Vad är det för slem i min vinäger?

Har du någonsin sträckt dig efter din favoritflaska med vinäger från skafferiet för att hitta en konstig amorf klump som flyter på botten? Du är inte ensam! Detta slemliknande protein kan se fult ut, men du kan vara säker på att det är en naturlig biprodukt från jäsningen som gör vinäger av vin. Här är vad du behöver veta om vinägermoder – även känd som slemmet i din vinägerflaska.

Allt om vinägermor

Om du hittar lite trådigt sediment, stort eller litet, i en vinägerflaska ska du inte oroa dig. Det är en vinägermor. Ja, den ser ganska skum och skrämmande ut när den flyter på toppen av vinägern på, men denna svampiga massa av bakterier är helt ofarlig. Det är bara en bakterie som livnär sig på alkoholhaltiga vätskor, och det faktum att en sådan utvecklats i din ättika betyder bara att det fanns en del sockerarter eller alkohol som inte jästes helt och hållet i tillverkningsprocessen..

Du kan filtrera bort den (använd ett kaffefilter) och fortsätta att använda vinägern som den är. Du kan också låta bli att filtrera bort det; Det skadar varken dig eller ättickan.

Om du vill ta bort den och göra något användbart med den kan du göra en egen sats av vinäger! Du kan tillsätta moderen till vitt vin och börja om från början. Denna process för hemgjord vinäger kan ge riktigt underbar, djupt smaksatt vinäger, särskilt om du låter den stå under flera år.

Lämna en kommentar