Kladdkaka

Jag är nästan lite rädd för att dela med mig av den här artikeln, inte för att jag är rädd för att mina hemligheter läcker ut och jag blir brädad vid nästa middagsbjudning. Jag är rädd för att den här artikeln, om min hemsida blir tillräckligt populär, kommer att bli förödande för folkhälsan.

Grundrecept.

 Ingredienser:
  • 150 gram smör
  • 3 dl socker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao (rågad)

Sätt ugnen på 180 grader och lägg smöret i en stor bunke, smält sedan smöret i mikrovågsugnen. Rör sedan ner alla ingredienser förutom mjölet, se till att hälla kakaon lite i taget så att den inte klumpar sig. Häll till sist i mjölet.

Häll ner i en smörad och bröad form och lägg in mitt i ugnen.

Låt grädda i ca 15 minuter, kakan ska vara väldigt kladdig men ha fått en hård yta. Låt sedan svalna för att till sist låta kallna i kylskåp i ett par timmar.

 

Variationer.

Det finns ett par enkla variationer av grundreceptet som jag tycker lyfter kakan till nästa nivå. En kladdkaka är oftast en uppskattad avrundning på en middag men ses som alldaglig utan det där lilla extra. Dessa variationer gör dock så att din kladdkaka blir minnesvärd.

Apelsinkladdkaka.

Denna variationer är mycket uppskattad, kladdkakan får en smak av romerska bågar och känns på något sätt både fräschare och mer exklusiv. Min personliga favorit av alla variationer, även om det självklart att välja bara en.

After Eight

Åttiotalet ringde och ville ha tillbaka sina efterrätter. Skämta allt du vill men det här receptet är gudomligt. Tryck ner ett par after eightbitar i kakan innan du sätter in den i ugnen. Serveras med grädde och ett dessertvin eller päronlikör. Om du vill kan du testa att blanda i lite flädersaft i grädden, urgott!

Jordnötssmör.

Om du vill göra en riktigt mastig och dekadent kladdkaka så se till att sprida ut lite jordnötssmör i formen innan du sätter in den i ugnen. Resultatet påminner lite om det amerikanska godiset Reese’s peanut butter cup. Naturligtvis fungerar det att använda hela jordnötter också!

Denna variant serveras med fördel tillsammans med kall mjölk. Även kaffe fungerar utmärkt till att sköja bort jordnötssmörssmaken som annars har en tendens att stanna kvar och dominera smakupplevelsen.

Hasselnöt och valnöt.

Om du vill ge din kladdkaka lite vuxnare smak så rekomenderar jag att du hackar upp lite hasselnöt eller valnöt och toppar med. Kakan får en något komplexare smak som binder sig väldigt bra med kaffe. Om du känner dig lite extra äventyrlig så kombinera med grädde som du smaksätter med någon tesked kardemumma.

 

Digestive

För den som vill ha lite extra tuggmotstånd och fras i sin kladdkaka så rekomenderar jag att ha i ett par krossade digestivekex. Se till att inte krossa för mycket bara, det blir bäst om digestivebitarna är 1 kvadratcentimer eller något större.

Oreos

Likt den förra varianten så erbjuder lite krossade oreos ett extra tuggmotstånd och gör din kaka mindre endimensionell och lite mer spännande. Jag brukar inte gilla oreos men de gör sig väldigt väl som en del av en kaka.

Whiskey

Whiskey ger kakan en något syrligare smak som verkligen faller mig i smaken, vill man så kan man blanda in en skvätt whiskey i grädden istället. Även om man inte gillar whiskey så tycker jag att man ska ge detta ett försök, slutresultatet har inte de skarpa och påtagliga smaker som ett glas whiskey har, kakan har får en subtil komplexitet som jag har svårt att sätta ord på.

Turkisk peppar.

Om du är en av de där typerna som gillar kombinationen lakrits+choklad så testa på att strössla på lite krossad turkisk peppar på din kaka. Personligen så älskar jag smakkombinationen och gillar det där extra kraset som det krossade godiset ger

 

Lämna en kommentar