill avvika från originalet och om du gillar kokos överhuvudtaget. Vi har sammanställt en lista över substitut för riven kokosnöt. Du kan använda den som du tycker passar bäst för just ditt recept.

kokosnötsersättning

Den bästa ersättningen för riven kokosnöt är kokosextrakt, kokosvatten eller kokosmjölk och hackade eller malda nötter, eller riven vit choklad, eller mjölkpulver.

De tre första är avsedda att ge både smak och verklig kokosnöt till ditt recept. Om kokosnöten bara är där för att dekorera kan du använda de tre sista ersättningsämnena.

Oftast har dock recept riven kokosnöt för konsistens och för dekoration, snarare än faktisk smak. Vi har försökt täcka alla tänkbara scenarier, och förhoppningsvis hittar du ett bra substitut. Så låt oss ta en titt!

Kokosflingor
Kokosflingor är kanske det mest uppenbara valet. I slutändan är de bara strimlad kokosnöt i större bitar, och de tjänar samma syfte. De tillför både textur och smak, och du kan enkelt strimla dem hemma med en mixer eller hacka dem med en kniv.

Kokosnötsextrakt
Om smak är det du är ute efter kan kokosnötsextrakt vara bättre för dig. Du kan tillsätta till i stort sett vad som helst, och du behöver inte använda mer än några droppar om du vill ha en antydan av kokosnöt.

Kokosvatten eller kokosmjölk
Dessa är lättare att hitta än kokosextrakt. Kokosvatten eller kokosmjölk är båda bra ersättningar smakmässigt. Det finns dock en skillnad mellan de två, och det spelar verkligen roll vad du vill använda kokosnötterna till.

Kokosmjölk är tjockare än kokosvatten och innehåller en hel del fett. Detta gör den krämig, vit, och söt och kokosnötsaktig, snarare än nötaktig. Detta är bäst att använda i bakverk, såser, krämer eller annat som behöver smaka som kokos men inte nödvändigtvis ha samma konsistens.

Kokosvatten är bättre för smoothies och juicer, allt som inte nödvändigtvis behöver vara vitt, men som måste smaka av kokosnöt. Kokosvatten är sötare än kokosmjölk och har en distinkt nötaktig och lätt salt/umamismak som gör det utmärkt som egen dryck.

Om du försöker baka eller laga mat med kokosvatten fungerar det, men det kan förlora lite av sin smak. Och ja, vi menar det vatten som finns i själva kokosnöten, inte vatten som är berikat med kokosextrakt.

Hackade eller malda nötter, för lite textur och krispighet.

Om du är ute efter textur eller dekoration från dina kokosflingor kan du också använda finmalda eller hackade nötter. Om smaken inte är det viktigaste, kan du definitivt använda nötter som mandel, hasselnötter eller paranötter. Tillsätt ett strössel på toppen av bakverk för dekoration, eller i kaksmeten för att ge mer textur.

Om du också vill smaksätta dem kan du blanda de malda nötterna med kokosmjölk eller kokosextrakt. Mandlar är också ett bra val här.

Riven vit choklad för dekoration
Ett annat alternativ för dekoration är riven vit choklad. Den kanske inte är helt vit som kokosnöt men smaken tillför lite sötma och kan bryta upp smaken av resten av bakverket.

Mjölkpulver
Lite förvånansvärt så kan du också prova mjölkpulver. Det är inte helt vitt, och det kommer definitivt inte att smaka kokos men det kan vara en fantastisk dekoration. Dessutom så har det en söt och uppfriskande smak och arom som kan ersätta kokosens roll i vissa bakverk.

Lämna en kommentar