Alla de saker man inte ska göra med sin gjutjärnspanna

Min kärlek till gjutjärn är så djup och bestående att jag inte ens låter min egen man rengöra min älskade gjutjärnspanna. Även om det finns många myter om hur man botar, vårdar och rengör gjutjärn, är det mycket få av dem jag håller med om. Här är faktiskt sex saker som jag aldrig kommer att göra med en gjutjärnspanna.

Jag ber om ursäkt till de fina tillverkarna på Lodge och Le Creuset, men att köpa en helt ny gjutjärnspanna är en hädelse för mig – särskilt när det finns hyllor av gjutjärn i secondhandbutiker och antikvitetsaffärer som böjs under tyngden av så många perfekt användbara stekpannor. Nej, inget nytt gjutjärn för mig. Begagnat gjutjärn är värt att leta upp och krydda själv.

Det finns också en liten historia som stöder mitt tänkande här. Äldre stekpannor polerades en gång i tiden innan de såldes som en del av tillverkningsprocessen – men när försäljningen av gjutjärn ökade på 1950-talet slutade många tillverkare att polera dem. Detta innebär att de flesta moderna gjutjärnspannor har en något ojämn yta som bara kan jämnas ut genom regelbunden användning och kryddning. Om du köper en begagnad stekpanna – även en från 80-talet – innebär det att poleringen redan har gjorts åt dig.

6 saker som jag aldrig gör med min gjutjärnspanna

1. Undvik att laga mat i den.

Gjutjärnskärl blir bättre när de används. Även om det kan verka jobbigt att laga mat i gjutjärn, blir det faktiskt lättare att laga mat i det för varje gång du använder det. Genom att krydda stekpannan efter varje användning skapas ett tunt lager polymeriserad olja som skyddar stekpannan och blir en non-stick-yta. Om du bara använder din stekpanna några gånger om året kommer denna ”nonstick”-beläggning att vara mycket tunn och benägen att fastna eller skadas. Regelbunden stekning, stekning och sautering i gjutjärn gör det mycket lättare att laga ägg i den på lång sikt.

2. Låt den ligga i blöt i diskhon.

”Undvik att laga sura rätter i gjutjärn” är ett dåligt rykte som många kockar har hört. Att låta gjutjärnet ligga i diskbänken är värre för det än vad tomatsås eller tvål någonsin kan vara. Gjutjärn är poröst, vilket innebär att långvarig exponering för vatten kan leda till att det suger upp fukten och så småningom rostar. Även om en kortare blötläggning inte gör någon större skada, undviker jag att blötlägga den av rädsla för att glömma den och förstöra den kur som jag har arbetat så hårt med att utveckla.

För riktigt fastkladdade kladdor kokar jag upp kastrullen med några koppar vatten och skrapar bort kladdet med hjälp av det varma vattnet. Dumpa det varma vattnet och skräpet och rengör, torka, olja och förvara sedan stekpannan som vanligt.

3. Skrubba den med en skurplatta.

De där gröna och metalliska skrubbarna är min gjuterikärleks existensens plågoris. Jag har aldrig skyggat för att använda en metallspatel på min stekpanna när jag lagar mat, men de där skrubbarna av stålull är dåliga affärer för ett bra botemedel. Istället är lite kosher salt och en klick olja all den skurkraft jag behöver för att få mitt gjutjärn skinande rent.

4. Förvara den i ugnen.

Låt mig erkänna att detta var ett brott som jag länge begick mot mitt eget gjutjärn. Ugnen verkar vara en ganska idealisk plats att förvara den tunga stekpannan på när du använder den regelbundet, eftersom den är relativt torr och ligger nära spishällen. Förutom att varje gång du råkar förvärma ugnen med gjutjärnspannan i den av misstag tar du sakta bort botemedlet. Förvara i stället stekpannan tillsammans med resten av dina kastruller och stekpannor. Glöm inte att lägga en pappershandduk mellan stekpannorna för att skydda kuren från friktion och luftfuktighet.

Lämna en kommentar