Vad du ska göra (och vad du ska undvika) när du tinar upp laxen

För många av oss är laxen en sådan publikfavorit vid middagsbordet att vi ofta tar fram den. Även om det är bra att köpa den färsk vid fiskdisken är det inte alltid ett rimligt alternativ. Om du inte har tid att stanna till vid affären på vägen hem från jobbet eller om priset på färsk lax inte är rätt, är fryst lax ett bra alternativ. Men vad är det bästa sättet att tina upp den på? Det beror på hur mycket tid du har.

lax med granatäpple och sparris
Så här fin kan din lax också bli om du tinar upp den på rätt sätt.

Hur man på ett säkert sätt tinar upp lax

Du har flera alternativ när det gäller att tina upp lax – det beror egentligen bara på hur mycket tid du har. Målet med alla är att hålla fisken borta från den farliga temperaturzonen (5°C till 60°C) där bakterier snabbt kan växa. Risker är bland annat förlängd tid i rumstemperatur, kontakt med varmt vatten och avfrostning i mikrovågsugn – de två sistnämnda kan också påverka konsistensen.

Om du har gott om tid

Det enklaste och mest idiotsäkra sättet att tina upp laxen är att låta den tina långsamt i kylskåpet över natten. Flytta helt enkelt över den frysta förpackningen från frysen till kylskåpet (du kan lägga den på en pappershandduksklädd tallrik för att fånga upp eventuell kondens). Efter cirka 24 timmar bör den vara helt tinad och redo att tillagas.

Om du har lite tid på dig

Om du glömmer att lägga laxen i kylskåpet över natten och middagen är fortfarande ett par timmar bort, är det bästa alternativet att tina den i kallt vatten. Fyll en stor skål med kallt vatten, lägg fisken i en återförslutningsbar plastpåse (om den inte redan är det) och dränk ner den. Det tar ungefär en timme för laxen att tinas upp, beroende på storlek och tjocklek. Kontrollera den efter 30 minuter för att se hur det går och byt ut vattnet om det börjar bli ljummet.

Om du (i princip) inte har någon tid

Här är en liten hemlighet: Om du inte ens kan vänta en timme med att laga middag kan du faktiskt laga laxen direkt från frysen. Det är säkert att göra detta eftersom du kringgår den farliga temperaturzonen när du tillagar den. För att se till att dess konsistens blir lika mör och fläckig som tinad lax vill du följa en särskild metod: Stek laxen, täckt, på hög värme i fem minuter för att ånga den och låsa in fukt när den tinas upp, och ta sedan upp den under de återstående fem till åtta minuterna för att avdunsta överflödig fukt.

Lämna en kommentar