Allt om brynstål

Du har antagligen hört talas om brynstål förut, du kanske till och med har ett undangömt i dina kökslådor. Den där metallpinnen med ett plasthandtag som följde med ett knivset och som du knappt, om någonsin använt.

Du kanske har sett en kock eller slaktare använda en, om inte i verkliga livet så i vart fall på film. Men vad ska du använda det till egentligen? Slipa knivar? Göra coola swischljud?

Det råder mycket förvirring kring vad ett brynstål ska användas till. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på att det finns mycket förvirrande terminologi i knivvärlden och att vissa verktyg är väldigt lika även om de fyller olika funktion. Dessutom så är tillverkarnas produktbeskrivningar ofta kryptiska. Den här artikeln kommer att bena ut vad som är vad och förhoppningsvis reda ut några frågetecken som du kanske har.

Terminologi.

Ett brynstål är en metallpinne som är ungefär lika lång som din underarm, genom att föra kniven längs med brynstålet ett par gånger kan du återställa skarpheten i kniven. Notera att jag säger återställa, inte slipa eller vässa. Detta är för att ett brynstål inte fungerar på samma sätt som en knivslip. Ett brynstål rätar ut eggen på kniven medan en slip, som namnet antyder, slipar bort material för att skapa en ny egg. Båda gör din kniv skarpare men sättet de når dit skiljer sig. Ett brynstål påverkar i princip inte din knivs livslängd medan slipande kan ha viss inverkan. Att bryna är något man bör göra ofta medan slipande är något man ska undvika att göra mer än nödvändigt. Du bryner en kniv tills det inte fungerar att bryna längre, då är det dags att börja slipa.

Något som är väldigt förvirrande är att vissa slipar ser ut som brynstål. För att bättre
förstå hur dessa skiljer sig så ska vi ta en närmare titt på hur ett knivblad fungerar.

Gör det krökta rakt.

Som du säkert förstår så är eggen på en kniv väldigt tunn. Desto tunnare desto skarpare. Tunnheten har dock en nackdel — eggen skadas lättare. En kniv skadas sakta av vardagsanvändning som att stöta emot ben, avokadokärnor eller helt enkelt att slå ner i en skärbräda. Alla dessa saker kommer att få eggen att böja sig på ställen. Detta är saker som sker på en mikroskopisk nivå och är inget man kan se med blotta ögat, men man märker av de små krökningarna när det är dags att skära upp grönsaker. Lyckligtvis behöver en kniv med dessa krökningar inte slipas, den behöver brynas. Något som går snabbt och är skonsamt mot din kniv.

Brynstålet gör sitt inträde. Det är redskapet som rätar ut dessa mikroskopiska krökningar. Bryning är inte något som man gör en eller två gånger mellan slipningarna, det kan göras om och om igen. Metall är inte bara ett väldigt hårt material, det är också väldigt elastiskt och kan snabbt formas tillbaka till sin ursprungliga form (tänk terminator!)

Till slut så kommer brynstålet att tappa sin verkan, detta är ett tecken på att det är dags att ta fram slipen. Eggen behöver återskapas, inte återformas.

Hypotetiskt sett så skulle du kunna bryna din kökskniv med nästan vad som helst som är hårdare än din kniv. I min brynings och slipningsguide så visar jag faktiskt hur du kan väcka liv i en kniv med hjälp av en keramikmugg!

Självklart är dock brynstål överlägsna då de har designats specifikt för att kunna räta ut knivar.

Typer av brynstål.

Brynstål kan delas in i tre kategorier baserat på materialet de är gjorda av: stål, diamant och keramik.

Stål är det traditionella materialet, det har använts under längre tid än keramik och diamant som är nyare påfund. Bryn i stål är också det som är vanligast. De är antingen helt släta eller med små fåror längs med hela stången. Den släta varianten är den mest skonsamma medan den med fåror slipar lätt på kniven. Detta gör kniven vassare men sliter fortfarande något på den. Detta är anledningen till att jag föredrar släta brynstål.

Även om släta bryn är bättre än räfflade så är de ändå inte min favorit. En anledning är att de inte fungerar så bra på japanska knivar då dessa är gjorda av ett hårdare och skörare stål än västerländska.

Brynstål i diamant

Diamant har inga problem med någon sorts stål. Vare sig det är tyskt, svenskt eller japanskt, diamant fungerar till alla. Diamant är, som bekant, hårt. Problemet med att använda diamantbrynen är att de egentligen inte är bryn. De är slipar i förklädnad. De kanske ser ut som brynstål eftersom de är formade som stänger, men de fungerar mer som stänger. Med detta sagt så tar ett brynstål i diamant bort mycket mindre material än en traditionell knivslip. Ett brynstål i diamant är bra om du inte har tid att göra en ordentlig slipning från grunden och snabbt vill få lite skärpa på din kniv men det passar absolut inte som vardagsunderhåll. Om du gör det så dröjer det inte länge innan du inte har mycket kniv kvar.

Längd och rengöring.

Det finns två enkla, men viktiga, detaljer som an bör ha i åtanke när det gäller ditt brynstål.

  1. Se till att det är av rätt längd.
  2. Se till att hålla det rent.

Angående längden så bör du se till att brynstålet är ca. 5cm längre än den längsta kniv du vill vässa (brödknivar och andra sågtandade knivar uteslutet då dessa är svåra att bryna. Anledningen till att du behöver ett brynstål som är längre än dina knivar är att du ska kunna bryna i ett svep på ett enkelt sätt.

Angående rengöringen så är den viktigt annars kommer det finnas en massa metallpartiklar på dem som dina knivar lämnar efter sig. Detta leder till att brynstålet blir mindre effektivt efter varje användning. Jag rekommenderar att du ger stålet en rengöring med en ren trasa efter varannan användning och använder borste och såpa emellanåt.

Japanska knivar och brynstål.

Brynstål är främst designade för att underhålla västerländska knivar, gjorda av västerländskt stål, stål som är tufft men formbart. Om du äger en japansk kniv så bör du göra dig sjäv en tjänst och läsa på lite innan du försöker använda ett stål på den.

Japanska knivar av västerländsk typ (Mashiro, Global mm.) kan vässas med ett brynstål men endast ett utav diamant eller keramik, aldrig ett utav stål. vare sig det är slätt eller med fåror. Japanskt stål är hårdare än västerländskt men också skörare och kan ta skada av ett brynstål i metall. Som sagt, du bör vara ännu mer försiktig med traditionella japanska knivar.

1 tanke på “Allt om brynstål”

  1. Bra information om brynstål!
    Värt att tillägga om keramiska brynstål är att de även fungerar bra att slipa tandade knivar. En keramisk slipstav har slipeffekt även när du drar kniven på längden och på så sätt kan du bryna upp tand för tand på din brödkniv.

Lämna en kommentar