Vad är skillnaden mellan kaffe och espresso?

Vissa frågor kan iband kännas lite pinsamma att ställa. Om man är en kaffeamatör, kanske man ibland har lärt sig vissa termer utan att fullt förstår innebörden av dem. Det är ingenting att skämmas för och när det gäller kaffe så finns det inga pinsamma frågor. Så… vad är egentligen skillnaden mellan kaffe och espresso?

Vänta nu lite, är inte espresso kaffe?

Svaret är ja, eftersom kaffe är den vätska som utvinns ur kaffebönan, inte tillredningssättet. Du kan få en god kopp espresso genom en särskild beredning av kaffebönor från Robusta eller Arabica. Tänk så många sätt man kan tillreda kaffe på. Det finns presso-kaffe, pour-over, filterbryggt kaffe och mycket mer. Så all espresso är kaffe, men allt kaffe är inte espresso. Espresso är inte en typ av kaffeböna, även om rosterier kan ha en särskild process för bönor avsedda att bli espresso. I själva verket, föredrar rosterier kanske att använda högkvalitativa bönor från Robusta för att lägga till en extra kick av koffein.

Den stora skillnaden mellan kaffe och espresso

Förberedelsetiden är det som är den största skillnaden mellan espresso och andra typer av kaffe . Andra metoder för bryggning kan ta tid, eftersom de förlitar sig på långsam filtrering av hett vatten. Detta innebär att det kan ta flera minuter att få en ny kopp kaffe. Espressomaskiner skapar ett högt tryck och skjuter nästintill kokande vatten genom fin-malda kaffebönor fpressade till kakor. Denna metod ger dig en komplex, aromatisk, och koffein-späckad shot kaffe på under trettio sekunder. Naturligtvis behöver du inte ha en avancerad och dyr maskin. Fördelen är egentligen bara att den gör förberedelserna enklare och att du kommer få ett mer konsekvent resultat. Kom bara ihåg att det kommer innebära extra arbete för dig!

Tryck

Spaken på en espressomaskin är som en växel för ren kaffemagi. Trycket är inte bara hörnstenen i snabb bryggning, det hjälper även till att utveckla Crema och frigöra smakrika kaffeoljor i den färdiga espressoshoten. Filtrerat kaffe förlitar sig på att tyngdkraften driver vattnet genom filtret för att skapa din kopp. Om du använder en Mokabryggare och till och med en fransk presso-bryggare, så är det faktiska trycket som tillämpas på vatten och kaffe försumbart. Många espressomaskiner har nio bars tryck som standard. För att sätta den siffran i perspektiv, skulle du behöva dyka nästan 300 meter ner i havet för att uppleva ett optimalt espresso-tryck. Det är ett enormt tryck och är förklaringen till att espresso brygger så starkt och så snabbt.

Espresso med biscotti

Finmalet

Förutom trycket, är storleken på bönorna av största vikt. Vi rekommenderar generellt att man använder färska, medelstora bönor när man ska brygga kaffet med ett filter eller en perkolator. Under en vanlig bryggning, är en av svårigheterna att frigöra läckra kaffe-smaker utan att slösa på eller lösa upp partiklarna, för mycket mättnad gör kaffet bittert. Men espresso är annorlunda. Egenskaperna hos kaffe-kakan, även kallad kaffe-sängen, avgör hur god espresson blir. Den mer komprimerade storleken utsätter mer yta av bönorna för vatten. Detta innebär en effektivare bryggning genom den korta infusionsprocessen. Kakor som är för fina i konsistensen kan dock täppa till eller bromsa brygden. Detta beror på att kaffe-sängen sväller när den utsätts för vatten, pga tryck och olösliga socker-baserade kolhydrater som utvecklats under bryggningen. Så det är en delikat balans mellan fin och mede-malet när du brygger espresso.

Espressom, ett italienskt påfund

Om du är italienare eller har tillbringat mycket tid på espressobarer (Ja, de har sådanna i Italien), då vet du hur en espresso-shot ser ut. Traditionellt, serveras denna mörka brygd i en anspråkslös liten kopp som knappt rymmer 50 milliliter. Om den serveras som den ska, är den toppad med ett tjockt lager av brun bubblig Crema, som även kallats den heliga Graalen av kaffeskum

Crema

Detta ljuvliga skum är den primära visuella indikatorn på en välgjord espresso. När vatten tvingas in i kaffekakan under högt tryck, sker en mängd reaktioner:

  • Delikata kaffeoljor blandas med hett vatten.
  • Exponeringen för tryck gör att bönorna frigör gas, vilket innebär att koldioxid som bildats under rostningsprocessen sipprar ut.
  • Bikarbonatjoner i vattnet genomgår en kemisk reaktion av den plötsliga exponeringen och ökar pH i kaffe-kakan.
  • Den plötsliga förändringen från en miljö av högt tryck (maskinen) till en miljö av lågt tryck (koppen) gör det möjligt för koldioxiden att bryta igenom espressons cellväggar och bubbla.

Alla dessa krafter går samman för att skapa det översta lagret av espresso-shoten. Generellt kan Crema vara kvar i ca 40 minuter… förutsatt att din shot varar så länge. Trots allt är espresso italienska för ”pressad ut”, och det uttryckliga syftet är att du dricker den så snabbt som möjligt.

Espresso med skum
En espresso med kraftigt skum ”crema”

Espressobryggare

När den bryggs som den ska, får espresson en unik, rik smak med len känsla och aromatisk doft. Att de malda bönorna varit i kontakt med vatten under så kort tid innebär att det dragits ut mindre syra än det gör under andra bryggnings-metoder samtidigt som 60% till 70% av koffeinet finns kvar. Så även om espresso bara tar ca 30 sekunder att brygga, ger det ändå en betydande mängd koffein. Processen extraherar även mer av kaffeoljorna som du inte hittar i din vanliga kopp bryggkaffe, på så sätt påminner espresso lite om presskaffe.

Är espresso dåligt för hälsan?

Det korta svaret är nej. Precis som svart kaffe har espresso faktiskt många fler hälsofördelar än nackdelar. Espresso har en hög halt av antioxidanter och kan stilla hunger, något som kan vara en hälsofördel för de som har problem med övervikt. Dessutom har espresso visat sig förbättra långtidsminnet, koncentrationen, och humöret. Studier har även visat att espresso kan minska risken för stroke och typ 2-diabetes. Vissa människor dricker till och med espresso för att öka deras prestanda under fysisk träning. De största fördelarna vid just träning verkar dock upperbara sig om man intar koffein i tablettform.

Espresso är inte den koffeinbomb som många tror, även om koffeinkoncentrationen är hög så brukar portionerna vara så små att man får i sig mer koffein av en vanlig kopp hederligt bryggkaffe. Med detta sagt så kan koffein ge upphov till en del bieffekter. Kolla in min artikel om koffeinkoncentration och olika hälsoeffekter för att få reda på mer.

Lämna en kommentar