Kan man frysa frukt?

Beroende på säsong kan vissa frukter vara svåra att få tag på eller dyrare att köpa. Därför är det många som letar efter olika sätt att förvara sina frukter för att se till att de kan få tillgång till sina favoritfrukter året runt.

Kan man frysa frukt?

Ja, du kan frysa in de flesta frukter i ungefär 6 månader. De flesta fruktsorter fryser in riktigt bra och behåller sina näringsämnen och smaker i frysen. Om du vill frysa frukt ska du skala och skära den om nödvändigt och förvara den i förseglade fryspåsar som tål att frysas in.

Hur man fryser frukt

Det är ganska enkelt att frysa frukt. När du fryser in bär till dina morgonsmoothies kan du helt enkelt lägga dem i en frystålig påse och placera dem direkt i frysen – så enkelt är det!

Andra frukter – banan, ananas, melon osv. – bör skalas och förberedas innan de fryses in för att göra livet lättare när de tinas upp. Nedan presenterar vi de nödvändiga stegen du måste ta för att frysa frukt innan vi i följande avsnitt förklarar vilka frukter du bör undvika att frysa in.

 1. Skölj: Låt frukten rinna under kallt vatten i diskhon för att se till att den är ren. Det är ingen idé att frysa smutsig frukt! Du slösar bara plats i frysen.
 2. Torka: Torka av frukten från allt överflödigt vatten och klappa sedan de sköljda frukterna torra med en pappershandduk.
 3. Lägg i påse: Lägg frukterna i en lämplig storlek på en fryspåse och tryck ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
 4. Märk och frys in: Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på påsens framsida innan du lägger den i frysen.

Detta är en mycket enkel metod för att frysa frukt. Den fungerar oftast bra för större fruktbitar.

Om du däremot vill frysa in bär, körsbär, mangotärningar eller vindruvor är det en bra idé att göra det på en bakplåt innan du lägger dem i en påse – du vill inte att de ska frysa ihop!

Vilka frukter kan man frysa?

Det finns mycket få frukter som inte kan frysas in. En del kan bli lite mosiga. Vissa kan förlora lite smak. Men i stort sett alla frukter kan frysas.

Vi har behandlat ett stort antal frukter och hur man fryser in dem. Nedan följer några av de mest populära frukterna att frysa in och hur man gör det:

 • Jordgubbar
 • Blåbär
 • Hallon
 • Körsbär
 • Mango
 • Ananas
 • Papaya
 • Melon
 • Krusbär

Vilken frukt bör inte frysas?

Citrusfrukter har en tendens att förlora mycket av sin konsistens när de fryses, vilket kan ge dig svampiga apelsiner och grapefrukter. Vattenmelon är en annan frukt som förlorar mycket av sin konsistens. Du kan dock frysa in dessa frukter för att använda dem i smoothies.

3 tips för att frysa frukt

Nu när du vet hur du fryser in frukt har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in frukt för att få bästa möjliga resultat:

Frukt att undvika
De flesta frukter går bra att frysa in, men andra bör inte frysas in. Äpplen och päron blir ofta mosiga i frysen, medan vattenmelon och vindruvor inte tål att tinas upp.

När du fryser in frukter ska du bara tänka på att frukter med hög vattenhalt inte fryser lika bra som andra.

Frys separat
Det är okej att frysa olika frukter i samma påse, särskilt om du förbereder ingredienser till en smoothie. Men i de flesta fall är det bäst att frysa in frukterna separat eftersom de alla reagerar lite olika på frysningsprocessen.

Så tänk på att inte ha en påse med frysta jordgubbar tillsammans med dina bananer, blåbär, björnbär osv.

Frys frukt när den är färsk
Den bästa tiden att frysa frukt är när den är färsk och redo att ätas. Om frukten är för mogen eller om den har stått i ute ett tag är det osannolikt att den smakar bra när den har frysts och tinats upp.

En allmän tumregel är att frysa in frukten så snart du köper (eller plockar) den. På så sätt kommer den att vara utsökt och fräsch när du ska njuta av den.

Hur länge kan man frysa frukt?

Du kan frysa in färsk frukt i upp till sex månader. Som du vet håller vissa frukter längre än andra i rumstemperatur eller i kylskåp, och detsamma gäller när du fryser frukt.

Även om du förmodligen kan frysa frukt längre än sex månader är det bäst att använda den inom denna tidsperiod för att säkerställa att den smakar lika bra som du förväntar dig när den tinas upp.

Hur tinas frukt upp?

När det är dags att tina upp frukten tar du ut den ur frysen och lägger den i kylskåpet över natten. På så sätt hinner den tina upp ordentligt och blir god att äta.

Men det är inte alla sorters frukt som behöver tinas upp innan du kan njuta av den. Faktum är att de flesta bär kan avnjutas frysta och kan slängas direkt i mixern när du förbereder din smoothie.

Du bör undvika att tina frukt i rumstemperatur eller i mikrovågsugn.

Kan man frysa om frukt?

I vissa fall kan du förmodligen komma undan med att frysa in frukt igen. Men det största problemet med att göra det är att det är troligt att den blir mosig.

Detta beror på att många frukter har ett högt vatteninnehåll och att iskristaller bildas under frysningsprocessen.

Vi rekommenderar därför inte att du fryser in frukt om du planerar att äta den i oförändrat skick. Om du planerar att använda fryst frukt i dina smoothies och konsistensen inte spelar någon större roll kan du komma undan med att frysa in den igen.

Fryser frukt in bra?

De allra flesta frukter fryser in riktigt bra. Att frysa in frukt är därför ett bra drag om du köper i stora mängder eller inte tror att du kommer att använda dina frukter innan bäst-före-datumet är passerat.

I alla fall bör du packa upp frukten, försegla den och förvara den i frysen i upp till sex månader.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa frukt eller om frukt i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Hur lång tid tar det att frysa frukt?

Detta beror på frukten och hur stor den har skurits. I allmänhet fryser frukter inom 4 timmar. Blåbär och svarta vinbär kanske bara tar 2 timmar. Stora mangoklyftor kan ta mer än 4 timmar.

Kan man äta frusen frukt utan att tina upp den?

Ja, det är helt säkert att äta fryst frukt utan att den tinas upp i förväg. Naturligtvis är vissa frukter svåra att äta utan att först låta dem mjukna lite. Du kan också använda fryst frukt direkt i en mixer för att göra smoothies.

Lämna en kommentar