Hur man tinar upp kyckling

Att tina kyckling på rätt sätt är ett av de viktigaste stegen i en god kycklingrätt. Här får du reda på hur du kan tina upp kycklingbröst eller kycklinglår på ett säkert sätt i mikrovågsugn, kylskåp och i vatten.

Upptiningen av kött säkerställer en jämn tillagning. Om du tillagar kyckling från fryst kött kan du få en utsida som är tillagad och en kärna som kanske inte är det, vilket innebär att den kan innehålla skadliga bakterier.

Det finns en handfull olika, idiotsäkra sätt att tina upp kyckling. Följ den här enkla guiden för ett urval säkra metoder som är änade för kycklingbröst och lår i stället för en hel fågel.

Tina kyckling i vatten


Att tina kyckling i kallt vatten är enkelt att göra. Det finns några viktiga steg att följa:

  • Placera kycklingen i en förseglad plastpåse så att vatten inte kan komma in och kontaminera kycklingen.
  • Placera påsen i en mycket stor skål eller en ren diskho.
  • Fyll skålen med kallt vatten och lägg ner påsen i det. Se till att vattnet är kallt – att använda varmt eller hett vatten är osäkert och främjar bakterietillväxt på köttet.
  • Byt vatten var 30:e minut.


Beroende på hur mycket kyckling du använder kommer kycklingen att tinas upp vid olika tidpunkter. Omkring 500 g kyckling tar ungefär en timme att tinas upp, men kontrollera din kyckling och om den inte har tinats upp efter denna tid, fortsätt med metoden. Tillaga kycklingen omedelbart efter upptining.

Tina kyckling i mikrovågsugn


Ett populärt sätt att tina kyckling är att använda mikrovågsugnen, det går snabbt och enkelt. Du måste vara särskilt vaksam när du tinar upp i mikrovågsugnen, eftersom om du lämnar den där för länge eller på fel inställning kan kycklingen bli osäker att äta.

  • Lägg kycklingen på en tallrik som kan användas i mikrovågsugn (en eller två bitar åt gången) och använd avfrostningsinställningen i en minut åt gången.
  • Se till att du fortsätter att kontrollera kycklingen för att bedöma om den har tinats upp eller inte.


Var särskilt noga med att inte låta kycklingen stå för länge i mikrovågsugnen eftersom du inte vill att kycklingen ska börja koka. Kom ihåg när du använder den här metoden att du måste tillaga kycklingen omedelbart efter att den tinats upp. Detta är ett sätt att tina kyckling snabbt men om du inte har kort om tid så rekommenderar jag någon av de andra metoderna.

Rå kyckling på skärbräda
Med hjälp av en micro kan man snabbt tina upp en kycklingfilé.

Upptining i kylskåpet


Det kan ta lite längre tid, men att tina kyckling i kylskåpet är den säkraste och mest rekommenderade metoden. Se till att planera i förväg om du vill göra detta och notera hur länge din kyckling har tinats upp.

  • Lägg din kyckling i en stor förseglad påse.
  • Sätt den på en tallrik med kant eller skål för att förhindra att överflödig saft läcker ut på annan mat och förstör den.
  • Låt tallriken stå längst ner i kylskåpet i cirka 5 timmar per 450 g men helst över natten.

När du har tinat upp kycklingen med denna metod kan du förvara den i kylskåpet i upp till 24 timmar innan du använder den.

Så här ser du när kyckling är ordentligt tinad


För att kontrollera om din kyckling är ordentligt tinad skär du en liten skåra i den tjockaste delen av bröstet eller låret. Stick in fingret; köttet ska vara mjukt och inga iskristaller ska finnas kvar. Om du känner iskristaller eller om köttet är fast måste du fortsätta tina kycklingen.

Lämna en kommentar