Tina kyckling i ugn

Det borde vara lätt att komma ihåg att tina kycklingen, eller hur? Allt du behöver göra är att lägga den i kylskåpet innan du går och lägger dig, och nästa kväll när du är redo att laga mat ska den vara klar att användas. Men det finns många saker som borde vara enkla men som inte är det.

Så vad gör du när du är redo att laga middag och du har glömt den viktigaste delen? Om du är som jag kanske du köper en tinad kyckling och sparar den andra i frysen till en annan dag, eller köper en pizza istället. Men ibland finns det inte dessa alternativ. Kan den här middagen räddas? Kanske!

Den här artikeln gå igenom lite tips om hur man snabbtinar sin kyckling men också hur man tillagar fryst kyckling direkt i ugnen, för de där gångerna när du är under tidspress!

Säkerheten först


Det första du ska komma ihåg när du desperat letar efter en tinad kyckling är att säkerheten kommer först. Hur mycket du än vill ha den där kycklingen, är den verkligen värd salmonella? Vad sägs om listeria? Nej? Precis. Bakterier som finns i rått kött i ”farozonen” – mellan 15° och 60° – fördubblas på så lite som 20 minuter. Så undvika det så gott det går.

Snabbare upptining


Det finns ett säkert sätt att påskynda upptining, även om det inte sker på en minut. Du kan använda metoden med kallt vatten, där du sänker ner din förseglade kyckling i en kastrull eller diskbänk full av kallt vatten och byter vatten var 20-30:e minut. Även om det är frestande ska du inte använda varmt eller hett vatten, eftersom det kan bidra till bakterietillväxt i kycklingsköttet.

Kallvattenmetoden tar fortfarande några timmar, så det är ett bra alternativ om du märker ditt misstag tidigt.

Tillaga den frusen


Du kan absolut tillaga fryst kyckling. Du måste dock tillaga den 50 procent längre. Du bör också tillaga den på ett galler eller över grönsaker så att värmen kan cirkulera runt kycklingen.

Vi kan inte riktigt rekommendera den här metoden för en hel kyckling, helt enkelt för att det inte kommer att bli särskilt bra. Även om insidan kommer att nå en säker temperatur kommer utsidan förmodligen att bli ganska torr. Om du bestämmer dig för att göra det ändå ska du inte använda en slow cooker, eftersom kycklingen inte kommer att värmas upp tillräckligt snabbt för att undvika farozonen.

När jag tillagar fryst kyckling så brukar jag sätta den på ett galler i ugnen. Tänk på att kycklingen kan ge ifrån sig mycket vätska när den tillagas så ett bra tips är att ha en ugnsplåt under gallret som fångar upp all vätska.

Har du en tryckkokare?


Din elektriska tryckkokare kan tillaga fryst kyckling på ett ögonblick och gör det tillräckligt snabbt så att du undviker den fruktade temperaturen i farozonen. Du behöver lite extra tid och lite mer vätska – och det fungerar förstås bara med mindre styckningsdelar och vissa recept – men om du har benfria lår, trumpinnar eller ett mindre bröst som ska tillagas är det här ett bra alternativ när du behöver mat snabbt.

Lämna en kommentar